ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті криза в будівництві переросла у стихійне лихо

    19 квітня 2024 п'ятниця
    84 переглядів
    Будівельний бізнес тримається на показнику, близькому до нуля

    До редакції інтернет-сайту UA-Reporter.com від голови асоціації будівельників Закарпаття О.О.Кіндрата надійшов Відкритий лист на ім’я Президенту України Ющенко В.А., Прем'єр-міністру України Тимошенко Ю.В., кандидату в президенти України Януковичу В.Ф., Голові Верховної Ради України Литвину В.М., голові національного банку України Стельмаху В.С., Голові правління Промінвестбанку Башкірову В.В. наступного змісту:


    Шановні керівники держави, кандидати в президенти України, керівники національного і комерційних банків!


    Шановні панове!


    Звернення до вас викликано безупинним поглибленням негативного впливу фінансово-економічної кризи на будівельну галузь України, яка вже майже перейшла в стихійне лихо. Сьогодні тільки у ваших силах і практичних повноваженнях є можливість прийняти на законодавчому рівні відповідний Указ, що дасть можливість малому і середньому бізнесу в Україні вижити в цей непростий для нас час, особливо в будівельній галузі, яка була, сподіваюсь, і надалі буде локомотивом економічного розвитку країни.
    Десятки галузей і сотні підприємств спрямованих на будівельний ринок являються одним з основних джерел наповнення як загальнодержавного, так і місцевих і регіональних бюджетів.
    Суть питання непроста в умовах економічної кризи в країні, том у й підходи до вирішення економічних проблем потрібно знаходити з урахуванням фінансових можливостей того чи іншого підприємства.
    В Закарпатті ряд підприємств малого і середнього бізнесу ще в кінці минулого року, відчувши нестабільність на будівельному ринку, зуміли з допомогою банківського сектору організувати роботу у своїх галузях так, що це дало можливість достроково ввести об'єкти в експлуатацію і оформити акти на реєстрацію житла.
    Ми все зробили для того, щоб мінімізувати вплив економічної кризи, врятувати ситуацію і погасити банківські кредити за рахунок, запланованої для цього частини нереалізованого житла, а саме запропонували ринку ціну квадратного метра житла, практично, по собівартості, а кожній сім'ї - по гаражу.
    Не сталося!
    Розміщені на сторінках ЗМІ і каналах телебачення прогнози і інші подібні «страшилки» дестабілізували ринок нерухомості в Україні і банківський сектор, і в кінці кінців спрацював фактор загального оціпеніння і ті, хто влаштував це шоу домоглись свого - будівельний бізнес в регіонах упав і тримається на показнику, близькому до нуля. Банківську сферу почало лихоманити – іпотечне кредитування «пішло в небуття».
    По суті інститути державної влади самоусунулись від прийняття адекватних рішень по тим економічним і фінансовим проблемам, які накрили країну.
    Як вижити в цій непростій ситуації, як зберегти виробництво і вберегти колектив від скорочень, як розрахуватися по банківським кредитам?
    І при цьому здійснювати обов'язкові платежі у всі існуючі фонди і виплачувати заробітну плату.
    Ціна цих питань дуже висока в умовах сьогоднішньої фінансово-економічної кризи для всього середнього і малого бізнесу України – навіть до самого краху.
    На превеликий жаль, так і залишились тільки на папері задекларовані урядом наміри викупу в регіонах по економічно обгрунтованих цінам первинного житла за рахунок бюджетних коштів, одночасно скоротилися загальні асигннування для капітальних вкладень, що разом з тінізацією процедур проведення тендерів по закупівлі підрядних робіт, особливо в частині надання необгрунтованої переваги деяким учасникам, довели до межі виживання більшість будівельних компаній в області.
    У цих, майже, «форс-мажорних» умовах асоціація будівельників Закарпаття звертається до вас з переконливим проханням не робити жорсткішими умови користування кредитними ресурсами, особливо в частині застосування штрафних санкцій за його несвоєчасне обслуговування, але й знайти можливість перенести строки виплати відсотків і тіла кредиту, як мінімум, на найближчі півроку-рік, не збільшуючи відсоткової ставки.
    Беручи до уваги те, що подібні кроки назустріч одночасно всім учасникам будівельного ринку, можуть негативно вплинути на фінансові результати банків, потрібно на законодавчому рівні вирішити питання і знайти компенсаторні рішення особливо для Промінвестбанку, який у свій час підтримав значну частину забудовників з метою збереження суб'єктів малого і середнього бізнесу у будівельній галузі, як одного з найбільших платників податків у країні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору