ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбулися випробування нового спектрометра-телескопа SIDRA (Фоторепортаж)

    18 квітня 2024 четвер
    79 переглядів
    Ужгород. Випробування малогабаритного спектрометра-телескопа SIDRA

    Як повідомляє кореспондент UA-Reporter.com, в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді фахівці Харківського національного дослідницького університету ім. В.Н. Каразіна провели перше тестування компактного приладу SIDRA під дією іонізуючого випромінювання.

    19156_1.jpg19156_2.jpgУ період з 18 по 23 січня 2010 року на Закарпатті, в Ужгородському науково-дослідному інституті електронної фізики Національної академії наук України відбулися випробування лабораторного зразку компактного супутникового приладу SIDRA на його дієздатність під час роботи під впливом глибоко проникливого іонізуючого випромінювання високої енергії. Малогабаритний спектрометр-телескоп розроблюється фахівцями фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна на чолі з завідуючим сектором космічних досліджень О.В. Дудником за участю спеціалістів кафедри автоматики політехнічного факультету університету м. Алкала, Іспанія. Компактний прилад нового покоління призначений для вимірювань поглинених доз іонізуючого випромінювання різного типу, потоків енергійних часток високих енергій в навколишньому середовищі.
    Заздалегідь ретельно підготовлений експеримент був забезпечений висококваліфікованими спеціалістами і інженерами відділу фотоядерних процесів Інституту електронної фізики, що оперують унікальним прискорювачем – електронним мікротроном М-30, який є, до речі, одним з наукових об’єктів НАН України, що становлять національне надбання.
    Опромінення, в якому були задіяні пучки електронів з енергіями 2 і 11 МеВ та з високою щільністю потоків, показало можливість використання новітніх радіо компонентів, ще не апробованих в космічній техніці, з використанням спеціальних захисних шарів – як від шкідливої радіації, так і від значних температурних коливань.
    Здійснений в Ужгороді науковий експеримент вищого ґатунку є своєрідним підтвердженням того високого статусу Харківського університету імені В.Н. Каразіна як самоврядного (автономного) дослідницького національного університету, який був наданий йому згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 3.02.2010 року № 76.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору