ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Криза навчила закарпатців ставитися до банків по-особливому

    28 березня 2024 четвер
    72 переглядів

    Як повідомляє кореспондент UA-Reporter.com, у середу, 19 травня, у місті Ужгород з нагоді дня банківського працівника, що відзначається 20 травня, відбулася прес-конференція керівника Закарпатського відділення «А-Банку» Інни Конар.


    За останні два роки економічної кризи в Україні для банків пройшли під знаком «мінус», що було пов’язано як з кризою, так і з діяльністю самих фінустанов. Однак, в умовах ринкової економіки, без банків обійтися неможливо. Як надалі будуть працювати банки, і що очікувати закарпатцям від їх діяльності, мабуть це ті питання які турбують переважну більшість наших краян.

    Інна Конар під час прес-конференції зазначила, що останні 1,5 року стали випробуванням для банківської системи, для банківських співробітників. Криза змусила внести чимало коректив як у роботу топ-менеджерів, так і у роботу працівників банків у простих міських відділеннях. Наразі відділення звільняють від бухгалтерського та адміністративного тягаря, за рахунок централізації цих функцій у фінансових установах, натомість працівників орієнтують на більш тісний контакт з клієнтом, пошук нових клієнтів, підвищення якості обслуговування.

    Що ж до подолання кризових явищ, то пані Конар відзначила приріст депозитів у квітні 2010 року у банківську систему країни на рівні 8 млрд. грн.., що є найбільшим показником за останні 1,5 роки. Він є свідченням повернення вкладників до банків, появи нової довіри до банківської системи. Це, у свою чергу, має привести до відновлення кредитування, в першу чергу промисловості та сільського господарства.

    Переліквідність банків за рахунок депозитів є головним фактором до відновлення кредитування. Крім того і уряд вже робить певні кроки до пожвавлення ринку кредитних послуг, зокрема для сільськогосподарських підприємств.

    Журналісти звернули увагу на чималу кількість закритих відділень банків в області. Інна Конар пояснила, що не варто сприймати дане явище як щось негативне. По-перше, банки провели аналіз роботи своїх відділень і відповідно до їх результатів могли закрити найменш активні з них. Однак, і до кризи подібні явища мали місто. По-друге, останнім часом спостерігається пожвавлення на ринку аренди приміщень, а тому банки шукають більш вдалі місця, з більшим потоком потенційних клієнтів, і переносять туди свої відділення.

    Говорячи про відновлення довіри до банків пані Конар також відмітила, що клієнти мають й самі бути більш допитливими і уважно ставитися до вибору банківської установи та умов договору який вони підписують. Зокрема, потенційний клієнт може зажадати інформацію про активи і пасиви банку, розмір капіталу, участь банку у Фонді гарантування вкладів, який наразі гарантує повернення суми еквівалентної 150 тис. грн.. в разі банкрутства банку. У до кризовий період багато з громадян України роблячи внески чи беручи кредити не надто багато уваги приділяли саме цим аспектам, однак зараз, маючи гіркий досвід деяких фінустанов, на це варто звертати увагу, тим самим зменшуючи для себе ризики.

    Ще один аспект, що хвилює більшість громадян країни полягає у ставках відсотків по кредитах та депозитах. За словами Інни Конар, наразі наявна стійка тенденція до зниження ставок як за депозитами, так і за кредитами. Цьому сприяє як поступова стабілізація економіки країни так і бажання банків мати більш стабільний і передбачуваний прибуток. Бо високі ставки це завжди ризик, при чому для обох сторін, як показали події останніх двох років.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору