ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді темпи зростання заборгованостей із зарплат – 462,1%!

    16 квітня 2024 вівторок
    60 переглядів
    На Закарпатті вдалося зберегти темпи зростання зарплати

    Цифри, показники, особливо нині, у період кризи, мають потужний емоційний вплив – можуть свідчити, що все у нас ще гірше, ніж було вчора, або ж навпаки – додавати оптимізму, бо найгірше уже позаду.

    Звичайно, будь-які показники важливі у сенсі, як вони впливають на людей. І статистичні підсумки першого півріччя свідчать, що фінансово-економічна криза на Закарпаття вплинула не так нещадно, як на багато інших регіонів України. Отож про позитивне, але із деякими застереженнями, котрі свідчать – працювати є над чим.
    За словами заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмили Ляпіної, у краї вдалося зберегти темпи зростання зарплати, і нині у нас вони навіть вищі, ніж в середньому по Україні. Навіть незважаючи на кризу, у порівнянні з відповідним періодом минулого року середній рівень зарплат в галузях економіки зріс на 11,6% і становить 1641,7 гривні. Якщо порівнювати з 2005 роком, то зарплата середнього закарпатця зросла утричі. Звісно, при цьому треба пам’ятати і про зростання цін, купівельну спроможність людей. Хоча якщо ще на початку 2005-го ми стабільно займали передостанні місця серед областей України за величиною зарплат, то зараз вже тривалий час утримуємось у «золотій середині» – близько 15 місця. Середня зарплата по Україні нині становить 1980 гривень.
    Не є великою, якщо брати в загальній сумі і борг із виплати зарплат – трохи більше 16 мільйонів гривень. За цим показником, у кращому сенсі маємо 4-5 місця по Україні. Проте і область наша маленька, і загрозливими є темпи зростання боргу. Скажімо, на економічно активних підприємствах борг із зарплат становить 11,8 мільйона гривень і у порівнянні з червнем зріс на 1,8 мільйона, або на 18,9 відсотка.
    Найбільші обсяги боргу має Тячівський, Ужгородський, Хустський і Берегівський райони. Але тривожать темпи зростання заборгованостей із зарплат: найвищі в… Ужгороді – 462,1%! За словами Людмили Ляпіної, на телефон «гарячої лінії» в управлінні соціального захисту постійно скаржаться на затримки зарплат працівники міської лікарні, закладів освіти, дитсадків. Через небажання міської влади вирішувати проблему люди не отримували зароблене, лише днями погасили борги медикам, працівники ж дитсадків отримали зарплату ще тільки за червень. Такого нема в жодному районі області – бюджетники вчасно отримують зарплатню. Звичайно ж, органам місцевої влади доводиться йти на крайні заходи і брати позики в органах держказначейства.
    Тривожним є і зростання боргів підприємств державної форми власності. Нині це 4,1 млн. грн. і у порівнянні з червнем зростання становило 13,2%, а до початку року – 31,3 відсотка. Загалом же з усіх невиплачених зарплат питома вага боргів саме державних підприємств – 33,3%. Найбільші боржники – Солотвинський солерудник, Закарпатська геологорозвідувальна експедиція, лісогосподарські підприємства і підприємства комунальної форми власності, що знаходяться у сфері управління житлово-комунального господарства.
    44 відсотки боржників по зарплаті – підприємства інших форм власності, зокрема й малі, приватні та ті, що мають закордонних інвесторів. Є й такі, керівників яких уже розшукують правоохоронці. Наприклад, одне таке підприємство у Сваляві. Тут кожному працівнику винні й до 3 тисяч гривень, а загалом їх було близько 300 працюючих, хоча тепер уже менше, бо люди не чекають, а шукають іншу роботу.
    Вплив кризи значно погіршив показники зайнятості населення, але якщо аналізувати рівень повної зайнятості, то у нас ситуація краща, рівень безробіття нижчий. Проте, каже Людмила Ляпіна, владу турбує те, що багатьох людей перевели в режим неповної зайнятості. З одного боку це дозволяє зберегти кадровий потенціал до кращих часів, є надія, що незабаром підприємства запрацюють повноцінно, але людям за неповну зарплату або ж в неоплачуваних відпустках жити, зрозуміло, нелегко.
    Ще один позитивний показник: за розрахунками рівня бідності, який проводиться на рівні держави, а не окремо в регіонах, середній по Україні – 27%, на Закарпатті – 20,3 відсотка. Тобто ми у позитивному сенсі на 4 місці в державі. Словом, у нашому домі все ще не так і погано.

    Юлія ЛІСНА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору