ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті з початку року підлітки скоїли 235 злочинів

    29 березня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    У 30 дитячих будинків сімейного типу виховується 198 дітей

    Сьогодні, 20 листопада, – День спільних дій в інтересах дітей. Напередодні начальник служби у справах дітей Закарпатської облдержадміністрації Світлана Якімеліна розповіла про основні досягнення в захисті прав дітей.

    – За останні 20 років в Україні виросла цінність дитини як особистості, – каже Світлана Якімеліна. – Після підписання Конвенції ООН про права дітей, діяльність нашої держави була спрямована на удосконалення відповідної нормативно-правової бази, зокрема було створено органи і служби у справах дітей, які взяли на себе координацію всього, що пов’язано з дітьми. Також зусилля були спрямовані на реформування державної системи влаштування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.
    Якщо дитина з тих чи інших причин втратила батьків, держава дбає про підготовку необхідної документації, аби дитина набула відповідного статусу, а головне – була охоплена сімейними формами виховання. Це дало поштовх розвитку в Україні альтернативних форм влаштування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування у дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, – пояснила Світлана Якімеліна. – Створено абсолютно нові соціальні заклади захисту дітей. З 2000 року в краї діє притулок для так званих дітей вулиці. Є в області і соціально-психологічний центр реабілітації дітей, що у Сваляві, центр матері і дитини.
    Ряд закладів покращив матеріальну базу, змінив підхід до виховання дітей, в тому числі й інтернатні.
    Упродовж останніх років в краї спостерігається тенденція до зменшення підліткової злочинності. Якщо за підсумками 2005 року зафіксовано 503 злочини, то за десять місяців цього року – 235.
    Чимало уваги приділяється проблемі бродяжництва та жебракування неповнолітніх. Цей показник в області також зменшується. Особлива увага – своєчасному виявленню дорослих, що негативно впливають на маленьких, змушують їх жебракувати. З початку року за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, в тому числі жебракування, до кримінальної відповідальності притягнуто 51 дорослого. Торік – 56.
    Зменшується кількість дітей, що проживають у сім’ях, де батьки не займаються їх належним вихованням. На початок 2007 року 1448 дітей проживали у 622 таких сім’ях, на початок цього року – 1325 неповнолітніх з 597 родин.
    Упродовж 2009 року службами у справах дітей зареєстровано 28 звернень з приводу жорстокого поводження з дітьми. Цьогоріч 47 дітей зазнали насильства в сім’ї, зокрема, 18 неповнолітніх – фізичного. 28 – психологічного, 10 – економічного.
    Збільшується кількість дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Торік їх було 1971, а на 1 жовтня цього року – 2124. Більшість цих дітей (82%) охоплено сімейними формами виховання, близько 17,8% дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування перебувають на повному державному утриманні. 31% (650) маленьких краян підлягають усиновленню.
    Світлана Якімеліна нагадала, що 2008-й був оголошений Роком підтримки національного усиновлення. Протягом минулого року в області було усиновлено 51 дитину-сироту, позбавлену батьківського піклування. Цьогоріч – 61.
    У краї й надалі розвивається мережа дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Нині в області функціонує 30 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 198 дітей, та 42 прийомні сім’ї, куди влаштовано 64 дитини.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору