ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як лікуватися, щоб ...не захворіти!

    19 квітня 2024 п'ятниця
    74 переглядів
    Правила безпечного прийому ліків

    Сто років тому вчений Юхим Аркін описав симптоми важкого ураження організму, викликаного застосуванням ліків - сірчано-ртутної мазі і придумав термін «лікарська хвороба». Його приклад наслідували й інші наглядові фахівці. І стало ясно: ліки не тільки лікують. Дія їх на організм складна і неоднозначна.

    Людині, яка із задоволенням ковтає таблетки за велінням імпульсу, поради сусіда і з цікавості, розповідь про зворотну сторону медикаментозного лікування була би, напевно, дуже корисною. Щоправда, лікарі ставляться до цього твердження по-різному.

    За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, смертність від ліків посідає п'яте місце в світі. Величезна армія людей отримує замість лікувального ефекту медикаментозні ускладнення. 40,6% випадків лікарської хвороби викликають антибіотики. На жаль, дуже часто пацієнти вдаються до антибіотиків при перших же ознаках застуди. На другому місці - сульфаніламідні препарати - 17,9% випадків. Високий відсоток реакції на анальгін (11,5%) і знеболюючі (10,5%). Нерідко винуватцями лікарської хвороби стають вітаміни групи В - 8,6%. Досить часто причинами лікарської хвороби виявляються транквілізатори, гормональні медикаменти, препарати золота. За деякими даними, підвищена чутливість до тих чи інших медикаментів від 10 до 20 відсотків людей.

    Практично у всіх ліків є побічна дія. Препарати можуть викликати і токсичні ефекти. При припиненні прийому (особливо сильнодіючих речовин) теж можуть з'явитися ускладнення.

    Інша група лікарських хвороб - індивідуальна непереносимість. При цьому реакція спостерігається навіть при мінімальних дозах. У цьому випадку говорять про надчутливість (ідіосинкразія). Зазвичай, це шкірні реакції - плями, лущення, свербіж. Лікарська хвороба може проявитися у вигляді нудоти, блювоти, проносу. Медикаменти іноді впливають на стан печінки і судин. Наприклад, можуть призвести до васкуліту - ураження судинної стінки. При цьому на руках і ногах з'являються дрібноточечні червоні висипання. Є думка, що непереносимість препаратів навіть може змінити генетичний фон людини. Якщо бабуся в молодості приймала безконтрольно, без призначення, будь-які медикаменти (особливо - антибіотики), то в онуків може проявитися непереносимість вже не до одного антибіотика, а до дуже багатьох.

    Незважаючи на те, що найчастіше лікарська хвороба в першу чергу "нападає" на шкіру, вчені останнім часом говорять про те, що страждає весь організм. Клінічні прояви лікарської хвороби - полісимптоматичні: від "нешкідливого" головного болю до набряку слизових оболонок всіх внутрішніх органів, кінцевою стадією якого є анафілактичний шок. Але будь-який прояв не можна залишати без уваги. Кожен необхідно проаналізувати.

    Американські та канадські вчені серйозно досліджують феномен під назвою «каскад призначень». Принцип його приблизно такий: отримуючи від лікаря рецепт на медикамент, пацієнт в наступний візит скаржиться на побічні ефекти, після чого озброюється ще парою-трійкою рецептів. На час третього походу число його хвороб знову збільшується. Але чим більше ви приймаєте ліків, тим більша ймовірність виникнення лікарської хвороби. Підвищена чутливість нерідко розвивається по мірі лікування, тому не варто думати, що ліки, які без проблем допомагали вам раніше, не можуть стати небезпечними.

    Нешкідливих ліків взагалі немає. Навіть так звані БАДи (біологічно активні добавки), до складу яких входять лише лікарські трави, й ті можуть викликати прояви непереносимості. Тому завжди будь-яку терапію, включаючи терапію БАДами, потрібно починати з малих доз, поступово переходячи на оптимальну, лікувальну. Від кількості найменувань ліків, що приймаються, ефект лікування не залежить. Завжди необхідно призначати оптимальний мінімум медикаментів. І особливу увагу слід звертати на те, що наш ринок наповнений неякісними препаратами.

    Хто більш схильний до лікарської хвороби? Як правило, це ті, хто мають хронічні захворювання, переживають стреси або працюють на шкідливому виробництві, а також самі медики. Як не дивно, лікарська хвороба частіше виявляється у більш молодому, ніж в старечому, віці. Пояснюється це тим, що імунітет більш високий, і організм здатний до сильніших реакцій.


    Правила безпечного прийому ліків:


    1. Приймати ліки тільки за рекомендацією лікаря. Якщо ви відвідуєте в декількох фахівців, кожний з них повинен знати, які препарати призначені іншими лікарями. Тим більше не годиться зберігати в таємниці, якhttp://www.ua-reporter.com/modules/bueditor/icons/bold.pngщо ви, грішним ділом, щось брали без дозволу спеціаліста.


    2. Лікар повинен поцікавитися, чи немає у вас алергії, розписати дозування та частоту прийому, розповісти про можливі побічні дії.


    3. Розкповідайте лікарю про всі негативні ефекти незалежно від того, вони здаються вам пов'язаними з прийомом медикаменту чи ні.


    4. Не збирайте в аптечці "недоїдені" ліки, не годуйте ними рідних, друзів і знайомих.


    5. Слід обережніше ставитися до препаратів, що недавно з'явилися на ринку (менш ніж п'ять років тому), критично - до будь-якої реклами медикаментів.


    6. Більш небезпечний той препарат, що містить не один, а кілька компонентів.


    7. Не намагайтеся самостійно збільшити дозування, якщо лікувальний ефект не настає. При збільшенні дозування зростає і ризик виникнення побічних реакцій.


    Утро.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору