ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ЗНО СубКарпатія вимагає у влади рахуватися з русинами

    19 квітня 2024 п'ятниця
    42 переглядів
    Голова виконкому ЗНО (ЗНО-СубКарпатія) Микола Бурак

    2009 рік Закарпатське народне об’єднання (ЗНО-СубКарпатія) завершило в грудні місяці проведенням загальних зборів ЗНО «СубКарпатія» — Русинська родина, де були підняті питання про завдання русинських організацій в світлі передвиборних баталій в Україні та створення Координаційного центру русинських організацій.

    Про важливість створення цього осередку та про питання, які наразі турбують Закарпатське народне об’єднання (ЗНО-СубКарпатія) кореспондентам UA-Reporter.com розповів голова виконкому ЗНО М. І. Бурак.

    «Необхідність створення Русинського координаційного центру продиктована рядом об’єктивних та суб’єктивних причин. Насамперед, у 2009 році створилося декілька русинських організацій, у керівництві яких є чимало молоді, яка налагоджує зв’язки з закордонними організаціями Росії, Хорватії, Чехії, Словаччини, Румунії, Польщі… -- говорить Микола Ілліч. – Але, хочу додати, в них ще не настільки компетентні, щоб ефективно та розумно вирішувати проблеми русинства в державі Україна. А це створює багато «прогалин», про які можна прочитати та почути у матеріалах преси, та формує негативну репутацію русинів, що турбує і керівництво ЗНО, і деяких лідерів русинського руху в середині нашого краю».

    Тому на виконкомі «ЗНО — Русинська родина» були розроблені положення про Русинський координаційний центр, намічені плани, що повинні бути реалізовані в поточному році та направити у правильне русло русинські організації.

    Окрім цього, на зборах, які відбулися 24 листопада 2009 року, куди були запрошені представники громадських організацій області 112 осіб, зокрема 28 делегатів від ЗНО, 55 – від Русинської родини, 6 – від Сойму, 2 – від НРРЗ, 14 – від Русинського блоку, товариства білорусів, словаків та ін., вибрано керівництво Русинського координаційного центру, куди ввійшли Бурак М. І. -- голова «ЗНО-Субкарпатія», Алмашій М. І. -- голова обласного общества ім. Духновича, Лендєл В. В. -- голова обласної організації «Русинська родина». Обрано також і виконавчий секретаріат Русинського координаційного центру у складі трьох осіб: доктора фізико-математичних наук Кривського І. Ю., кандидата історичних наук Макари М. П. та вченого русиністики Попа Д. І., та затверджено положення про створенря і роботу Координащйного центру русинських організацій у структурі ЗНО:

    «1. В Ужгороде пл. Народна 5, дня 23 новембра 2009 рока створеный Координаційный центр на открытых зборах руководительув подписаных ниже юридичных особ.

    2. Цілі и задачі Координаційного центра - якмайтісное согласованя усилій русинськых організацій (основательув сього центра) у практичнуй реалізації тых майважных общых проблем и задач русинського руха, які мютяться у статутах організацій-основательув Координаційного центра.

    З. Для выробленя рекомендацій по приорітетах и конкретных вопросах общої ціленаправленої роботы на первых установчых зборах выбираться таемным голосованьом руководящый орган терміном на єден рук у составі трьох сопредсидательув и секретаріата на термін єдного рока из числа як русинськых организацій, так и другых національно-культурных обществ. Потому отбываться ротація руководства тоже таемным голосованьом.

    4. 3асіданя руководящего органа Координаційного центра проводиться регулярно єден раз у кварталі по м1р1 вымушеных ситуацій Координаційный центр може збиратися и частіше, айбо не частіше єдного раза на місяць.

    5. На засіданя Координаційного центра для обговорена майважных проблем закликавуться лем компетенті особы от каждої організації - члена Координаційного центра.

    6. Рішеня-рекомендації Координаційный центр розганять головам русинськых органиціц и збирае їх на обговореня, затверженя рішеня и выробкы практичних дійств.

    7. На першуй сходці Координаційный центр вызначать майважніші практичні задачі и проблемы, які хосенно вырішувуться лем у рамках центра а) просвітницька робота у селах и городах края межи русинами у такых напрямах:

    -організація русинського школьництва, возроженя русинської народної школы

    -исторья державницькых змагань подкарпатськых русинув, починавучи из середины XIX століття;

    -масові будительсько-просвітницької акції (бесіды, лекції, семінары), "особо актуальні перед шоровым переписом населеня;

    -розкрытя историко-правової базы подкарпатськых русинув и других коренных народув относительно вымог реалізації референдума 1 .XII. 1991 рока.

    -написаня и выдача доступної для широкого загала просвітницької літератури будительського характера;

    -проведеня політико-просвітницької роботы из цільов повышеня активної участи русинув у виборах и перепису населеня.

    8. Повышеня уровня роботы русинських організацій, їх масовости, активности, легітимности представництва и демократизації їх роботы у отповідности до статутних положень.

    9. Корекція діятельства русинських организацій из національно-культурними обществами области на демократичних и взаємовнгодннх основах.

    10. Рішеня Координаційного центра носять лем рекомендательннй характер, прємлемнй для ушиткнх участникув Координаційного центра.

    11. Діятельство Координаційного центра функціонує и проводить свою роботу у межах законодательства Украйини межинародного права».

    Як повідомляє голова виконкому ЗНО – СубКарпатія М. І. Буряк, їхня організація звернулася з адміністративним позовом «Про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії» до Закарпатського окружного адміністративного суду з наступним проханням:

    «1. Визнати (!) бездіяльність відповідачів -- Закарпатської обласної ради, Закарпатської обласної державної адміністрації з приводу невиконання загальнообласного референдуму 1 грудня 1991 року -- протиправною.

    2. Зобов’язати відповідачів на протязі 3-х місяців з набрання рішення суду законної сили на черговій сесії Закарпатської обласної ради виконати вимоги результатів голосування на загальному референдумі 1 грудня 1991 року, а саме, волю 546 450 виборців Закарпатської області або 78,6% голосів «за» та винести рішення, яким проголосити Закарпатську область України спеціальною самоврядною територією, як суб'єкта в складі незалежної України.

    3. Зобов’язати Закарпатську обласну раду надати суду для
    об’єктивного, повного розгляду справи по суті рішення сесії обласної ради
    про оголошення та проведення загальнообласного референдуму 1 грудня
    1991 року та питання, яке виносилося на голосування».

    У додаток, ЗНО «СубКарпатія», до складу якого входять 32 громадські і національно-культурні організації Закарпаття, звернулося з оскарженням рішення Закарпатської Обласної Ради від 27 лютого 2009 року про затвердження прапора області, який є державним символом України, доповненим гербом Закарпаття, до голови Закарпатської обласної ради та прокурора Закарпатської області. Адже, на думку його членів, це рішення керівництва області порушує ряд правових засад щодо державної символіки та національно-моральних традицій краю по її використанню:

    «1. Стаття 20 Конституція України про державні символи України, відповідний Указ Президента України про їх використання, за яким жодній адміністративно-територіальній одиниці не надано права змінювати або доповнювати державний прапор.

    2. Стаття 22 Конституції України (Закон «Про місцеве самоврядування»), за якою територіальні громади, в т. ч. й областей, можуть мати власну символіку…, що відображає їх історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості.

    3. Затверджений сесією прапор суперечить «Рекомендаціям Міністерства освіти і науки №439 від 07.09.2000р.», щодо порядку використання державної символіки в навчальних закладах України, де пункт 7 гласить: «На державному прапорі не можна розміщувати предмети, емблеми, прикраси тощо». Саме цій вимозі і суперечить затверджений прапор, нав’язаний депутатами, так званими «місцевими професіоналами» від науки і освіти. То ж невідомо, чийому міністерству вони служать і з якою компетенцією, якщо дозволяють собі нехтувати законодавчими актами держави… Проігноровано і звернення в грудня 2007 р. з цього питання з 5 наймасовіших національно-культурних організацій, які настоюють на реалізації пропозиції більшості корінного населення Закарпаття. Їх проект пропозицій відомий громадськості області — полотнище розміром по вертикалі в 1м, по горизонталі — 2м, три кольори, що відображають географічне середовище та культурні і духовні традиції краю: верхня частина — 50 см синього кольору, що відображає сині гори і синє небо. Друга частина прапора ділиться : 25 см білого кольору, оспіваного у фольклорі народу…, а 25 см — червоного кольору притаманного народному побуту, весільним звичаям…».

    Тож загальна думка Закарпатського народного об’єднання – СубКарпатія така, що облпрокуратура має опротестувати дане рішення про затвердження обласного прапора, а обласна рада Закарпаття повинна відмінити своє рішення від 27.02.2009р..

    Голова виконкому ЗНО

    М.І. Бурак

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору