ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Закарпатських школах немає сексу?

    28 березня 2024 четвер
    74 переглядів
    Материнство на Закарпатті продовжує омолоджуватися

    Материнство на Закарпатті продовжує омолоджуватися. Минулого року 54 дівчини віком до 18 років народили немовлят у Берегові. З них десятеро – чотирнадцятирічного віку.



    "Звернення з приводу вагітності від 13-14 річних - для нас уже давно не рідкість", - каже Єва Путіліна, завідуюча жіночої консультації у Берегові. Вважається, що більшість з молодих мам – це представниці ромської національності, для яких такий вчинок не є екстраординарним, скоріш навіть традиційним. Однак потрапляють до лікарів і звичайні школярки з "незрозумілими хворобами". Одну з них, п’ятнадцятирічну М., привезли батьки. Пацієнтка скаржилася на сильну біль у районі черева. Лікарі після огляду повідомили шокованій матері - ваша донька вагітна. І строк досить значний - більше 15 тижнів, отже про аборт за краще навіть не думати. В таких випадках потрібно зуміти переконати саме батьків, аби вони не покалічили своїй дитині, часом єдиній у родині, все подальше життя. Адже хірургічне втручання на пізніх строках вагітності може закінчитися фатально для майбутньої мами, яка сама є практично ще морально та фізично несформованою дитиною.

    За рік у районі – 14 абортів у неповнолітніх

    "Кількість вагітних серед підлітків щороку збільшується, - каже Єва Путіліна. - Як і тих, що звертаються до нас з приводу переривання вагітності. Наважуються народжувати лиш одиниці". Опитування свідчать про те, що сексуально активні дівчата у віці 14-18 років рідко або взагалі не застосовують контрацепцію. У зростанні кількості штучних абортів та пологів у підлітків лікарі звинувачують погану поінформованість дівчат та хлопців шкільного віку.
    Більшість з молодих пацієнток жіночої консультації ще навчаються у школі. І лікарі проводять з ними бесіди, намагаються переконати, що це ще не привід для аборту. Важче буває переконати їхніх батьків, які несуть відповідальність за неповнолітніх. Їх часом не цікавить, що всі допустимі терміни вже пройшли. Згідно наказу МОЗ неповнолітнім дозволяється переривати вагітність, якщо плід в утробі не досягнув 22 тижнів. Однак існує великий ризик того, що завагітніти їм у більш зрілому віці після цього більше ніколи не вдасться...

    Аборт, якщо плоду в утробі матері менше восьми тижнів, у медиків називають по-іншому - а саме "регуляцією менструального циклу" (РМЦ) або міні-абортом. Але сутність його від цього не змінюється. А деякі школярки проходять таку «процедуру» неодноразово. За минулий рік РМІ у берегівській лікарні було зроблено 14 дівчаткам-підліткам!
    «Найчастіше вони кажуть, що дитина стане для них перепоною для навчання, а потім і для роботи, - каже Єва Путіліна. - Ще один фактор - відсутність житла, а також законного батька. Хоча буває, вже навіть маючи чоловіка, 17-річні дівчата все одно вирішують переривати вагітність. Трапляється і таке - хлопець погоджується визнати батьківство, а дівчина ... не хоче виходити за нього заміж. Питаю - навіщо ж ти тоді пішла з ним? Відповідають - просто так, з цікавості...»

    Результати опитування школярів – тривожний сигнал

    Минулого року на Берегівщині провели анонімне опитування серед учнів 9-11 класів на тему статевих відносин та статевого життя. І над його результатами варто замислитись. Так 20% хлопців на запитання як відреагують їх батьки на звістку, що їх подруга завагітніла, відповіли "вб’ють" (тобто серйозно покарають). Цікаво, що дівчата менше лякаються реакції батьків, з них тільки 15% вважають, що вдома чекатиме "розправа". Однак 12% хлопців в такому випадку наполягатимуть на аборті і 14% дівчат на це погодяться.
    "Насправді ці цифри набагато більші", - каже Єва Путіліна. Але здається мало кого особливо бентежить, що значна частка наших дітей готова до таких радикальних дій, не усвідомлюючи побічних наслідків. А значить у силу обставин цей відсоток може підскочити вдвічі, а то і втричі.
    І хоча 65% дівчат на Берегівщині таки готові народжувати попри все, однак 29% хлопців відповіли, що не знатимуть що робити у такому випадку. І цей показник також викликає тривогу. Третина майбутніх батьків абсолютно не уявляє, що їх чекає вже в недалекому майбутньому.
    Необізнаність старших школярів з елементарними питаннями у сфері статевого виховання - тривожний сигнал. Більшість підлітків дізнаються про статеве життя та дітонародження від ровесників, або як ми звикли казати - "на вулиці". Лише 19% юнаків отримують необхідні поради від батьків, які не соромляться їм розповідати про інтимне. Лише третина майбутніх матерів можуть отримати таку інформацію у власній родині.
    Слід зауважити, що дослідження, яке провели на Берегівщині спільно з районним відділом освіти абсолютно не відображає загальної картини. Адже опитували в першу чергу сільських учнів. Гірша ситуація у великих містах України. Юні партнери там найчастіше „умивають руки” після того, що сталося. Одне з опитувань яскраво свідчить про це. 38 % хлопців старших класів у випадку незапланованої вагітності своєї подруги відповіли: „Це її власні проблеми”. Далі ще гірше - 52 % будуть радити зробити аборт і лише 3 % вважають, що у такому випадку потрібно визнати батьківство та одружитися.
    Ці цифри просто жахають. Повна безвідповідальність. Тоді чого ми очікуємо від наступного покоління? І хто має доводити до учнівської молоді інформацію про наслідки ранніх статевих зв’язків, ризик дошлюбної вагітності та її переривання? Сім’я або школа? Або краще за все також "умити руки" і чекати, що все владнається само собою...
    Незважаючи на широкий доступ підлітків до цілком відкритих джерел інформації можна констатувати як факт - повноцінного сексуального виховання в нашій країні досі немає. А звідси і сплеск вагітних серед підлітків, значна кількість абортів у ранньому віці, розповсюдженість венеричних захворювань, збільшення кількості матерів-одиначок.

    Необізнаність дітей – проблеми у дорослих

    «Дівчата-підлітки, на питання - чому не звернулася до жіночої консультації раніше, коли тільки з’явилися незвичні симптоми, як один кажуть - боялися гніву батьків, - каже Єва Путіліна. - І лише тоді коли плід починає рухатись приходять до нас».
    Не можна сказати, що вагітність серед підлітків проблема тільки нашої країни. Минулого року в США були шоковані вчинком 14-річної дівчини, яка народила дитину в шкільному туалеті, вбила її та намагалася змити в унітаз. Перед тим був аналогічний випадок у туалеті літака. Дівчина народила і викинула немовля в корзину для сміття.
    Однак новонароджених на смітниках в Україні також знаходять все частіше. У кінці грудня 2008 року в Ужгороді у сміттєвому контейнері знайшли мертве тільце новонародженої дитини. Хлопчик був із пуповиною та в плаценті. Перед тим у Виноградові на місцевому сміттєзвалищі виявили труп новонародженого хлопчика. Маля знаходилося у поліетиленовому пакеті. Поруч лежали закривавлені речі, які очевидно, належали жінці, котра його народила.
    Зазвичай жінок, які скоїли такі страшні злочини не знаходять. Не можна точно стверджувати, що їх скоювали саме неповнолітні дівчата. Утім слід згадати і випадок у Чернігові, що стався у травні минулого року. Учениця 8-го класу однієї із шкіл народила вдома і викинула немовля із вікна третього поверху. Справу було передано на розгляд прокуратури. Дивує у цій історії те, що ані батьки, ані вчителі не знали про вагітність 14-річної дівчини. Мати тільки звернула увагу, що донька поповнішала, але не надала цьому великої уваги…
    І знову постає дилема – хто має відповідати? Батьки, лікарі, школа? Проблема мабуть комплексна. "Жінкам, навіть підліткового віку не слід лякатися лікарів, - каже Єва Путіліна. – Адже ми можемо провести обстеження цілком анонімно і навіть зобов’язані приймати вагітних з інших районів області. Єдине, що підліткам до 16 років ми не можемо перервати вагітність без згоди батьків. Частіше дівчата приходять разом з мамою, яка підписується під документом, що вона бере відповідальність на себе за цей вчинок".
    Але робити аборти – також не найкращий вихід з ситуації. Утім потрібно визнати як факт - сексуальне життя у підлітків існує, хоча дорослі, тим паче батьки воліють закрити на це очі. "У батьків з дітьми часто немає контакту, з ними бояться обговорити будь-які інтимні речі", - каже лікар-гінеколог. І наводить приклад сусідньої Угорщини. Там, якщо 14-15-річна донька йде до школи, то мама іноді сама дає їй протизаплідні засоби. Як кажуть, на всяк випадок. У нас така поведінка батьків досі розцінюється у суспільстві як поштовх дитини до раннього статевого життя.
    То де ж мають школярі отримувати інформацію про статеве життя? Так, у школах іноді читають лекції, проводять бесіди з дівчатками. Однак цього явно замало. "Добре було б, аби в школах ввели спеціальний курс уроків, на яких лікарі могли б розповідати більш детально про статевий розвиток не тільки дівчаткам, а й хлопчикам", - каже Єва Путіліна.

    Сексуальне виховання — з п’яти років?

    Не тільки в Україні існують подібні проблеми. Недавнє опитування британських підлітків показало, що в більшості шкіл сексуальне виховання поставлене дуже погано, а учні уявлення не мають, як уникнути венеричних захворювань і вагітності. Тим часом Англія посідає перше місце в Європі за кількістю вагітностей серед дівчат, молодших за 18 років — 39 тис. випадків на рік. А третина британських підлітків починає статеве життя до 16 років.
    Нині цю ситуацію вирішили у корні зламати. І починати вирішили не з старшокласників, а з дітей 5-7 років. "Йдеться зовсім не про те, щоб розповідати п’ятирічним дітям про секс", - каже британський міністр шкільної освіти Джим Найт. Обов’язковий предмет матиме назву «Основи взаємин і сексуальне виховання». Молодших школярів вчитимуть висловлювати їхні переживання й обговорювати, як впливає на них думка однолітків. Діти довідаються, як влаштований їхній організм, у чому різниця між хлопчиками та дівчатками, навчать контролювати свої почуття.
    Школярів восьми-одинадцяти років ознайомлять із біологічним боком сексу, а в середній школі, тобто з 11 років, йтиметься про контрацепції та венеричні хвороби. На всіх етапах дітей постараються навчити, як говорити про свої особисті взаємини і правильно їх підтримувати. Уроки сексуального виховання стануть обов’язковими навіть у релігійних школах. Більшість британських батьків схвалює ідею сексуального виховання в школі, адже дорослі сумніваються, що можуть узяти на себе цю роль удома.

    Злочинно не помічати очевидного

    Добре відомо, що заборони дорослих лише підсилюють потяг у підлітків. Типовий приклад. Йде дівчинка на вечірку, а через декілька місяців звертається до лікаря. "Я сама не знаю як так сталося, - каже. - Мені соромно, я дуже жалкую. Але не знала, що такі можуть бути наслідки. Мій хлопець обіцяв, що я не завагітнію..." Достатньо буває і одного разу.
    Батькам слід знати, що в інтимні стосунки підлітки вступають не лише через суто фізичний потяг. Вони просто прагнуть нових відчуттів, бажають швидше подорослішати, відчувають потребу в коханні і близькості, бояться відстати від однолітків... І тільки правильне сексуальне виховання може допомагати юнакам і дівчатам сказати „так”, якщо вони дійсно хочуть цього і готові до інтимних стосунків, і „ні” – якщо вони проти.
    Однак до фахівця дівчата самостійно звертатися соромляться. Приходять тільки тоді, коли вже є явні проблеми. Цього року для дитячого гінеколога у Берегові виділено всього … чверть ставки, хоча потреба у такому фахівцеві є. Минулого року було оглянуто 1406 дівчат підліткового віку, у 77 з них виявлено різного роду хвороби статевих органів. В першу чергу це вагініти та порушення менструального циклу з різних причин. 26 підлітків лікувалися у стаціонарі, в гінекологічному відділені.
    Важливими є і телефони довіри, де підлітків можуть проконсультувати анонімно. Адже на прийомі у лікарі вони часто комплексують і не можуть відверто розповісти про свої проблеми. І це також залежить від нашого "цнотливого" виховання.
    «Статевим вихованням підлітків потрібно займатися всім – і батькам, і лікарям, і вчителям, - вважає Магдалина Візавер, заступник головного лікаря. – І починати потрібно з 2-3 років, коли відбувається статева інтеграція дитини – хлопчика або дівчинки. Однак найчастіше вони чують про інтимні стосунки від друзів та по телебаченню. Щиро сподіваюся, що наступне покоління буде більш обізнане в цих питаннях. А наразі ми досі змушені пожинати плоди колишніх заборон…»
    Хочемо ми цього, або ні – багато підлітків вже живе статевим життям. Закривши очі на цю проблему – значить зламати не одну долю молодої дівчини, жінки. На жаль, бесіди у школах не завжди приносять бажаний результат. Потрібна індивідуальна бесіда тет-а-тет. Тож займатися цим має або досвідчений психолог або медик, в жодному разі не викладач математики, якому доручать здійснити таку «місію» позаурочно…
    «У деяких європейських країнах в джинси для підлітків у магазинах при покупці кладуть презервативи, - каже Магдалина Візавер. - Бо вони все одно «це» роблять. І проблема полягає не тільки у вагітності у ранньому віці. Можливі набагато гірші наслідки – венеричні хвороби, гепатит С або навіть СНІД. Тому, мабуть, робити вигляд що нічого не відбувається – просто злочинно…»

    (Олександр Ворошилов, "Старий Замок "Паланок")

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору