ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

65 років тому в Мукачеві прийнятий Маніфест про возз’єднання Закарпаття з УРСР

    20 квітня 2024 субота
    64 переглядів

    Цього дня в 1944 році в Мукачевому на I з'їзді Народних комітетів було ухвалено маніфест про возз'єднання Закарпаття з Радянською Україною і про вихід його зі складу Чехословаччини. А 29 червня 1945 року, з підписанням договору Радянського Союзу з Чехословаччиною, Закарпаття було включено до складу УРСР.

    28544_0.jpgВ договорі наголошувалося: «Закарпатська Україна (що згідно з чехословацькою конституцією має назву Підкарпатська Русь), яка на підставі договору від 10 вересня 1919 р., укладеного в Сен-Жермені, увійшла як автономна одиниця в межі Чехословацької республіки, возз'єднується згідно з бажанням, виявленим населенням Закарпатської України, і на підставі дружнього договору обох Високих Договірних Сторін зі своєю споконвічною батьківщиною — Україною і включається до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки».

    Керівництво нової Чехословаччини вже на початку 1944 р. висловило намір встановити дипломатичні відносини з Радянською Україною. Проте дипломатичні відносини між Чехословаччиною і Україною так і не були тоді встановлені. Як тільки був укладений радянсько-чехословацький договір від 29 червня 1945 р. про передачу Закарпатської України «її споконвічній матері — Україні», про встановлення дипломатичних відносин між УРСР і Чехословаччиною відразу ж забули. Цікаво завважити, що підписання цього договору взагалі відбулося без жодної участі українських дипломатів і представників Закарпатської України, хоча формально текст договору складався також і українською мовою.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору