ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті - найстаріші дерев’яні храми в Україні (Фото)

    23 квітня 2024 вівторок
    102 переглядів
    Церква Святого Миколи Чудотворця в с. Колодне на Закарпатті

    В Україні збереглося 2 500 дерев’яних церков незалежно від віку і статусу. Найстаріші - на Закарпатті - датовані XV століттям. ЮНЕСКО готується внести найбільш значимі з них до переліку світової культурної спадщини.

    Викладач Ужгородського коледжу мистецтв, художник Михайло Сирохман склав список восьми найцінніших дерев´яних церков:

    — Лемківська церква Покрови у Києві, перевезена у Національний музей архітектури і побуту в Порогові із с. Канора Міжгірського району Закарпатської області. Побудована у 1792 році, вона є традиційним зразком народної монументальної архітектури Закарпаття XVIII століття.

    — Церква Архистратига Михаїла, також відома як Шелестівська церква в Ужгороді. Цей лемківський храм побудований в 1977 році і зберігається в Ужгородському музеї під відкритим небом.

    — Церква і дзвіниця Святого Юра в Дрогобичі. Бойківська архітектура кінця XV – початку XVI ст., належить до музею «Бойківщина».

    — Церква Святого Михайла у Львові. Побудована у 1863 році, перенесена до Львівського музею народної архітектури та побуту із с. Тисовець Сколівського району Львівської області.

    — Церква Cвятого Юра (Георгія) в с. Седнів Чернігівської області. Побудована не пізніше 1747 року, зразок поліської архітектури.

    — Свято-Троїцький собор у Новомосковську Дніпропетровської області. Побудована в 1775–1780 роках. Це єдиний у світі хрещатий дев’ятикамерний дев’ятиглавий храм.

    — Церква Святого Миколи Чудотворця в с. Колодне на Закарпатті. Пам’ятка архітектури збудована у 1470 році і перебудована в XVIII ст.

    — Миколаївська церква у Львові. Побудована у 1763 році, перенесена з с. Кривка Львівської області до Львівського музею народної архітектури та побуту митрополитом Шептицьким.

    Левый берег

    В Ужгороде реставрируют деревянную церковь и соломенные хаты (Фоторепортаж)
    26916_1.jpg26916_2.jpg26916_3.jpg26916_4.jpg26916_5.jpg26916_6.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    с. Канора Воловецького району Закарпатської області, а не МІЖГІРСЬКОГО.