ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У школах Закарпаття не вистачає підручників

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів

    Повний комплект отримають лише учні 4-8 класів. Старшокласникам бракує третини книжок. Друкувати для них нові - не доречно, адже з наступного року вони навчатимуться за новою програмою.

    Підручники для 2 та 3 класу геть обшарпані. За ними навчаються вже восьмий рік, хоча термін придатності – 5.

    Стефанія Зязіна, завідувачка бібліотекою багатопрофільного ліцею «Інтелект» міста Ужгород: «Ці книжки несуть багато мікробів, бо перебувають у різних руках, різних будівлях, квартирах і потребували би заміни»

    Найбільше пощастило цьогорічним дев’ятикласникам. Для них друкують нові підручники і з новими дисциплінами – художня культура та інформатика. Всі книжки надійдуть до середини вересня.

    Аліна Татарінова, учениця 9 класу: «У них дуже багато ілюстрацій, все дуже добре пояснено, більше малюнків, більше розв’язків, пояснень більше. От на них дивишся, вони такі нові. З них легше вчитися, дуже хочеться з них вчитися»

    Не надто тішаться перед навчальним роком учні закарпатських шкіл, де навчають мовами нацменшин. Їх 123. Найбільше – угорськомовних, інші – румунські, словацькі та російські. Міністерство освіти і науки для дев’ятикласників цих закладів має видавати підручники із семи дисциплін на рідній мові. Та учні роками чекають на книжки.

    Михайло Мотильчак, начальник управління освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації: «Для 7 класу так і залишилися невидані підручники з історії України, географії, біології,, які ще 3 роки тому мали отримати. З того часу не вдалося їх отримати.»

    У міністерстві освіти запевняють – до середини вересня учні 9 класу всі підручники отримають. Щоб не порушувати навчальної програми – перші параграфи відсутніх книжок міністерство виклало на своєму сайті. Щоправда, на оновлення посібників для 2, 3 класу гроші у бюджеті знайдуть лише наступного року.

    Олег Єресько, директор департаменту шкільної освіти Міністерства освіти і науки України: «Мільйонів примірників – це досить велика кількість підручників, паперова фабрика не дуже вчасно надає папір нашим видавництвам, але це не сфера відповідальності міністерства.»

    Щоб врятувати старі підручники, бібліотекарі час від часу проводять акції «Бережи книгу». Хоча й з підклеєними сторінками, вона таки лежатиме на партах та у ранцях школярів.
    Світлана Ковбиця, Тетяна Анкудінова, Вадим Шишканич, «Факти», ICTV

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору