ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Павло Кононенко: Закарпатська міліція не допустить фальсифікації на виборах

    28 березня 2024 четвер
    84 переглядів
    Павло КОНОНЕНКО, начальник Закарпатського ГУМВС генерал-майор міліції

    Завтра, 17 січня, — вибори Президента України. Органи внутрішніх справ, не втручаючись у політику, покликані зробити все, передбачене Законом, аби вибори пройшли у правовому полі. А на порушників очікує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.


    НА ЗАКАРПАТТІ СИТУАЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ


    - На Закарпатті, на щастя, фактів масового порушення виборчого законодавства нема,-- розповів журналістам начальник ГУМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Павло КОНОНЕНКО. - Але окремі порушення все ж таки є. Ми перевірили списки громадян, які згідно з інформацією територіальних виборчих комісій просили, аби їм дозволити голосувати вдома. За законом, ці списки не мали права складати наперед. Бо з’ясувалося, що окремі громадяни вже померли, але продовжують фігурувати в списках. Інші кажуть, що вони не писали цих заяв і не збиралися цього робити. Такі факти зафіксовані по Ужгороду. Зібрані за ними матеріали направлені в прокуратуру для прийняття рішення згідно з чинним законодавством, аби конкретні посадові особи понесли за це покарання.

    Хочу звернутись до голів виборчих комісій: шановні громадяни, не спішіть у місця позбавлення волі! Якщо виборець справді хоче голосувати вдома, він повинен звернутися із відповідною заявою у виборчу комісію. Також цю заяву може принести його родич, сусід чи знайомий. Бо виходить, що є заяви, а самі заявники про них нічого не знають...

    Цікаво, що, коли голови виборчих дільниць у районах дізналися про те, що міліція здійснює перевірку, вони або вимкнули свої телефони, або позачиняли самі дільниці... Тобто переховуються. Однак такі перевірки міліція проводитиме постійно -- і перед першим туром виборів, і перед другим. За кожним виявленим фактом порушень винні притягатимуться до відповідальності.

    Так, в міліцію надійшла інформація про те, що керівництво міста Мукачева звернулося до держслужбовців: вчителів, лікарів з проханням чи вимогою --ігнорувати перший тур виборів, не йти на голосування! Ця інформація перевіряється, документується і, якщо вона підтвердиться, то деякі можновладці будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

    Окрім цього, міліція отримала інформацію про те, що деякі ромські барони проводять переговори з представниками кандидатів у Президенти України про те, аби якнайдорожче продати голоси своїх виборців. З цього приводу проведено з ними роз’яснювальну роботу і попереджено про відповідальність за таке правопорушення. Ми документуємо усі конкретні факти, і дехто загримить за грати...

    Я впевнений, що міліція Закарпатської області виконає поставлені перед нею керівництвом держави завдання з охорони громадського порядку та недопущення масових фальсифікацій виборів,-- запевнив генерал Кононенко.


    МІЛІЦІЯ ОХОРОНЯТИМЕ ДІЛЬНИЦІ, АЛЕ НЕ ВТРУЧАТИМЕТЬСЯ У ХІД ВИБОРІВ


    На території Закарпатської області створено шість окружних виборчих комісій. Голосування здійснюватиметься на 776 дільницях. Найбільше виборчих дільниць -- у Мукачівському районі (88), найменше -- у Воловецькому (28).

    18142_1.jpgЗагалом на охорону громадського порядку у день проведення виборів в області задіяли близько 2100 співробітників міліції. Сама міліція не є суб’єктом виборчого процесу і не має права втручатися у хід виборів. Зате вона повинна запобігати випадкам порушенням законодавства, охороняти виборчі права громадян і громадський порядок, здійснювати охорону приміщень виборчих комісій, приміщень для голосування, а також виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації.

    Законом встановлено виключний перелік осіб, які мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії на засіданнях окружної або дільничної виборчої комісії, у тому числі під час підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів у приміщенні, де проводиться голосування, а саме:


    1) члени виборчих комісій вищого рівня;
    2) кандидати на пост Президента України, їхні довірені особи;
    3) офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України, партій (блоків) – суб'єктів виборчого процесу (разом не більше, як дві особи від одного кандидата та партії (блоку), яка його висунула);
    4) офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
    5) представники засобів масової інформації (не більше, як дві особи від одного ЗМІ).


    Інші особи можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається відповідне рішення на її засіданні.

    Працівникам правоохоронних органів забороняється будь-яким чином втручатися в процес виборів, виконувати доручення членів виборчої комісії, не пов’язані із забезпеченням охорони прав виборців та громадського порядку, давати консультації та пропагувати свої погляди щодо кандидатів на виборні посади, політичних партій (виборчих блоків), які їх висунули, надавати будь-яку допомогу виборцям у заповненні виборчих бюлетенів, відволікатися та самовільно покидати місце несення служби на виборчій дільниці.

    У разі вчинення правопорушень, за які законом встановлена відповідальність, голова або заступник голови дільничної виборчої комісії мають право запросити у приміщення для голосування працівника міліції, який повинен вивести порушника із приміщення для голосування й ужити до нього передбачених законом заходів, після чого працівник ОВС залишає приміщення для голосування. Перебування працівників органів внутрішніх справ у приміщенні для голосування в інших випадках забороняється.

    Після встановлення результатів голосування на виборчій дільниці працівник міліції повинен супроводжувати транспортування виборчих документів до відповідної окружної виборчої комісії, забезпечивши охорону цієї документації. Під час транспортування документів будь-кому забороняється розпечатувати пакети з виборчими бюлетенями та іншою документацією.


    НЕ ЖАРТУЙТЕ З КРИМІНАЛЬНИМ КОДЕКСОМ


    За порушення виборчого законодавства законом передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Зокрема, ст. 157 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк від 2 до 12 років за перешкоджання здійсненню виборчого права. Санкція ст. 158 («Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів») передбачає покарання на строк від 5 до 8 років. Ст. 159 («Порушення таємниці голосування») -- штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від 1 до 3 років. Ст. 170 («Перешкоди законній діяльності політичних партій, громадських організацій») -- виправні роботи на строк до 2 років або позбавлення волі на строк до 3 років. Ст. 259 («Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності») --штраф до 100 мінімумів або обмеження волі на строк до 3 років. Ст. 293 («Групове порушення громадського порядку») -- штраф до 50 мінімумів або арешт на строк до 6 місяців. Ст. 294 («Масові заворушення») -- позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Ст. 295 («Заклики до здійснення дій, що загрожують громадському порядку») -- штраф до 50 мінімумів або обмеження волі на строк до 3 років. Ст.341 («Захоплення громадських чи державних будівель») --позбавлення волі на строк до 3 років. Ст. 346 («Погрози чи насильство відносно державного або громадського діяча») -- позбавлення волі на строк до 5 років. Ст. 351 («Перешкоджання діяльності народного депутата України») --штраф до 1000 мінімумів або обмеження волі на строк до 3 років. Ст. 356 («Самоуправство») -- штраф до 50 мінімумів або арешт до 3 місяців.


    -- До міліції надходить багато повідомлень про грубі порушення виборчого законодавства, зокрема підкуп виборців. Спостерігається тенденція до організації масового голосування громадян вдома. У деяких регіонах кількість “неспроможних” дійти до дільниці перевищила вже 10 відсотків... В останній тиждень відчувається великий вал фальсифікацій по всій Україні. Однак наголошую, що як організатори, так і виконавці не уникнуть відповідальності за порушення виборчого законодавства. Уже порушено понад два десятки кримінальних справ за фактами порушення законодавства під час виборчої кампанії з виборів Президента України, ще у близько сотні випадків винних попереджено та притягнуто до адміністративної відповідальності, -- наголосив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.


    P.S. У разі виявлення порушень під час виборів звертайтеся за тел.: 102, 69-51-44 (тел. довіри ГУМВС в Ужгороді), 61-45-70 (чергова частина ГУМВС).


    Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області

    В день выборов порядок на участках будут охранять 68,12 тыс. милиционеровom

    Закарпатские силовики готовы к выборам 17 января

    В Ужгороде среди желающих голосовать нашлись "мертвые души"

    Закарпатье к выборам Президента Украины - готово!

    Цыганские бароны Закарпатья торгуют голосами "своих" избирателей

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору