ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У дитячих садках Ужгорода не вистачає харчів!

    25 квітня 2024 четвер
    80 переглядів
    У окремих дитсадках Ужгорода запас продуктів на один-два дня

    У дитсадках Ужгорода не вистачає харчів,але педагоги бояться про це говорити
    Привид страйку блукає коридорами дитячих садків обласного центру Закарпаття міста Ужгорода - вихователі не отримують зарплату, немає харчів, аби годувати маленьких вихованців.


    Зокрема, лише днями працівникам дитсадків виплатили аванс за червень, хоча вже мала б бути зарплата за липень. Працівники розповідають, що в окремих дитсадках запас харчів на один-два дні, практично не постачають овочі, вже другий місяць мало коли привозять сир, сметану, більшість практично «довикористовують» запаси цукру, інших сипких продуктів. Що ж тоді казати про ремонти, які сам Бог велів проводити влітку?

    Кошти на харчування для дитсадків переводяться централізовано оптовій базі, звідки заклади і замовляють кому що треба. Однак, як стало відомо, базі із січня міський бюджет не переказував кошти, лише днями перевели 15 тисяч гривень і пообіцяли найближчим часом заплатити половину всього боргу, тобто близько 50 тис.грн.

    Дехто пояснює ситуацію тим, що червень - традиційно початок відпусток для вчителів шкіл, яким потрібно виплатити не лише відпускні, а й кошти на оздоровлення. Тому, мовляв, гроші йдуть насамперед на ці цілі, а, як відомо, армія педагогів у нас чимала. Проте найцікавішим у цій ситуації є те, що більше ніде в області немає таких проблем. Лише в Ужгороді відпускні виплачені не всім учителям, а тим більше ніде через це не страждають працівники і вихованці дитсадків. Та й чи коректно кивати на літні відпустки педагогів, коли оптова база вже із січня не отримувала коштів за дитяче харчування? Загальний борг освітянам міста сягає близько 4 мільйонів гривень.

    Чому ж склалася така ситуація, коли надходження до бюджету як місцевого, так і державного по обласному центру виконуються на 100-102%? Зрештою, свою, встановлену частку за оплату перебування дітей у дитсадках сплачують батьки?

    Чи не тому, що, наприклад, повалений за наказом міського голови пам'ятник репресованим «потягне», як було офіційно заявлено, на 2 мільйони гривень - стільки планують вкласти в оновлення скверика навпроти УСБУ області, де встановлять інший, «правильний», на погляд чиновників, пам'ятник репресованим? Новий пам'ятник у новому скверику має постати вже до Дня незалежності. Принаймні поки що задля цього у скверику тільки знищено бювет мінеральної води. Втім, може, за рахунок голодних малюків виконується обіцянка у цьому році довести до ладу проїжджу частину бодай головних вулиць Ужгорода? Або ж будуть реалізовуватися ще якісь масштабні проекти на зразок аквапарку?

    Мер обласного центру успішно відпочиває на середземноморських курортах. А що ж робити його безпосереднім виборцям, які не отримують відпускних (котрих і не вистачить на курорти) або зарплат і навіть не знають, чим нагодувати дітей? При цьому відкрито говорити про ситуацію більшість бояться - посилаються, що, мовляв, заборгованості - інформація для службового користування, а тим, хто дозволяє собі ділитися тривогами з батьками, а тим паче з журналістами, буде непереливки від керівництва міського відділу освіти. От тільки при цьому влада, яка погрожує звільненнями, а ще може посеред міста просто під настрій набити пику першому ж перехожому чи водію, що попався під руку, забуває, що голосуватимуть люди так само таємно, мовчки і... пам'ятаючи всі «заслуги» керманичів.

    Іван Виговський, Ужгород

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору