ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відомий закарпатський літератор Мирослав Дочинець із Мукачева святкує свій ювілей

    20 квітня 2024 субота
    109 переглядів
    У Мукачеві відбувся ювілейний творчий вечір Мирослава Дочинця

    3 вересня у міському Будинку культури міста Мукачева (Закарпатська область) відбувся ювілейний творчий вечір відомого прозаїка, публіциста та видавця Мирослава Дочинця.

    Поклик до прози та публіцистики проявився у нашого ювіляра ще у шкільні роки, коли хлопчина-шестикласник почав друкуватися у таких відомих на той час газетах як "Зірка", "Молодь Закарпаття", в журналі "Барвінок" та інших виданнях. Навчаючись у дев'ятому класі, Мирослав став переможцем обласного конкурсу юних літераторів, який проводила Спілка письменників України. Закоханий у слово, уже в цей час мріяв стати професійним журналістом, і ця мрія почала збуватися після вступу на факультет журналістики Львівського держуніверситету у 1977 році. Під час навчання виділявся серед інших творчими здібностями та цілеспрямованістю через що його обрали членом редколегії університетської багатотиражки та редактором газети "Джерела".

    Власне професійну журналістську роботу розпочав у 1982 році у газеті "Молодь Закарпаття". Висока професійність та талант журналіста особливо проявилися у другій половині 80-х , коли йшов складний процес утвердження демократичних принципів у всіх сферах суспільного життя, в тому числі і журналістиці. У збірках "Володарі долі" (1987), "Славою овіяні" (1987), "Переконуюче слово" (1988) окремими розділами з’явилася публіцистика Мирослава Дочинця. У ці роки був відзначний багатьма нагородами і, як кращий журналіст з України, висвітлював Московський фестиваль молоді і студентів.

    У 1990 році Мирослав Дочинець засновує газету "Новини Мукачева", яка швидко здобула популярність серед широкої громадськості міста над Латорицею. Не дивлячись на велику зайнятість, продовжує плідну співпрацю з багатьма відомими газетами краю: "Срібна Земля", "Карпатський край", "Фест", "Старий замок". Також друкується в республіканських та всесоюзних газетах і журналах: "Молодь України", "Літературна Україна"", "Комсомльськая правда", "Известия", "Україна", "Радянська жінка".

    У 1998 році удостоєний звання "Журналіст року Закарпаття", а у 2004 – му став лауреатом міжнародної літературної премії "Карпатська корона".

    М.І.Дочинець є автором багатьох книг: "Гірчичне зерно" (1989), "Оскал собаки" (1991), "Мукачево і мукачівці" (1994), "Мункачі з Мукачева" (1995), "Куфрик з фіглями", "Енциклопедія Мукачева"(2006, у співавторстві з В.В.Пагирею)) та інших. З 2003 року він є членом Асоціації українських письменників, а з 2008 р. член Національної спілки письменників України.

    З 1998 року і до сьогоднішнього дня, Мирослав Іванович Дочинець - засновник, головний редактор і директор видавництва "Карпатська вежа". Багато робить для популяризації творчих здобутків мукачівців та краян.

    Сьогодні йому 50 ! Багато теплих слів було сказано на адресу ювіляра від колег по творчому перу, рідних та друзів, зокрема, Дмитра Кешелі, Івана Петровція, Павла Чучки, Михайла Сирохмана, Павла Федаки, Василя Кузана, Василя Кухти та інших. Начальник відділу Закарпатської обласної ради, знаний поет Василь Густі вручив ювіляру нагрудний знак обласної ради "За розвиток регіону". Вітальну адресу Закарпатської Спілки письменників України зачитав її голова Петро Ходанич. Пожвавлення серед присутніх у залі викликало повідомлення про присвоєння Мирославу Дочинцю чергового звання генерала-есаула козацького війська Запорізького, яке йому вручили Василь Ковбаско та Михайло Попович.

    Про неабиякий талант та професійну майстерність прозаїка та публіциста, успішного видавця Мирослава Дочинця було сказано у святковому виступі Мукачівського міського голови Золтана Ленд’єла, який вручив ювіляру Почесну грамоту виконавчого комітету Мукачівської міської ради та цінний подарунок, побажав йому подальших успіхів на літературній ниві та особистому житті.

    А він стояв щасливий у колі рідних та друзів і час- від-часу замріяний погляд видавав потужні хвилі енергії, що здіймалися з самих глибин душі і уже завтра готові постати перед вдячним читачем новими творчими доробками та цікавими знахідками.

    Іван Лендьєл, м.Мукачево

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору