ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ТзОВ "Закарпатполіметали": Що далі?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    78 переглядів
    Кому вигідний занепад Мужіївського золоторудника?

    4 серпня у с. Мужієво Берегівського району у приміщенні ТОВ «Закарпатполіметали» відбулися збори комітету кредиторів у справі про банкрутство у відношенні до золоторудника.

    Кредитори та працівники підприємства мали намір зустрітися із директором золоторудника Василем Василинцем, якого Господарський суд Закарпатської області рішенням від 10 липня зобов’язав надати бухгалтерську документацію, на підставі якої можна зробити висновок про відновлення платоспроможності підприємства. Але директор вже вшосте не з’явився на зустріч з кредиторами, уповноваживши на розмову свого представника.

    Як повідомляє кореспондент UA-Reporter.com, присутні на зустрічі працівники підприємства разом з маленькими дітьми вимагали одного — виплатити заборговану за майже три роки зарплату, яка станом на 1 червня цього року склала понад 2,5 млн. грн. Загальний борг ТОВ "Закарпатполіметали" перед кредиторами становить близько 29 млн. грн. До цієї суми входить заборгованість перед Пенсійним фондом (за позовом якого і розпочали судову справу про банкрутство підприємства), рядом інших державних структур (Державна податкова інспекція, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, гірничо-рятувальний загін МНС у Закарпатській області та інші). Найбільше золоторудник боргує іноземній компанії "Cengart Financial INC", яка викупила його борги за обладнання сумою понад 3,9 млн. доларів США.

    За словами арбітражного керуючого, розпорядника майна ТзОВ "Закарпатполіметали" Володимира Гуртового, директор підприємства не надав кредиторам жодної інформації (незважаючи на неодноразові звернення та постанову суду) стосовно ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, наявності майна і ліцензії на здійснення діяльності, охорони потужностей тощо: "Позиція директора, озвучена його представником Андрієм Ракущинцем, полягає у тому, що процедура банкрутства — незаконна. Якщо раніше керівництво заявляло, що роботу підприємства відновити неможливо через знос обладнання (ринкова вартість якого наразі, за його словами, становить тільки близько 1,8 млн. грн.), то представник директора Ракущинець заявив кредиторам і працівникам, що підприємство "відновить свою роботу як тільки буде знято судовий арешт з майна". А працівникам, присутніх на зборах, А. Ракущинець запропонував звільнитися.

    Кредитори наголошують на небезпеці такої позиції керівництва, як і на відмові директора надавати офіційні документи — продати майно за безцінь можна саме в ситуації невизначеності, натомість процедура банкрутства передбачає якщо не санацію підприємства, відновлення його потужностей, то хоча б обов’язковий аукціон, який не дозволить спродати майно унікального в Україні підприємства за безцінь.

    Крім того, кредиторів насторожує діяльність закарпатської фірми ТОВ "Сауляк", яка у офіційному листі до газети "Берегово" повідомила, що "прийняла на себе зобов‘язання за власні кошти привести в екологічно безпечний стан об’єкти ТОВ "Закарпатполіметали" і вже здійснює "охорону території золоторудника".

    Володимир Гуртовий повідомив, що ситуація на підприємстві — критична. Тому він підготував звернення до Президента України з проханням розібратися в ситуації та вжити можливих заходів для захисту порушених трудових прав працівників ТОВ "Закарпатполіметали", недопущення завдання матеріальної шкоди підприємству та його кредиторам, у тому числі державним органам, забезпечити захист земельних та екологічних інтересів держави. На його переконання, наразі відбувається не що інше, як відкрите рейдерське захоплення активів підприємства. "Зокрема, вже здійснено незаконні махінації із землею золоторудника: Мужієвська сільрада з порушенням чинного законодавства та порядку надання земельних ділянок передала в оренду новоствореному ТОВ "Береговополіметали", яке у свою чергу передало ТОВ "Сауляк" цю ж земельну ділянку у суборенду. При чому на цій землі розташовані споруди хвостосховища ТОВ "Закарпатполіметали" та знаходиться збагачена рудна сировина, вартість якої складає близько 25 млн. грн. Протест природоохоронної прокуратури з цього приводу сільська рада відхилила та таки уклала незаконний договір оренди",-- каже В.Гуртовий.

    На зборах кредиторів було прийнято рішення звернутися до правоохоронних органів із заявою про притягнення директора ТОВ "Закарпатполіметали" В. Василинця до кримінальної відповідальності з приводу невиконана рішення суду.

    Яка доля збанкрутилого Мужіївського золоторудника?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору