ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті реалізується транскордонний проект автомобільних доріг

    19 квітня 2024 п'ятниця
    78 переглядів
    На Закарпатті дороги будуються разом з угорцями

    У вівторок з робочим візитом у Закарпатській області побувала делегація Саболч - Сатмар- Березької області Угорщини на чолі з головою зборів Оскаром Шестаком, з якою зустрівся голова обласної ради, голова Ради "Карпатського Єврорегіону" Михайло Кічковський.



    В ході перемовин, в яких також взяли участь з угорської сторони- директор Національної агенції розвитку Угорщини Флоріан Солокі і співробітники Національної агенції розвитку Брігітта Мікулаш та Іштван Мікулаш, з української - заступник голови обласної ради Василь Брензович, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА Ернест Нусер та начальник служби автомобільних доріг в Закарпатській області Василь Маркович, головна увага була приділена перспективам співробітництва між двома областями у галузі автодорожнього та залізничного транспорту в угорсько - українському прикордонні в рамках програм добросусідства і партнерства на 2007-2013 роки Європейського Союзу, а також активізації діяльності Міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон".

    Директор Національної агенції розвитку Угорщини Флоріан Солокі та начальник головного управління транскордонної співпраці цієї агенції Брігітта Мікулаш інформували представників влади Закарпаття про проекти розбудови транспортної мережі в рамках будівництва автомагістралі М-3. Європейський Союз виділяє Угорщині на розвиток її транспортної системи більше 2 млрд. євро. В рамках цього масштабного проекту будуть здійснюватися невеликі проекти і програми облаштування під’їзних шляхів та розв’язок, зокрема на пунктах пропуску з обох боків українсько-угорського кордону. За обопільної згоди двох областей угорська сторона може фінансувати всі підготовчі та проектні роботи з розбудови такої транспортної системи. А далі можна одержати кошти і на здійснення будівництва автомобільних доріг двох областей.

    Висловлюючи згоду та зацікавленість області у здійсненні такого проекту, українські учасники перемовин інформували угорських колег про здійснення заходів на українській частині прикордоння. Так, Ернест Нусер інформував про стан реконструкції КПП "Лужанка- Берегшурань", де вже освоєно більше 3,4 млн. євро, про програму створення логістичних центрів на Берегівському та Загоньському напрямах, Василь Маркович - про завершення роботи над проектом транспортної розв’язки в районі міста Чопа.

    Учасники перемовин були одностайними, що такий транскордонний проект має послужити розвитку транспортної мережі та інших сфер як Саболч-Сатмар-Березької, так і Закарпатської області, забезпечити симетричну розбудову логістичних та інших інфраструктурних центрів на всіх пунктах пропуску українсько-угорського кордону.

    І хоч ряд питань потребують узгодження конкретних служб і відомтсв, відзначив голова обласної ради Михайло Кічковський , радує те, що мова йде про перспективу розвитку наших регіонів. Тому така співпраця є надзвичайно важливою і корисною. Він підтримав пропозицію щодо створення спільної робочої групи, яка б оперативно вирішувала проблеми щодо узгодження технічних питань проектування розвитку автодорожньої мережі по обидва боки кордону.

    В ході зустрічі було порушено і ряд інших питань транскордонної співпраці, в тому числі в рамках міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон". На чергове засідання Ради "Карпатського Єврорегіону" українська сторона запропонувала цілий ряд актуальних для всіх учасників цього об’єднання питань. Крім того Львівська та Закарпатська області просять підтримати їх пропозицію щодо реалізації на їх території пілотного проекту з реформування органів місцевого самоврядування за європейськими стандартами. Голова угорського національного представництва запевнив, що особисто підтримає таку пропозицію. А також зробить все для успішного проведення чергового засідання Ради "Карпатського Єврорегіону".

    Угорських колег було проінформовано також про епідеміологічний стан в Закарпатській області і заходи щодо запобігання розповсюдженню грипного вірусу. В тому числі було інформовано про надання гуманітарної допомоги з боку регіонів іноземних держав. У зв’язку з цим Оскар Шестак прийняв рішення, що протягом тижня на Закарпаття буде направлено гуманітарний вантаж, вартістю понад 3 млн. форинтів, з вітамінами, антибіотиками, марлевими пов’язками та іншими профілактичним засобами.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору