ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Верховина запрошує на "Полонинське літо-2009"!

    25 квітня 2024 четвер
    43 переглядів

    Вчора у Верховині відбулося перше засідання організаційного комітету з проведення обласного свята "Полонинське літо-2009", яке відбудеться 21 червня в урочищі Запідок, що в селі Верхній Ясенів Верховинського району Івано-Франківської області.

    192.jpgГоловою оргкомітету обрано заступника голови райдержадміністрації Василя Мицканюка.

    "Вшанувати нелегку працю трудівників високогірних пасовищ, повернути із забуття давню та поважну гуцульську традицію три роки тому вирішила Верховинська райдержадміністрація. Через 20 літ воно прийшло на зміну колишньої "Полонинської весни", яку святкували ще за радянських часів",-- розповідають у Верховинській райдержадміністрації.

    Програма "Полонинського літа-2009" буде насичена цікавими різноманітними заходами. Громада кожного села району, на виділеній їй святково оформленій території, продемонструє віхи полонинського літування: варіння банушу та кулеші, доїння корів та овець, виготовлення сиру та бринзи. До речі, гості свята за бажанням матимуть нагоду й самі показати свої навики щодо обходу худібки.

    Таке свято вирішили провести через те, що на Буковині є "Полонинська весна", на Закарпатті проводиться "Осіннє свято бринзи", а про літо наче всі забули. А ця пора року чи є не найбільш важливою для гуцулів. Окрім того, традиція цього свята сягає коренями давнини, коли люди, чия худоба паслася на полонинах, йшли в полонину дивитися як там за нею доглядають вівчарі, чи живі їхні віці та корови.

    Учасників та гостей свята пригощатимуть традиційними свіжозвареними гуцульськими стравами. Завідувачі полонин та сільські громади запропонують вибір полонинської продукції, торгуватимуть також сільськогосподарським реманентом, виробами ужиткового промислу і народного мистецтва.

    Коломия ВЕБ Портал

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору