ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатське село Вишка просить у влади допомоги у спорудженні нової школи

    19 квітня 2024 п'ятниця
    78 переглядів

    Село Вишка, що у Великоберезнянському районі Закарпатської області, знамените горою Красія, яку облюбували лижники з усієї України та закордоння, храмом св. архангела Михаїла - пам’яткою дерев’яного зодчества XVIII ст. Перспектива Вишки - в зимовому та зеленому туризмі. Зараз триває будівництво 2 витягів на відомій гірськолижній базі в рамках ухвалених райрадою програм щодо розвитку туристично-рекреаційної сфери та зеленого туризму.

    19571.jpgГолова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський провів у цьому віддаленому гірському краї черговий прийом громадян з особистих питань. Цією нагодою скористалося понад 30 вишківців.
    Група односельців, серед яких – більшість жінки, клопотали про допомогу у спорудженні нової школи І-ІІ ст. Оскільки сьогодні діти, а це 120 учнів, розповідали вони, навчаються у дві зміни в пристосованому приміщенні колишньої сільради. Невдовзі до них приєдналася і група депутатів сільської ради на чолі з сільським головою Галиною Штекер, які звернулися з відповідним листом, де сказано: „Просимо посприяти у виділенні коштів із обласного бюджету на будівництво нової школи, оскільки власними силами це питання нам не вирішити”. Точніше, не завершити. За словами заявників, загальна кошторисна вартість даного об’єкту – 5 752 900 грн. Розпочато будівництво за рахунок Державного бюджету і вже освоєно, йдеться у листі, коштів на суму 804370 грн.
    Михайло Михайлович пообіцяв при формуванні бюджету на 2010 рік ініціювати перед депутатським корпусом краю підтримку вишківцям у цьому надто важливому питанні, оскільки йдеться про молоде покоління, розвиток якого, як підкреслив він, є пріоритетом діяльності влади.
    Не оминули сільські парламентарі й інші важливі питання щодо поліпшення життя всієї громади, зростання її добробуту. Потребують заміни 140 одиниць електричних опор, ремонту 500 метрів дороги, по якій не проїхати-не пройти, та й вуличне освітлення - на часі. Позаяк більшість сіл Великоберезнянщини згідно з районною програмою вже освітлено.
    Цікавилися люди й питанням відкриття пункту пропуску „Лубня-Волосате” на українсько-польському кордоні, що, на їх переконання, сприяло б доступу жителів сусідньої держави до туристично-рекреаційного ресурсу Великоберезнянського району та зараджувало б розвитку його багатьом населеним пунктам, у т.ч. й гірськолижній Вишці.
    Михайло Кічковський зазначив, що обласна рада і облдержадміністрація тримають це питання постійно в полі зору як актуальне для обох сторін переговорного процесу. Обговорювалось воно на багатьох міждержавних зустрічах з польською стороною, на засіданнях Ради „Карпатського Єврорегіону”, на ділових перемовинах з першими керівниками обох прикордонних регіонів. До слова, того ж дня голова облради доручив своєму заступнику Василю Брензовичу невідкладно зустрітися з начальником головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв''''язків та туризму ОДА Ернестом Нусером і провести спільне засідання робочої групи за участі експертів Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку „МАІРР”, представників митної служби, служби автодоріг, органів місцевого самоврядування Великоберезнянського району. Буквально цими дня робоча група зібралася в облраді і провела своє засідання, на якому обговорено концепцію згаданого проекту та шляхи його втілення в життя.
    Та чимало жителів традиційно звернулося до першого керівника облради за матеріальною допомогою. Здебільшого це - інваліди, одинокі та непрацюючі матері, на утриманні яких - неповнолітні діти. У сім’ї Галини Ш. зростає 5 дітей, 4 з яких - шкільного віку, у Ганни Ш. – 3, у Світлани Г. – 4, у Олени Ю. – 4, двоє з яких – дошкільнят, у Марії К. - 4 , серед яких – інвалід, у Марії Д. - 3. Жінки не працюють, бо в селі нема роботи, а йти на заробітки ніяк, оскільки дітям потрібна турбота щодня. Тетяна Б. одна виховує доньку – школярку. Марія Я. - інвалід ІІ групи проживає з дитиною шкільного віку, то ж грошей на оздоровлення хронічно не вистачає. Потребує оздоровлення і інвалід І групи Анастасія Г. А Марія О. одна виховує 3 дітей шкільного віку – так склалося. Як і в Василя Х., що сам ставить на ноги своїх трьох малолітніх дітей. Не позаздриш і пенсіонерці Марія Б., яка годує і ростить двох дітей на свою мізерну пенсію, у т.ч. й онука- круглу сирітку.
    Голова обласної ради уважно вислухав кожного, хто прийшов на прийом, і невідкладно дав відповідні розпорядження щодо розгляду і вирішення їх проблем.
    З решти порушених під час прийому питань М. Кічковський направив відповідні звернення в обласні інстанції, дав доручення працівникам виконавчого апарату облради, а вирішення окремих із них узяв під особистий контроль.

    Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору