ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Корені родини Турків проросли із закарпатського села Золотареве

    29 березня 2024 п'ятниця
    33 переглядів

    Близько 300 представників сім'ї на прізвище Турок зібралися у закарпатському селі Золотареве, звідки проросли корені великої родини. Зустрілися біля дому, який 150 років тому збудував родоначальник великої сім'ї Іван Турок.

    Його нащадки не дають розвалитися цій будівлі: періодично навідуючись сюди, всіляко підтримують цей символ родинної єдності.

    За сімейними переказами, Іван Турок був бировом /старостою/ у Золотаревім, користувався повагою односельців. Отож його поховали біля церкви, а на могилі спорудили пам'ятник з білого мармуру. І в нові часи були в роду шановані люди - лікарі, голови колгоспів та сільрад, правоохоронці, навіть генерали...

    ... Оскільки старенький будинок вже не зміг вмістити всіх прибулих на "Турок-фест 2009", то зустріч продовжили у шкільній їдальні. За великим столом тут сиділи преставники шести відгалужень роду - всього їх понад 300 чоловік. Доля розкидала їх по світу, жінки поміняли прізвища. Не всі знайомі між собою, але всі пам'ятають, де їхнє коріння. Найбільше золотарівських Турків, звісно, на Закарпатті, але є й такі, що проживають в інших місцях України, а також в Росії, Чехії, Канаді, США... Світлана Гайович, праправнучка І.Турка, приїхала з Іспанії.

    Півроку готувалася ця зустріч. Родичів шукали по старих фотографіях, листах, навіть за аріхівними матеріалами. До речі, перший фестиваль однієї родини відбувся в Золотаревім 40 років тому. Тепер вирішили не робити більше таких тривалих пауз і проводити фест регулярно. Отож родинне свято стане традиційним. А ще постановили випустити книгу про історію золотарівського роду Турків.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі