ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття розвиватиметься за порадами канадців до 2015 року

    28 березня 2024 четвер
    82 переглядів
    Українсько-Канадський Проект почав діяти на Закарпатті у квітні 2006 року

    Проект партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток", який впроваджується Канадським інститутом урбаністики у співпраці з Фундацією міжнародного навчання (Канада) та Асоціацією агенцій регіонального розвитку України за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, розпочав свою діяльність на Закарпатті у квітні 2006 року.

    Одним з головних завдань проекту стало активізувати та організувати громадськість у розробці та реалізації регіональної політики. За кілька років роботи вдалося не тільки залучити до цього процесу громадськість, місцевих фахівців, а й підготувати групи спеціалістів для розбудови потенціалу кожного району. Детальніше про напрацювання проекту та вдалі приклади співпраці громади та влади розповідає Марія Попадинець, регіональний керівник проекту.


    Чим проект допоміг Закарпаттю?


    Насамперед сприяв розробленню "Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року". Робота над цим документом дозволила консолідувати громадянське суспільство та громадськість, науковців, фахівців управлінь облдержадміністрації, представників бізнесу на вироблення бачення і місії Закарпаття, стратегічних пріоритетів і операційних цілей, що знайшли одностайну підтримку депутатів обласної ради в грудні 2006 року при затвердженні Стратегії. Відповідно були розроблені і затверджені регіональні стратегії всіх районів та міст області. Загалом до процесу стратегічного планування було залучено більше 12 тисяч осіб.


    Після прийняття Стратегії, якими були наступні кроки?


    Наступним кроком була допомога в організації роботи робочих груп, які були сформовані з представників громадських організацій, бізнесу, фахівців облдержадміністрації, науковців, депутатів усіх рівнів, з розроблення операційних програм реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року по кожному стратегічному пріоритету. І хоча, операційна програма не була офіційно затверджена, але визначення та розподіл конкретних цілей у часі став інструментом планування практичних дій для реалізації Стратегії, зокрема для розроблення інфраструктурних проектів, управління впровадженням малих проектів, пошуку альтернативних джерел фінансування.


    Чи сприяв проект у розбудові інституційної спроможності органів влади?


    Так. З цією метою протягом останніх двох років ми провели два етапи навчання держслужбовців та спеціалістів окремих агенцій з підготовки інфраструктурних інвестиційних пропозицій за стандартами міжнародних фінансових інституцій та один - з управління проектами. Як результат-- вже влітку 2008 року робочі групи з кількох районів області розробили 6 інфраструктурних інвестиційних проектних пропозицій вартістю близько 1 млрд. грн., три з яких знаходяться на стадії реалізації. Наразі завершено ще 6 нових проектів вартістю 98,3 млн. грн. Переважно роботи стосуються енергозбереження, охорони навколишнього середовища, поліпшення водопостачання, утилізації відходів.

    Окремо треба виділити підготовані 13 малих проектів вартістю близько 35 млн.грн. за програмою впровадження короткоткотермінових цілей та управління проектами. Впродовж дев'яти місяців учасники робочих груп детально вивчали проектний менеджмент, фінансове планування, узгоджували списки команд та основних партнерів, розробляли плани дій та графіки виконання проектів, механізми оцінки соціального та гендерного впливу проектів. А також брали участь у практичних заняттях, присвячених формуванню команди проекту, спілкуванню, презентації результатів тощо. У результаті шість проектів подали заявки до донорських організацій на загальну суму більше 1,5 млн. євро (і є велике очікування, що ми зможемо отримати ці кошти). Один з найуспішніших-- проект зі створення хоспісу у Виноградівському районі, вже отримав фінансову підтримку від Карпатського фонду на загальну суму 20,0 тис. євро та від Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України - 500,0 тис.грн.

    Наш проект також безпосередньо надавав фінансову підтримку для реалізації малих проектів, зокрема для Туристично-інформаційного центру для осіб з обмеженими фізичними можливостями в Ужгородському районі, закладу хоспісної та паліативної допомоги у Виноградівському районі, центру сприяння діяльності ОСББ у м.Ужгороді.

    Я впевнена, освітній рівень експертів, як зарубіжних так і вітчизняних, менеджерів проекту РВР, їх компетентність дозволили підготувати маже 40 фахівців з підготовки інфраструктурних інвестиційних проектів та проектного менеджменту. Всього за 2006-2009 роки в рамках проекту РВР для них проведено 92 тренувальні семінари, круглі столи та форуми. Підготовлені учасники команд можуть в подальшому розробляти проекти за стандартами міжнародних фінансових інституцій, здійснювати їх впровадження, а також передавати отримані знання іншим службовцям з метою підвищення спроможності органів місцевого самоврядування щодо реалізації Регіональної стратегії. Як приклад, більшість спеціалістів, які пройшли навчання з проектного менеджменту, надали допомогу громадам у розробленні мікропроектів по Програмі розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", а спеціалісти Агенції розвитку Виноградівщини вже передають свої знання з розроблення проектів за вимогами донорських організацій спеціалістам м.Хуста.


    Минулого року в області було створено Тимчасовий комітет з питань моніторингу Регіональної стратегії розвитку Закарпатття. Що це за структура і яка її мета?


    Важливим компонентом реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року є моніторинг і оцінювання. Тому розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації утворено ТМК, ми здійснювали підтримку діяльності цієї структури. На засіданнях ТМК, які відбувались упродовж 2009 року, переглянуто індикатори моніторингу стратегії на основі принципу їх відповідності стратегічним та операційним цілям, розроблена і затверджена система моніторингу, яка дозволяє виконувати оцінку досягнення головної мети, тощо. На даному етапі здійснено моніторинг по загальних показниках оцінки та двох пріоритетах: "Розвиток людини та підвищення соціальних стандартів життя" та "Формування життєздатної та конкурентоспроможної економіки".

    Таким чином проект сприяв формуванню засад сталості процесу стратегічного планування та розвитку: від залучення громадськості, створення інституцій до моніторингу і оцінювання, коригування стратегічних цілей і процедур.

    Хочу також наголосити, що на формування сталості процесу стратегічного планування та реалізації вплинула і політична воля регіональних та місцевих керівників. Вона спрямовувалась на підтримку вироблення рішень щодо реалізації стратегічних пріоритетів, отримання максимально позитивних результатів, дотримання процедур відкритості.


    Чим допомагатиме проект РВР Закарпаттю надалі?


    Наразі згідно Угоди проект партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток" завершує свою діяльність в області. Однак, враховуючи успіхи, які досягнула Закарпатська область у стратегічному плануванні та реалізації, Канадським агентством міжнародного розвитку (КАМР), який фінансує даний проект, розглядається питання щодо продовження його діяльності у напрямку підтримки місцевих агенцій розвитку.

    На Закарпатті вже існує мережа агенцій регіонального розвитку, яка може бути консолідована для впровадження стратегічних цілей. Частина цих інституцій вже залучена до реалізації Стратегії, вони були учасниками тренувань у рамках проекту РВР протягом останніх двох років. Але решта агенцій все ще не має досвіду (взагалі чи достатньо) та добрих знань для діяльності з впровадження стратегічних проектів. І тому, ставиться мета - забезпечити консультаційну та організаційну допомогу зі створення "центрів знань" по впровадженню Регіональної стратегії на базі агенцій регіонального розвитку, які в подальшому матимуть досвід з розроблення стратегічних проектів та навички доброї співпраці з владою й іншими секторами громади.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости