ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Віктор Русин, начальник Закарпатського ГУМВС: "Ми давали присягу українському народу, а не політикам"

    19 квітня 2024 п'ятниця
    76 переглядів
    Начальник ГУМВС України у Закарпатській області Віктор Русин

    У перший же тиждень після свого призначення начальник закарпатської міліції полковник Віктор РУСИН взяв участь у прямому ефірі обласного телебачення. Пропонуємо вашій увазі дещо скорочений варіант цього інтерв’ю.


    “Я БУВ ПРИЄМНО ЗДИВОВАНИЙ ПРОПОЗИЦІЄЮ ОЧОЛИТИ ЗАКАРПАТСЬКУ МІЛІЦІЮ”


    – Вікторе Павловичу! У своєму представленні ви, окрім іншого, сказали, що служитимете на благо українського народу. Що особисто ви вкладаєте у ці слова?


    – По-перше, я хотів би подякувати за привітання, які надійшли на мою адресу від жителів Закарпаття, України, товаришів. Стосовно ж вашого запитання, що таке--служити українському народу? Виступаючи після свого офіційного представлення на нараді, на яку зібрав своїх заступників, керівників галузевих служб, начальників міськ-райорганів та їхніх заступників, я сказав, що ми давали присягу українському народу. Ми не давали присягу ні політикам, ні якимось окремим особам. І цю присягу треба виконувати, щоб був порядок і злагода в суспільстві.


    – Закарпатці пам’ятають вас як першого заступника начальника обласного управління міліції за часів Василя Варцаби. Але в останні роки ви якось зникли з поля зору. Де ви були весь цей час?


    – Життя склалося по-різному. Був і заарештований, порушені були кримінальні справи. Потім був звільнений з-під варти через 5 місяців. Але упродовж 5 років кримінальна справа то перебувала в слідстві Генеральної прокуратури, то в різних судах. Потім вона була направлена на дослідування. А з 2007 року я виїхав у Дніпропетровськ, де працював начальником служби безпеки одного концерну. Звідтіля мене й викликали в Міністерство внутрішніх справ і запропонували очолити ГУМВС України в Закарпатській області.


    – Як ви та ваша сім’я сприйняли цю новину?


    – Чесно кажучи, я був приємно здивований. Зателефонував дружині, сказав, що є така пропозиція, погодився і повернувся додому.


    – А яка доля “вашої” кримінальної справи. Її закрито?


    – Хотілося б наголосити на тому, що кримінальну справу не закрито. А є вирок Мукачівського міськрайонного суду, згідно з яким іменем України суддя виніс рішення--оправдальний вирок, повністю за всіма пунктами обвинувачення Генеральної прокуратури.


    “ПРОШУ ПИСАТИ ПРО МЕНЕ ОБ”ЄКТИВНО”


    – Мабуть, в опозиційних до вас ЗМІ продовжаться критичні публікації на вашу адресу. Як ви буде реагувати на це? В контексті цього, як ви оцінюєте власну роботу в міліції в минулі роки?


    – Погоджуючись працювати на цій посаді, я усвідомлював, що йду наполегливо працювати. Розумію також й те, що подобатися всім не можу. Стосовно критичних публікацій, то це право журналістів. Але я прошу, аби інформація надавалась об’єктивно. Адже об’єктивність інколи виправляє людину, її вчинки. Деякі наші “опозиційні” видання за триста доларів можуть написати навіть на свою рідну маму, лише плати гроші... Це не докір всім журналістам, але таке є. Я не хочу називати ці видання, вони невдовзі самі себе проявлять...


    Чи відслідковували ви за ці п’ять років, як працює закарпатська міліція, чи цікавилися її роботою?


    – Де б я не був, у мене є друзі, товариші, які зі мною працювали багато років у міліції. Вони мене інформували, що тут відбувалося. Я не хочу давати оцінку своїм попередникам, думаю, люди самі бачили, як працювала міліція, як розкривалися злочини. Два з половиною роки я очолював карний розшук УМВС. За цей час у Закарпатській області залишилося нерозкритим лише одне вбивство. Всі решта нами були розкриті, як і всі розбійні напади. Направлені до суду кримінальні справи стосовно двох бандугруповань. Але те, що відбулося в міліції краю за ці п’ять років, турбує. Свого часу було звільнено дуже багато працівників середньої ланки віком 35-45 років. Це була основа закарпатської міліції. Нині багато з них звертаються до мене щодо поновлення на роботу в ОВС.


    – А ви не цікавилися, яка була основна причина їхнього звільнення? Невже начальству не потрібні професіонали?


    – Просто деякі начальники бажали мати біля себе людей, які будуть слухняно виконувати все, що вони захочуть, будуть “підмазуватися”.


    – А ви – не такий?


    – Я - ні!


    “МАЛО ЗАЛИШИЛОСЬ В МІЛІЦІЇ ПРОФЕСІОНАЛІВ СЕРЕДНЬОЇ ЛАНКИ”


    – Що ще, окрім звільнення професіоналів, було негативним в роботі закарпатської міліції у ці роки?


    – Були моменти, коли на керівні посади (маю на увазі галузеві служби, міськ-райоргани) призначалися люди, які були не підготовлені до цього. А коли людина, прийшовши на керівну посаду, не знає, на кого розписати заяву, яке прийняти рішення, яку дати вказівку, тоді це проблема. Мало залишилося тих професіоналів середньої ланки, які можуть передати свій досвід молоді. І це найбільша проблема.


    – Чи встигли ви вже зробити якісь кадрові перестановки?


    – Вони тривають. Я хочу запевнити всіх працівників міліції, що ніхто не буде звільнений з органів внутрішніх справ. Це не 2005 рік, коли новий міністр наказав усім писати рапорти на звільнення. Тепер теж написали рапорти на звільнення: усі мої заступники, всі начальники галузевих служб і всі керівники міськ-райорганів. Однак я всім їм підшукав роботу. Хто залишився на своїх посадах, хто пішов на підвищення. Перше представлення нового начальника (полковника міліції Олександра Жаботинського – Ред.) відбулося в Мукачівському міськвідділі. Це професіонал, якого добре знають в області.

    Такі ротації, наголошую, робляться для того, щоб я, як новий начальник, міг запропонувати працівникам нові посади. Ті посади, які я вважаю придатними для них відповідно до їхніх моральних та професійних якостей.


    – На вашому представленні багато йшлося про заполітизованість особового складу закарпатської міліції, а також про те, що багато хто пов’язує міліцію з бізнесом. Як ви будете боротися з такими “бізнесменами”?


    – Добре знаю, у кого з працівників міліції є бізнес, хто що, так би мовити, “кришує”... Я всім сказав, що міліція з бізнесом несумісні.

    Тепер стосовно політики. В Україні налічується 120 політичних партій. А громадських політоб’єднань, мабуть, ще більше. Якщо хтось хоче туди вступати, я подякую такому міліціонеру за роботу, підпишу рапорт--і до побачення! Ідіть займайтеся політикою. Але я не дозволю, аби закарпатська міліція займалася політиканством.


    ПРО КОРУПЦІЮ В МІЛІЦІЇ


    – А як щодо корупції в закарпатській міліції?..


    – Це складне питання. На жаль, раніше, особливо до призначення на посаду начальника ГУМВС Павла Кононенка (він, до речі, є моїм товаришем) склалася така тенденція, що на посади в міліції призначали більшою мірою за певні винагороди... Запевняю всіх, хто буде тепер призначатися на нові посади, на звання, піде на підвищення: ніхто в міліції за це не буде платити ніякі гроші. Я попередив усіх керівників: якщо такі факти будуть, винні будуть звільнені з роботи, й будуть порушені кримінальні справи!


    – Чимало скарг громадян на те, що працівники міліції ігнорують їхні звернення. Як ви з цим боротиметеся?


    – Мною підписане розпорядження й направлено в усі міськ-райоргани про те, що за укриття злочинів, за неприйняття заяв від громадян начальники підрозділів несуть персональну відповідальність. Щодня начальники міськ-райорганів доповідають мені в телефонному режимі, скільки було зареєстровано заяв, які події відбулися на їхній території. І всі вони знають, що від цього залежатиме їхня доля, бо ця інформація перевіряється.


    ПРО ПРІОРИТЕТИ В РОБОТІ


    – Які пріоритети в роботі закарпатської міліції ви визначаєте?


    – Найбільше непокоять нас квартирні крадіжки, особливо в Ужгороді та Мукачеві. Актуальною залишається в нас і боротьба з нелегальною міграцією.


    – Даруйте, що перебила вас, але чи підтримуєте ви особисто плани створення в області пункту утримання нелегалів?


    – Особисто я проти цього. Ми чудово розуміємо, що вихідці з азійських держав, пройшовши такий важкий і далекий шлях, можуть принести нам різноманітні інфекційні захворювання. І не тільки нам, але й в будь-який регіон України, через який вони проходять. Так що я однозначно проти облаштування на Закарпатті табору для нелегалів.

    Стосовно ж пріоритетів у роботі, то одним із найважливіших буде боротьба з корупцією. Третім пріоритетом стане розкриття резонансних злочинів: убивств, розбійних нападів тощо.


    – Скільки маємо таких резонансних нерозкритих злочинів?


    – У нас, на жаль, поки не розкрито 3 вбивства і розбійний напад на “Брокбізнесбанк” в Ужгороді, які всі скоєні з застосуванням однієї й тієї ж зброї. Я думаю, всі ці злочини будуть розкриті упродовж трьох-шести місяців.


    Через кілька місяців закарпатці спитають з вас за ці слова...


    – Я завжди відповідаю за свої слова.


    – Кажуть, у вас доволі жорсткий стиль керівництва. Які перші слова ви сказали колективу?


    – Я сказав усім такі слова: “Я тут, у цьому управлінні, нікому нічого не винен. І мені ніхто нічого не винен. Ми починаємо роботу з чистого аркуша. Хто витримає стиль роботи, який я пропоную, той буде працювати. Всі знають, який у мене режим роботи, знають мої вимоги. В міліцію йдуть люди не з 9-ї до 18-ї години працювати, а за покликанням.

    Незабаром свята. Аби вони пройшли спокійно, міліція розпочала цілодобові відпрацювання населених пунктів області. Я хочу навести елементарний порядок на вулицях, на дорогах, і прошу підтримки громадян у цьому. Якщо у вас є інформація про людей, які скоюють злочини, про працівників міліції, які беруть хабарі і не дають вам спокійно жити, звертайтеся до мене. Шановні підприємці! Якщо ви хочете платити міліції, то будь ласка, у нас є фонд “Правопорядок”, куди можна перерахувати кошти на підтримку ГУМВС, хто скільки може. Але платити в кишеню працівникам міліції я не дозволю! За це будете відповідати і ви, і вони, згідно з Законом.


    Розмову вела Ганна ВАЛЮК

    В Ужгороде представили нового начальника УМВД в Закарпатской области

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Ласло Поляк.

    Коментар: 

    чому ми маемо платити за техосмотр ,2007 ,2008, 2009, 2010, 2011 роки.правильно це чи ні.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Пане Русине, чому ви так принижуєте журналістів? 300 доларів?! А міліція за 3 тисячі і пальцем не ворухне. Їм зразу 30 штук давай. Ви про це що скажете?

    Картинка користувача ПЕТРО.

    Коментар: 

    Віктор Русин, начальник Закарпатського ГУМВС: "Ми давали присягу українському народу, а не політикам"
    ?..