ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У прикордонному Чопі на грип і ГРВІ захворіли 254 людини

    23 квітня 2024 вівторок
    57 переглядів

    Ганна БайдаЩоб дізнатися про сситуацію із захворюваністю на грип та ГРЗ у прикордонному місті Чоп (Закарпаття), журналісти звернулись до лікаря Ужгородської санітарно-епідеміологічної станції Галини Марківны Байді.

    – Галино Марківно, чи є вже люди, які підхопили інфекцію „свинячий” грип у Закарпатській області та в Чопі?

    – На щастя, офіційно таких випадків наразі не зареєстровано.

    – А якою є статистика гострих респіраторно-вірусних інфекцій і захворювань на грип?

    – Згідно з інформацією на 11 листопада, таких у Чопі офіційно зареєстрована 254 особи. Варто сказати, що з початком карантину в школах та дошкільному закладі пішла на спад захворюваність дітей. Якщо до початку карантину їх серед загалу хворих було 70%, то зараз – 31,5%. Згідно зі статистичними даними, відсоток захворівших дорослих із загального числа осіб , що захворіли збільшилась в порівнянні з минулими роками: раніше рівень захворюваності становив у середньому 30-40%, а тепер маємо 64.5%.


    – Щорічно піднімається тема ГРВІ та грипу. Чи можна сказати, які симптоми притаманні саме цим захворюванням і чим вони відрізняється від каліфорнійського грипу ?

    - Симптоми взагалі не відрізняються, це неприємний сухий кашель, висока температура впродовж кількох днів, характерна загальна м’язева слабість, біль у м’язах, біль у горлі, нежить, головний біль. Каліфорнійський грип можливо розпізнати лише за результатами аналізів на вірусологічне підтвердження, які робляться в Києві, а потім для підтвердження направляються в Росію. Є, звичайно, тести згідно з якими можна миттєво визначити тип вірусу – А чи Б. Такі тести вже є в обласній інфекційній лікарні. Нині районний відділ охорони здоров’я закупив партію тестів і для Ужгородської районної лікарні, що знаходиться на території міста Чоп.


    – Чи надійшли до м.Чоп бодай якісь препарати, що протидіють грипу штампу А/H1N1?

    – Для лікування хворих, що лікуються в стаціонарі, надійшов препарат „Таміфлю”. частину його було надано для профілактики грипу у медперсоналу.


    – Як уберегтися від зараження?

    – Переважна більшість громадян почувши про такий грип відразу пішли до найближчої аптеки, запаслись ліками та почали їх приймати для профілактики. Профілактика потрібна лише в тому випадку, якщо особа контактує з хворою людиною. В разі, якщо такого контакту немає, я б порадила проводити профілактику рослинними засобами, той же часник цибуля та інші рослинні продукти з високим вмістом вітаміну «С» будуть ефективними. Обов’язково часто та ретельно мити руки милом, адже на відкритій площі (наприклад, дверній ручці) інфекція зберігається протягом 3 годин. Приймання ліків для профілактики здійснюється лише за рекомендацією лікаря. І, звичайно, варто одягати захисні маски, які можна зробити із звичайної марлі або широкого бинту складеного в 4 шари. Багато хто уже сьогодні виготовив собі їх у домашніх умовах.


    – Що можна сказати про вакцинацію проти грипу?

    – Вакцинація проти сезонного грипу доречна в перед епідемічний період, адже в такому разі в організмі виробляється стійкий імунітет від інфекції.

    – Раніше було багато галасу навколо «пташиного грипу». Чи є він зараз на території України?
    – В Україні його немає. Минулого року спостерігався в Криму, але заразилися винятково домашні птахи, серед людей цієї епідемії не було. До речі, симптоми у „свинячого” (каліфорнійського) та „курячого” грипу однакові.


    – Чи часті випадки смертності при захворюванні людини ГРВІ і звичайним грипом?

    – В епідемічний сезон 2008-2009 роках в Україні від ГРВІ померли 10 чоловік. На щастя, ця сумна статистика оминула Ужгородський район і Чоп.


    – Що слід робити, якщо хтось із членів сім’ї захворів?

    – Насамперед, звернутись до лікаря або викликати його додому. Вдома хворого необхідно ізолювати, надати йому предмети особистої гігієни, протягом дня проводити вологе прибирання та провітрювання приміщення. Не займатись самолікуванням.


    – Чи готова лікарня прийняти велику кількість хворих на грип та ГРВІ?

    - Терапевтичне відділення №2 районної лікарні перепрофільоване і готове приймати хворих.

    – Що рекомендуєте керівникам організацій і підприємств?
    – Звертати увагу на стан здоров’я працівників, в разі перших симптомів хвороби відправляти їх на лікарняний, в жодному разі не допускати до роботи. Закупити маски для працівників, оскільки це не було зроблено централізовано. Обов’язково проводити дезінфекцію приміщень. Під час нашого недавнього рейду було зафіксовано, що у переважній частині установ і закладів міста були відсутні дезинфікуючі засоби, у персоналу були відсутні маски через що працівниками служби застосовувались міри адміністративного впливу.


    Взяла інтерв’ю Діана ВАШКО, "Чопський вісник"


    Телефон гарячої лінії. Якщо ви відчули себе хворим, звертайтесь за номерами швидкої допомоги – 103 або 71-11-76.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору