ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Україна і Чехія підписали Протокол про співробітництво у сфері обміну митною та статистичною інформацією

    19 квітня 2024 п'ятниця
    76 переглядів

    17 вересня цього року відбулась зустріч Голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка та Генерального директора Генерального митного директорату Чеської Республіки Павела Новотни.

    Керівники митних адміністрацій обговорили актуальні питання співробітництва України та Чеської Республіки в галузі митної справи. Зокрема, Голова Держмитслужби звернув увагу на взаємодію у сфері боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Так упродовж 2007 – 2008 років митні органи України направили 32 запити чеським колегам. За результатами розгляду цих запитів порушена одна кримінальна справа та чотири справи про порушення митних правил на загальну суму 3 млн. грн. У поточному році порушено 3 справи про порушення митних правил. Разом з тим, 95% відповідей на українські запити підтверджували законність операцій, що свідчить про прозорість торгівлі між Україною та Чехією.
    На зустрічі також обговорювалися питання аналізу та управління ризиками, здійснення пост-аудиту, сприяння у захисті прав інтелектуальної власності. Сторони обмінялись досвідом у доланні проблем, що стоять перед сучасними митними службами.
    Загалом, високо оцінивши рівень співпраці митних адміністрацій України і Чехії, обидві сторони висловили бажання закріпити вже встановлені контакти й у подальшому продовжувати конструктивний діалог та обмін думками з актуальних питань митної діяльності. Як зазначив у ході зустрічі Голова Державної митної служби Анатолій Макаренко, українська митна система хоч і формувалася на досвіді багатьох попередніх десятиліть, все ж є доволі молодою структурою і обмін знаннями, вміннями, певними ноу-хау з митними адміністраціями різних європейських країн для вітчизняної митниці є дуже цікавим та корисним.
    Крім того, в рамках ІІІ засідання українсько-чеської Змішаної Комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва відбулась церемонія підписання Протоколу між Державною митною службою України, Державним комітетом статистики України, Чеським статистичним управлінням та Генеральним митним директоратом Чеської Республіки про співробітництво у сфері обміну митною та статистичною інформацією.
    На практиці обмін митною та статистичною інформацією про перебіг взаємної торгівлі здійснюватиметься кожні півроку на рівні 6 знаків Комбінованої номенклатури класифікаційної системи держави, яка надає таку інформацію. На підставі отриманих даних Держмитслужба України, Держкомстат України і Чеське статистичне управління будуть проводити порівняльний аналіз. У разі виявлення у ході аналізу розбіжностей у статистичних даних Чеське статистичне управління й Держмитслужба України визначатимуть товарні позиції, у відношенні яких вони виникли і щодо яких необхідний більш детальний аналіз для з’ясування причин таких розбіжностей.
    Варто зазначити, що причини розбіжностей у даних митної статистики зовнішньої торгівлі двох країн можуть бути як наслідками методологічних особливостей ведення такої статистики у кожній з країн, так і бути обумовлені іншими причинами, у тому числі й шахрайськими діями з боку суб’єктів підприємницької діяльності.
    Реалізація на практиці положень підписаного протоколу дасть змогу шляхом проведення обміну статистичною інформацією та статистичних зіставлень виявляти товари, які потенційно можуть використовуватися як предмети контрабанди та порушення митних правил, що у свою чергу підвищить ефективність протидії митним правопорушеннями.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору