ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті врожаї помідорів збирають круглий рік (фото)

    23 квітня 2024 вівторок
    97 переглядів

    За рік кущі-ліани сягають у довжину 15 метрів, а полем, яке живиться крапельним зрошуванням, керує комп’ютер. Таким методом на тепличному комбінаті Аслан Гашимов вирощує огірки, баклажани та паприку.

    1_19.jpg


    У величезній теплиці томатні кущі-ліани вишикувалися рівними рядами. Гігантські зелені пагони, завдовжки з три метри в’ються аж до стелі. На кожному кущику бачу з десяток томатних в’язанок, верхівки усіяні яскраво-жовтими квітками. Протягом сезону, який триває майже рік на Ізянському тепличному комбінаті збирають з гектара 400 тон соковитих помідорів.

    “Плодоносять овочі за спіральною системою: на верхній частині куща соковиті грона, ще зелені, -- директор ТОВ „Іза -- Б.А.Т.Е” Аслан Гашимов показує на в’язанки томатів, у кожному гроні по 5-8 плодів. – А ті що знизу, завтра достигнуть. Зберемо стиглі плоди з нижньої частини томатного куща, тоді стебло трішки приспустимо”.

    На землі бачу товсті зелені ліани, що в’ються навкруги помідорного ряду. А верхівка куща продовжує рости і плодоносити. Томати-довгані – справжнє диво природи.

    „Не природи, а генетики, -- розповідає кореспонденту UA-Reporter.com Аслан Абасович. – В рослини видаляють бокові пагони, відтак формується сильна верхівка. Висіяли високопродуктивні гібриди томатів наприкінці минулого року, за місяць пересадили молоді паростки у мате-брикети з кокосової соломи. А за чотири -- зібрали перший врожай соковитих плодів”.

    Кожне зернятко томатного гібриди коштує майже дві гривні. Минулого року закарпатські аграрії спробували вирощувати ізраїльських сорти: „Граціела” та „Шарлота”. Нині домінують продуктивні голландські гібриди – „Бесса” та “Раїса”. В коридорі теплиці бачу кілька величезних баків.

    „Тут готовлять поживний коктейль для рослин. Агроном за допомоги спеціальної програми на комп’ютері розраховує скільки магнію, кальцію та інших поживних речовин потрібно для певної фази росту рослини. Тоді з кожного баку автоматично до резервуару міксуючої установки, яку закупили в Ізраїлі, закачується певна кількість речовин. За кілька хвилин поживна суміш готова. А „харчуються” рослини методом крапельного зрошення: до кореня томатного кущика підведена трубка, через яку дрібними порціями подається суміш”, -- каже пан Гашимов.

    А запилюють квіти тепличних овочів -- спеціальні тепличні джмелі. У кожній „полосатій” родині100 комах, працюють вони протягом двох місяців. На гектар потрібно чотири сім’ї. Хоча нинішня криза зачепила й підприємство Гашимова, утім до труднощів йому не звикати. Сім років тому довелося піднімати тепличний комбінат з руїн, тоді ризикнув: одночасно із капітальною реконструкцією підприємства, перейшов на новітні технології тепличного овочівництва.

    „Перший рік було важко, -- згадує Аслан Аббасович, -- два гектари теплиць були без скла. Потребувала негайної заміни й система опалювання. Та за два роки підприємство вийшло з кризи, нині у числі національних лідерів”.

    За показниками на Закарпатті підприємству Гашимова не має конкурентів, а на Західній Україні тепличні овочі на кокосовій соломі вирощують у Долині, що н Івано-Франківщині. Утім перші українські тепличні томати, які проходять строгий контроль не вміст “хімії”, коштують не дешево. На овочевих ринках перекупники правлять по 25 гривень за кілограм, а у виробників – чи не вдвічі дешевше.



    2_85.jpg
    3_85.jpg
    4_68.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору