ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатському Чопі розлючений офіцер ударив солдата кулаком в око!

    18 квітня 2024 четвер
    74 переглядів
    В Ужгороді прапорщик побив трьох солдатів

    Як повідомив кореспонденту UA-Reporter.com заступник військового прокурора Ужгородського гарнізону Роман Нараган, про таке ганебне явище, як «дідівщина», в армії стало відомо буквально у дев'яностих роках минулого століття. Хоча наші батьки і діди стверджують: у їхні часи жодної «дідівщини» не було. Вона прийшла в армію з кримінального світу.

    Головний її прояв — знущання старших солдатів над молодшими, часто відображається у жорстоких іграх. Скажімо, «дід» шикує шеренгу молодих солдатів і по черзі б'є кожного кулаком у груди. Це називається "пробити фанеру"... Не кожен молодий солдат витримує таке. Нещодавно працівники військової прокуратури виявили подібний випадок в одній з військових частин, дислокованих в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді. Тут старшина підрозділу, принижуючи честь і гідність молодших військовослужбовців строкової служби, застосовував стосовно них фізичне насильство. За фактами «дідівщини» порушили вже дві кримінальні справи.
    Для боротьби з криміналітетом у війську створені спеціальні правоохоронні органи, серед яких і військова прокуратура, яка підпорядковується Генеральній прокуратурі України, де є окреме управління, що відповідає за нагляд за додержанням і застосуванням законів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Військова прокуратура Ужгородського гарнізону здійснює нагляд за законністю у всіх військових формуваннях, дислокованих на Закарпатті. Це, зокрема, військкомати, підрозділи Держприкордонслужби, Мінтрансу і т.д. Співробітники цієї служби взаємодіють з іншими правоохоронними органами, в першу чергу з цивільною прокуратурою, органами внутрішніх справ, Службою безпеки України.
    Серед першочергових завдань військової прокуратури — збереження військового майна, зокрема під час реалізації військових містечок, утилізації зброї, боєприпасів та вибухових речовин, нагляд за цільовим використанням
    бюджетних коштів, порядком дотримання загального військового обов'язку і проходження військової служби, за дотриманням законів про соціальний захист військових та членів їх сімей; боротьба з корупцією у військовому середовищі тощо.
    Не обходиться, звісно, і без криміналу. Цьогоріч порушено три кримінальні справи за недотримання прав громадян, семеро осіб притягнуто до відповідальності за порушення закону «Про боротьбу з корупцією». Досудовим слідством закінчено чотири кримінальні справи.
    Уже в січні цього року, наприклад, порушили кримінальну справу стосовно прапорщика військової частини в Ужгороді. Незадоволений виконанням службових обов'язків в наряді своїми підлеглими, військовик застосував фізичне насильство до трьох «строчників». Простіше кажучи, побив їх. А в лютому порушили кримінальну справу щодо офіцера військової частини міста Чоп. Цьому не сподобалося, що солдат запустив на режимний об'єкт сторонню людину. Розлючений військовик ударив юнака кулаком в око. За цим фактом триває досудове слідство.
    Корупція у військовому середовищі найчастіше проявляється через зловживання офіцерів своїм службовим становищем. Приміром, відомі випадки, коли під час будівництва власного будинку чи дачного котеджу командири частин використовували дармову солдатську робочу силу. Або офіцери відправляли солдатів на завод, буцімто на допомогу підшефному підприємству, а зароблені хлопцями гроші клали собі в кишені. Такі випадки були зафіксовані у військових частинах, розташованих в Мукачеві. На командирів складені адмінпротоколи, а правову оцінку їхнім діянням дає гарнізонний суд.
    На переконання багатьох фахівців, позбутися «дідівщини», інших ганебних явищ в Українській армії можна лише шляхом переведення її на професійну основу. А поки що слід активізувати роз'яснювальну, профілактичну роботу, вживати наданих Законом повноважень до покарання винних. Карати винних, щоб інші задумалися...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору