ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді пройде міжнародна конференція щодо сталого розвитку Карпат

    19 квітня 2024 п'ятниця
    77 переглядів
    Сталому розвитку Карпат –загальноєвропейську підтримку

    17-18 вересня 2009 року Закарпатська обласна державна адміністрація за сприянням Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європ, та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України буде проводити міжнародну науково-практичну конференцію «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи».

    За умов глобальних кліматичних змін, які загрожують людству та кожній країні окремо, гірські регіони і Карпатський регіон зокрема, відіграють без перебільшення життєдайну роль.

    По-перше. Гірські лісові зони – це основні джерела відновлення забрудненого повітря.

    По-друге. Екосистеми гір забезпечують належний водний та кліматичний баланс.

    По-третє. Гори є місцем існування третини видів флори та фауни планети.

    Всесвітнім фондом природи Карпати зараховані в список 200 найбільш важливих природних регіонів світу.

    Тому такою важливою є особлива увага до проблем збереження соціального, економічного та природного потенціалу областей, що знаходяться по різні сторони кордонів на території Карпатських гір і гірських регіонів взагалі. Тим більше, що останнім часом внаслідок природних катаклізмів та техногенних катастроф в Карпатському регіоні виникло багато екологічних та соціальних проблем, вирішення яких виходять за межі однієї держави і потребують об’єднання зусиль і можливостей усіх європейських країн.

    Визнаючи це, 47 країн-членів Ради Європи за ініціативи національної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи визнали за необхідне розробити спеціальні Резолюцію та Рекомендацію про забезпечення сталого розвитку гірських регіонів та Карпатського регіону зокрема.

    Важливим підготовчим заходом до прийняття цих документів покликана стати міжнародна науково-практична конференція «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи», проведення якої за ініціативи української делегації в Конгресі Ради Європи 17-18 вересня 2009 року в м. Ужгороді організовують Закарпатська обласна рада та обласна держадміністрація за співучасті Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України.
    Бюро Конгресу РЄ прийняло рішення надати цьому заходу статус міжнародної конференції Ради Європи. Її проведення підтримано також Радою «Карпатського Єврорегіону».

    Метою конференції є обговорення з представниками країн-членів Ради Європи питань просторового планування та соціально-економічного розвитку високогірних територій і збереження екосистем гір, протидії природним та техногенним катастрофам, розробка конкретних рекомендацій, які будуть покладені у основу резолютивних документів Ради Європи.

    Конференція покликана схвалити проекти Резолюції і Рекомендації щодо сталого розвитку гірських регіонів Конгресу Ради Європи, прийняття яких сприятиме консолідації зусиль на місцевому, регіональному, державному та міжнародному рівнях у комплексному вирішенні екологічних і соціально-економічних проблем гірських регіонів нашої держави та інших країн Європи, відкриє реальні перспективи у залученні фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для їх розв’язання.

    Оргкомітет уже провів певну організаційну роботу по підготовці конференції. До її підготовки вже долучилися Мінприроди, Мінрегіонбуд, ряд інших центральних відомств та наукових установ, зокрема Інститут регіональних досліджень, Інститут географії та Інститут екології Карпат НАН України, Ужгородський національний університет.

    Взяти участь у конференції уже зголосилося більше 50 науковців України та країн Карпатського регіону, ряд експертів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Європейської конференції СЕМАТ, які спеціалізуються з питань сталого розвитку та екологічних проблем гірських територій, члени національних делегацій Конгресу, керівники ряду центральних державних відомств, які відповідають за питання захисту навколишнього середовища, водного та лісового господарств, сталого розвитку країн Карпатського регіону.

    Передбачається, що конференція пройде за участі вищих посадових осіб України, ряду сусідніх держав та Конгресу Ради Європи.


    Тематичні напрямки конференції:

    1. Правові засади сталого розвитку гірських територій в Україні та інших державах Європи.

    2. Збереження природного середовища як передумова для сталого просторового розвитку гірських регіонів.

    3. Збереження біорізноманіття, удосконалення лісогосподарської та водогосподарської і аграрної діяльності в Карпатах та інших гірських регіонах Європи.

    4. Соціальні проблеми гірських територій та шляхи їх вирішення.

    5. Транскордонне співробітництво як засіб використання досвіду місцевих і регіональних влад у забезпеченні сталого просторового розвитку гірських регіонів Карпат та басейну річки Тиса.


    За більш детальною інформацією звертатися до Оргкомітету: Закарпатська обласна рада, пл.Народна, 4, м.Ужгород, 88008. Тел.: (0312) 61-33-02; факс: (0312) 61-43-64, Е mail: [email protected].

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору