ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді презентували книжку спогадів президента Гуцульської республіки

    19 квітня 2024 п'ятниця
    80 переглядів

    Як повідомляє кореспондент UA-Reporter.com, в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді відбулася презентація перевидання книжки спогадів Президента Гуцульської республіки та міністра Народної оборони Карпатської України Степана Клочурака “До волі”.

    17502.jpgПрезентація проходила в Ужгородському прес-клубі реформ. Цінне для дослідників історії видання представили голова Закарпатської обласної організації “Народної самооборони” Геннадій Москаль (спонсор книжки) та автор передмови професор Микола Мушинка (Пряшів, Словаччина).

    «Перевидання книги Степана Клочурака — це великий внесок в історію Закарпаття. Тут описане життя простого гуцула на Закарпатті, а також детально описано події Гуцульської республіки людиною, яка очолювала цей рух. Гуцульська республіка проіснувала 6 місяців, але кожний її місяць був наповнений подіями», — зауважив Микола Мушинка.

    Гуцульська республіка — перше на Закарпатті українське утворення, унікальна сторінка державності України. Діячі республіки були більш свідомі, ніж нинішні депутати Закарпатської облради, бо прапор Гуцульської республіки був синьо-жовтий, а герб — тризуб. На жаль, досі Степанові Клочураку не присвоєно звання Герой України, хоча відповідні прохання неодноразово надходили до влади від громадськості

    Книга надійде у бібліотеки, школи, а також до українців, які живуть у Словаччині.

    Свої спогади Степан Клочурак присвятив «тим Синам нашого народу, які полягли на полю бою на Гуцульщині, під Сиготом, на великій Україні й в полоні». Книга «До волі» — єдина книжкова публікація Президента Гуцульської республіки, Міністра Народної оборони Карпатської України. Сам автор у передмові писав: «…про ці події досі наше суспільство не має ясного образу. Ось це і головна причина, чому я вирішив дати нарис нашої визвольної боротьби в революційні роки 1918-19 в хронологічному порядку. Описуючи свої дитячі роки, пригоди під час навчання в Ужгороді і Сиготі та свої переживання на різних фронтах і в різних краях в часі Першої світової війни, я попробую схарактеризувати також тодішні політичні й господарські відносини, в яких жив наш народ».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору