ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді котельні готові до зими, але їх не збираються включати

    25 квітня 2024 четвер
    52 переглядів

    Місцеві котельні й теплотраси готові подавати тепло в оселі городян. Але газовики вимагають розрахуватися за вже надане блакитне паливо, а це – дев’ять мільйонів гривень.



    Опалювальний сезон в Ужгороді розпочнеться нескороМіська ж влада, попри заборони уряду, закликає людей переходити на індивідуальне опалення, бо обігрівати квартири централізовано комунальникам невигідно.

    В Ужгороді котельні до опалювального сезону готові, та чи запрацюють - невідомо. Городяни заборгували за спожите 9 мільйонів гривень. Поки не розрахуються – газу в котельні не подадуть, кажуть газовики. Міська влада, попри заборони уряду, закликає людей переходити на автономне опалення. Цього року виділили з місцевого бюджету триста тисяч гривень і встановили у квартирах 86 малозабезпечених індивідуальний обігрів. Газові котли мають вже дві третини городян. Тож опалювати оселі централізовано – невигідно.

    Георгій Марущак, начальник управління житлово-комунального господарства Ужгорода: «Біля 80% поданого тепла використовують в нікуди. Обігріваємо, грубо кажучи, горобців. Тому що на великі відстані і дома, у яких по 5-6 квартир залишилося, які знаходяться, якщо б вони разом були, а вони у різних місцях».

    Шість найзбитковіших міських котелень уже закрили. Залишилося двадцять сім. А городяни, що встановили автономне опалення самовільно, ризикують зимувати у холодних оселях. Газовики, аби уникнути аварій, відключають газ багатоповерхівкам, нашпигованим незаконними побутовими котлами. Вони розбалансували системи газопроводу, адже потужності мереж, встановлюючи їх, ніхто не враховував.

    Михайло Карбованець, головний інженер Ужгородського управління ВАТ «Закарпатгаз»: «Це все у зв’язку тільки з їхньою же безпекою. Ті котли, які встановлені, встановлені неспеціалізованою організацією. Вони під’єднані через трійники мідними трубками, що забороняється. Тому ми їх маємо обов’язково відключити».

    Поки у десятках квартир холодно, їжу приготувати неможливо. Люди дивуються – чому газовики про проблему, яка назрівала роками, згадали тільки зараз.

    Магдалина Чепа, мешканка Ужгорода: «У мене є технічні умови, все мені зробили, розрахунки зробили, приходили, перевіряли, у мене все в порядку. А тепер кажуть, що мої техумови нехороші, вони вже, строк у них зійшов. То що, тепер знову по новому робити їх? З чого? Я - пенсіонерка, я не маю такі кошти великі».

    З 18 тисяч встановлених в Ужгороді автономок лише десять відсотків – легалізовані. Місцеві газовики категоричні: всі ужгородські багатоповерхівки з «лівими» котлами залишаться без палива, якщо городяни не дотримуватимуться їхніх вимог. // Світлана Ковбиця, Вадим Шишканич, «Факти», ICTV

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору