ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті немає аптеки, де б не було жодних порушень правил торгівлі ліками

    28 березня 2024 четвер
    74 переглядів
    З 31 жовтня податківці здійснили 370 перевірок аптечних закладів

    Як повідомили UA-Reporter.com у відділі масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області, з моменту загострення в країні епідеміологічної ситуації робота податківців краю щодо попередження можливих фактів порушень на ринку лікарських засобів залишається одною із пріоритетних.

    Як уже повідомляв UA-Reporter.com, на Закарпатті створено 39 мобільних груп у складі працівників підрозділів податкового контролю юридичних осіб, оподаткування фізичних осіб та податкової міліції, які, виконуючи доручення уряду, здійснюють контрольно-перевірочну роботу в аптечних закладах. Під час моніторингу також вивчається наявність окремих обов’язкових лікарських засобів і виробів медичного призначення на період карантину та дотримання рівня граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

    За словами заступника голови облДПА Дмитра Штикала, із 31 жовтня такими групами в області проведено 370 перевірок, що складає 80% від загальної кількості аптечних закладів, що працюють на Закарпатті (усього в області здійснюють оптову та роздрібну торгівлю медичними препаратами і засобами медичного призначення 217 суб’єктів господарювання у 462 аптечних закладах).

    Якщо протягом перших 2-3 днів перевірок ситуація вимальовувалася невтішна, до прикладу, аптеки на Перечинщині та Великоберезнянщині не мали жодного обов’язкового медичного препарату, а в деяких аптечних закладах Ужгорода, Берегівського, Мукачівського, Свалявського та Хустського районів були в наявності лише окремі найменування ліків, то, починаючи із 7-8 листопада, зазначив Дмитро Ігорович, маємо вже кращу картину.

    Варто зазначити, що податківці проводять щоденний моніторинг аптечних установ і у разі виявлення порушень знову перевіряють заклад. Так-от, повторні перевірки тих же аптек на Перечинщині та Великоберезнянщині показали, що у продажу з’явилися марля, рукавички, шприци, ацитроміцин, ампіцилін, арбідол та аскорбінова кислота. Поповнився асортимент і в інших аптечних закладах. Однак наявністю усіх обов’язкових препаратів, на жаль, не може похвалитися ні одна із 370 перевірених на 17 листопада аптек в області. Бодай одного лікарського засобу із обов’язкового переліку - та бракувало.

    Моніторинг цін та наявності лікарських препаратів, який продовжують здійснювати податківці, дозволяє створювати рівні умови для всіх суб’єктів господарювання на ринку медикаментів, переконаний Д.Штикало. І у разі виявлення порушення – виправити його та у подальшому сумлінніше ставитися до своєї роботи.

    Як показує досвід, при повторній перевірці з’ясовується, що всі недоліки, на які було вказано, уже виправлено. Показовий приклад – перевищення граничних цін на медпрепарати. Після 10 листопада, коли ми мали цифру у 10 таких випадків, не виявлено жодного такого порушення. Не мінялася з 11 листопада і сума штрафних (фінансових санкцій) у розмірі 37,7тис. грн., яку застосовано до порушників законодавства у сфері готівкових розрахунків.

    Аби не склалося враження, що рейдові перевірки працівників податкової служби мають якийсь надзвичайний характер, Дмитро Штикало повідомив, що моніторинг аптек проводиться коректно, податківці жодним чином не перешкоджають їх нормальній діяльності. Згодом про виявлені порушення працівники податкової інформують регіональні відділення Антимонопольного комітету України, управління охорони здоров’я, Державної інспекції з контролю за цінами та Держінспекції з контролю якості лікарських засобів.

    Хочемо нагадати, що контроль органів державної податкової служби за реалізацією лікарських засобів та виробів медичного призначення триватиме й надалі.


    В Закарпатье нарушили налоговый закон 17 аптек

    На Закарпатье налоговики проверили более 70% аптечных заведений

    Ужгородские налоговики проверили все аптеки областного центра Закарпатья

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору