ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Карпатський Єврорегіон" проти невдалого законопроекту "Про розвиток гірських територій в Україні"

    23 квітня 2024 вівторок
    74 переглядів
    А "Карпатський Єврорегіон" — проти!

    Як уже повідомляв UA-Reporter.com, 5 серпня у селі Бояни Новоселицького району Івано-Франківської області відбулося 5-те засідання Української національної ради Карпатського Єврорегіону.

    Учасники засідання ухваллил заяву на адресу уряду з вимогою не подавати на розгляд парламенту проект закону “Про розвиток гірських територій в Україні”, а направити його на доопрацювання до Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

    6 серпня уряд має вирішити, чи подавати згаданий законопроект до парламенту, чи відправити на доопрацювання.

    Передумовою схвалення згаданої заяви було те, що, як зазначали учасники буковинського зібрання української сторони Карпатського Єврорегіону, законопроект “Про розвиток гірських територій в Україні” розроблено Мінрегіонбудом без попереднього обговорення з представниками органів місцевого самоврядування територій, що віднесені до гірських.

    Зокрема, цей “неприйнятний документ” пропонує, починаючи з 2010 року, знизити, а з 2012 року припинити доплату працівникам бюджетної сфери, пенсіонерам, студентам, а також скасувати передбачені чинним законодавством види матеріальної допомоги громадянам, які мають статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського.

    “Неприйнятними” учасники засідання називали і положення законопроекту щодо перекладання на місцеві бюджети виплати гірських пільг і доплат, зокрема вже у поточному році, при цьому, за їхніми словами, фінансові ресурси на це не передбачені. Визначення статусу гірських населених пунктів розробники згаданого законопроекту теж хочуть закріпити за обласними радами, проте при цьому не вказують - за якими критеріями.

    Учасники 5-го засідання Української Національної ради Карпатського Єврорегіону – керівники чотирьох обласних рад – голова Івано-Франківської Ігор Олійник, Львівської Мирослав Сеник, Чернівецької Іван Шилепницький, заступник голови Закарпатської облради Василь Брензович – були одностайні: відміна доплат за проживання на гірських територіях “значно звужує соціальні гарантії для населення гірських районів, що може призвести до негативних економічних та соціальних явищ; суттєво погіршить матеріальне становище горян, посилить соціальну напругу в регіонах, призведе до відтоку кадрів, насамперед, вчителів та лікарів із сільської місцевості, закріплення яких на місцях і без того є проблемою “.

    Водночас наголошувалося: необхідно враховувати той фактор, що багато населених пунктів у гірській місцевості постійно перебувають у зоні можливої загрози стихійного лиха.

    За словами головуючого в Нацраді Карпатського Єврорегіону Ігоря Олійника, “При ухваленні заяви головним було завдання захистити людину, яка живе в горах. А запропонований законопроект передбачає погіршання соціальних умов горян і необгрунтоване збільшення тягаря на місцеві бюджети.

    Зокрема, у заяві Української Національної Ради Карпатського Єврорегіону до уряду зазначено: “... необхідна системна та ефективна державна гірська політика, яка забезпечуватиме гідні умови проживання, ведення інвестиційної та підприємницької діяльності у гірських територіях України”. І при цьому повинні враховуватися пропозиції і рекомендації усіх зацікавлених сторін.

    Оскільки новий “гірський законопроект” формувався без врахування думки карпатських регіонів, необхідно створити Координаційну раду з питань розвитку гірських територій за участю представників чотирьох карпатських областей - зазначали учасники зібрання.

    Довідка

    Законопроект “Про розвиток гірських територій в Україні” підготували на доручення уряду в Департаменті місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, яке очолює Василь Куйбіда.

    Цим проектом передбачається знизити доплату працівникам, яким, відповідно до постанови Кабміну від 11.04.1995 року № 648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах», здійснюється доплата до зарплат. Цим проектом закону також пропонується, починаючи з 2010 року, знизити, а з 2012 року припинити доплату пенсіонерам до пенсій, студентам до стипендій і всіх передбачених чинним законодавством видів матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського. Крім того, за проектом, з 1 січня 2010 року втрачає чинність закон України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», статтею третьою якого передбачені державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських.

    Обговорення цього законопроекту відбулося в чотирьох згаданих областях, і скрізь він викликав протести. Негативно сприйнято цей документ і Асоціацією органів місцевого самоврядування Гуцульщини, яку впродовж багатьох літ очолює заступник голови Верховинської районної ради Дмитро Стефлюк. За його словами, “...закон, у разі його ухвалення, дуже негативно вплине на економічний розвиток гірських територій, на яких в Україні проживає близько 1 млн. горян”.

    Підтримуючи звернення Асоціації органів місцевого самоврядування Гуцульщини, 31 березня депутати Івано-Франківської обласної ради заперечили прийняття даного законопроекту, який, на їхнє переконання, “ускладнить соціально-політичну ситуацію в краї, стане джерелом напруги, погіршитьі без того складні умови життя людей у регіоні, де постійно зберігається загроза непередбачених стихійних явищ”.
    Відповідну заяву скеровано до Президента України, Прем'єр-міністра і Голови Верховної Ради України.

    У ній, зокрема, зазначено: «...проект передбачає, починаючи з 2010 року, зниження, а з 2012 року-припинення доплат до пенсій, стипендій, інших видів матеріальної допомоги громадянам, які отримали статус особи, що проживає або навчається на території населених пунктів, яким надано статус «гірських». Автори проекту грубо порушують Конституцію України у частині прав та соціальних гарантій громадян. Крім того, частину видатків, які мають спрямовуватися на розвиток гірських територій, пропонується здійснювати за рахунок місцевих бюджетів”. “Такий підхід заздалегідь унеможливлює втілення програм соціального розвитку гірських населених пунктів, погіршує умови проживання громадян, може спричинитися до непоправних втрат етнокультурних цінностей, які зберігаються самобутнім населенням гірських районів українських Карпат, – переконані депутати Івано-Франківщини.

    Крім того, проект “гірського закону”, його нова редакція, розроблена без попереднього громадського обговорення та врахування думки територіальних громад і органів місцевого самоврядування . Вважаючи, що «такі дії не сприяють демократичним процесам та можуть завдати значної шкоди розвитку гірських територій”, депутати обласної ради Прикарпаття просять керівників держави залишити чинним Закон України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” та сприяти його виконанню з боку держави, з тим, аби “не допустити дій, спрямованих на суттєве погіршення соціального захисту громадян, які проживають у гірських населених пунктах”.

    24 квітня відповідне звернення до Кабінету міністрів України схвалили депутати Закарпатської облради.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору