ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перший міжнародний фестиваль ромського мистецтва проходить в Ужгороді

    28 березня 2024 четвер
    37 переглядів

    Цими днями Ужгород став центром збору ромів, котрі з’їхалися до України з кількох європейських країн. Сьогодні в обласному центрі Закарпаття усі вони беруть участь у першому міжнародному фестивалі ромського мистецтва. А ще – обговорюють перспективи розвитку ромської культури в Європі.

    1523.jpgДо Закарпаття на перший міжнародний фестиваль ромського мистецтва з’їхалися роми зі Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі. Як розповів організатор фестивалю голова культурного товариства «Ром сом» Аладар Пап, підтримали таке починання закарпатських ромів організація Open Society Institute та Вишеградський фонд, котрі, як стверджують організатори, таким чином допоможуть закарпатським ромам організувати видовищний концерт за участю багатьох українських та закордонних ромських колективів.

    Глядачі вперше зможуть побачити старовинні ромські танці з кількох регіонів сусідніх країн (тамтешні роми активно взялися відроджувати й популяризувати забуту культуру танцю), а Ужгород на фестивалі представлятимуть лауреат багатьох фестивалів, у тому числі володар гран-прі кількох міжнародних фестивалів, ансамбль «Ром сом», співачка Неля Адам та «золотий голос» Йосип Горват.

    Чому ж дійство відбуватиметься саме в Ужгороді, розповідає сам Аладар Пап: «Роми Закарпаття просто заслуговують на те, щоб проводити такі фестивалі. Чому? Тому, що саме в Закарпатті, за неофіційною статистикою, живе найбільше в Україні ромів, це 40 тисяч. Відповідно в таких областях, як наша, частіше потрібно проводити подібні заходи. Тому що показує досвід, у тому числі європейський: там, де найбільша нацменшина проживає, в даному випадку ромська, там і потрібно проводити фестивалі, розвивати культуру. А ми знаємо, що культура – це основне, чого потребує людина».


    Роми говоритимуть і про свої проблеми


    Крім танців та співів, роми мають намір провести сьогодні конференцію на тему «Подальший розвиток ромської культури в Європі». В конференції, як заплановано, візьмуть участь відомі діячі ромської культури та політики, зокрема Тібор Лакатош із Угорщини, Янош Фенці з Румунії, Роман Квятковський із Польщі та Єрміла Котларева зі Словаччини.

    А щодо самих проблем, то, за словами Аладара Папа, в українських ромів їх більше, ніж у європейських. Принаймні, останнім не доводиться для проведення різних заходів і розвитку своїх традицій та культури так шалено шукати гроші. В Україні на підтримку ромського мистецтва практично нічого не надають.

    За умов кризи це особливо відчутно. Тому українські роми сподіваються, що європейці поділяться своїм досвідом, своїми надбаннями і, може, навіть грошима.

    Радіо "Свобода"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору