ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські медики закликають припинити істерію навколо вакцинації

    28 березня 2024 четвер
    23 переглядів

    Tінь на вакцинацію бу­ло кинуто у зв’язку з ускладненнями та смер­тями, що виник­ли після щеплень проти грипу й краснухи. Хоча ситуація навколо вакцинації визрівала давно, і смерть щепленого 11-класника стала своєрідним пусковим механізмом.

    У той же час медики вважають, що негативні наслідки та побічні дії після будь-якого шеплення значно перебільшені і часто вакцинація необгрунтовано вважається причиною появи тієї чи іншої хвороби в майбутньому.
    Так само необгрунтованими є часті відмови від щеплення батьків дітей. Медики вважають, що якщо ситуація не зміниться, то це матиме досить страшні наслідки.
    Про це розповідає головний педіатр управління охорони здо­ров’я Закарпатської ОДА Оксана Лошак.
    — Якою наразі в області є ситуація зі щепленням дітей?
    — Мабуть, ні для кого не секрет, яка протягом останніх років проводиться у нашій країні антивакцинальна кампанія. Ця кампанія має серйозний негативний вплив на проведення планових щеплень у дітей. Добре відомо, що епідеміологічна ситуація є, так би мовити, спокійною тоді, коли в організованих колективах понад 95 % осіб є щепленими. Антивакцинальна кампанія вплинула на наших громадян так, що цього відсотка в Україні досягли лише дві вакцинації — БЦЖ та проти кору, паротиту і краснухи, решта ж щеплень суттєво зменшили свій відсоток. Це загрожує серйозними проблемами і нагадує ситуацію 1990 років у нашій країні, коли був спалах дифтерії, що також був пов’язаний зі зниженням відсотка вакцинованих осіб.
    Тому метою управління охорони здоров’я є пропагандистська робота з населенням, з медичними працівниками, висвітленням показань та протипоказань до щеплення, підняттям свідомості нашого населення щодо важливості вакцинопрофілактики. Ми постійно маємо всім нагадувати, які загрози може нести масова відмова від щеплень.
    До речі, у виборі вакцини населення має альтернативу: воно може щепитися тими вакцинами, які закупила держава, або має право щепитися власноруч придбаними в аптеках вакцинами, якщо вони зареєстровані в Україні та дозволені до застосування.
    — Чи є конкретні дані по Ужгороду або області, скільки є відмов від щеплень?
    — Орієнтовно, як і по всій Україні, кількість відмов зросла в півтора-два рази. І така ситуація є жахливою. Все це, наголошую, вплив тієї антивакцинальної кампанії, про яку я згадувала. Але, на мою думку, це говорить і про низьку обізнаність нашого населення. Особливо коли батьки не можуть пояснити причину своєї відмови від вакцинації, і найчастіше просто кажуть «не хочу».
    — Але зараз про вакцини і щеплення є дуже багато інформації як у ЗМІ, так і в спеціальній літературі, не кажучи вже про Інтернет. Візьмімо ті ж проби Манту, на перший погляд ніби абсолютно безпечні й безневинні, але будь-хто може прочитати, що в них міститься ртуть. А хіба це безпечно?
    — Хочу сказати, що, приміром, у нашій області, де теж висока захворюваність на туберкульоз, не проводити щеплення від нього і відмовлятися від проб Манту, як на мене, нерозумно. Ми ж маємо якось виявляти це захворювання. Саме завдяки високому відсотку вакцинації БЦЖ у нашій області діти не хворіють на туберкульоз. І уявіть собі, що станеться, якщо ми знизимо цей відсоток. Ми матимемо серйозний спалах. А у середовищі дітей це дуже небезпечно.
    — Чи є випадки відмов від щеплень через релігійні переконання?
    — Так, хоч і рідко та трапляються відмови через релігійні переконання, причому йдеться не про поширені конфесії, а про більш дрібні відгалуження. Тут багато чого залежить від духовенства, й ми повинні переконувати їх, а вони вірників, що щеплення — це благо, що воно не йде врозріз з жодною релігією.
    — Чи якісна вакцина у наших поліклініках?
    — Річ у тім, що МОЗ України регламентовано у разі виникнення будь-яких ускладнень після вакцинації медикам та медзакладам надавати повідомлення про це. Так от, до санепідслужб таких повідомлень не надходило.
    — Як щодо вакцинації проти сезонного грипу? Чи можна зараз робити такі щеплення?
    — Епідситуація щодо захворювання на каліфорнійський грип H1N1 у Закарпатській області зараз стабілізована. Дійсно, під час масової захворюваності й спалаху епідемії щеплення є недоцільним і воно в нашій області, як і загалом в Україні, не проводилося. Відстрочувалося і проведення планових щеплень, оскільки ми хотіли обмежити скупчення людей. Коли ж епідемія закінчилася, карантин знято, діти почали відвідувати шкільні заклади, почалося проводити щеплення проти сезонного грипу. На сьогодні щеплено понад тисячу осіб і майже половина з них — діти. Жодних ускладнень після цих щеплень не зафіксовано. Що стосується щеплення від «свинячого» грипу, то сьогодні вивчається, якою саме вакциною буде щепитися населення в Україні. Ця вакцина буде апробована, сертифікована в Україні й лише після цього матимемо вказівки починати вакцинацію. У першу чергу вакцинуватися будуть групи ризику — медпрацівники, діти віком понад шести місяців, особи з неспецифічними захворюваннями легень чи з іншими супутніми хворобами.
    Оскільки друга хвиля грипу очікується у січні, то зараз саме доцільно зробити щеплення проти сезонного грипу.

    Автор: Єва Деметер

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору