ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невідомий літній вірус не загрожує ужгородським малюкам

    20 квітня 2024 субота
    44 переглядів

    Цього спекотного літа між ужгородцями шириться інформація, що багато діточок потерпають від невідомо вірусу. Як говорять батьки, їхні малюки раптово стають млявими, менше рухаються, втрачають інтерес до забав та апетит.



    Окрім цього, у дитини несподівано підвищується температура тіла, «набігає» сонливість, подеколи з’являється і висип. Такі випадки дитячі медики кваліфікують як вірусне захворювання і призначають противірусні медикаменти. Ця «незрозуміла» недуга за декілька днів минає.
    Щоб розібратися, чи насправді Закарпаттям шириться невідомий дитячий вірус, ми звернулися до лікаря загальної практики — сімейної медицини Ужгородської дитячої поліклініки Ярослави Іванівни Мячиної.
    — Ярославо Іванівно, що Ви можете розповісти про сьогоднішній стан дитячого здоров’я в місті Ужгороді?
    — У загальному, стан здоров’я ужгородських малюків можна назвати задовільним. Дитяча захворюваність не зростає. Порівняно із минулим 2009 роком, випадків уражень на гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ) не збільшилося, а навіть — зменшилося. Так, за минулий тиждень у нас зареєстровано 4,2 особи/1000 дитячого населення (д. н.), у яких виявлено, ГРВІ, минулоріч ця цифра становила 4,8 осіб/1000 д. н.. Також за минулий тиждень госпіталізовано 22 дітей, в аналогічний період 2009 року — 27 дітей.
    Зафіксовано цього літа і декілька випадків теплового удару малюків.
    — А як щодо невідомого вірусу, про який говорять чимало ужгородських батьків?
    — Скажу відверто, що з випадками дитячого захворювання на невідомий вірус цього літа ми не зштовхувалися. У дітей, яких приводили до нас батьки, під час первинного огляду ми виявляли тільки висип на тілі, підвищену температуру та катаральні явища, які характерні для краснухи та ГРВІ. Але фактів одночасної присутності усіх вище перерахованих симптомів в організмі малюка, як ви зазначали, – не було.
    За останній період були випадки, коли батьки зверталися до лікарів із дітьми, у яких температура організму сягала позначки 38-39 градусів. Але не завжди підвищена температура супроводжувався висипом на тілі. Як правило, вона супроводжувалася ознаками вірусної інфекції та катаральними явищами. Тому особисто я не можу зазначити, що Ужгородом поширюється невідома епідемія. Адже на сьогодні випадки з висипами та температурою в обласному центрі — спорадичні, поодинокі.
    — Чи можуть батьки у літній період бути спокійними за здоров’я своїх малюків?
    — Не зважаючи на те, що на вулиці літо, діти всеодно хворіють. Віруси як були, так і залишаються. У теплу пору року фіксується менше випадків захворювання дітей, адже влітку імунітет людського організму сильніший: майже всі малюки знаходяться на оздоровлені, вживають багато вітамінів, що містяться у свіжих овочах, фруктах. До того ж закінчилося навчання у школах, де при великому скупчені людей та постійному масовому контактуванні швидко розповсюджується інфекція. До речі, влітку багатьох діточок забирають із дитсадків і відвозять на відпочинок у села до бабусь та дідусів.
    — Але, як Ви сказали, захворювання залишаються. Пані Ярославо, з якими дитячими недугами цього літа найчастіше до вас звертаються?
    — На сьогодні ужгородські малюки найбільше потерпають від укусів різновидних комарів, яких на території Ужгорода розвелося багато. Люди говорять, що навіть фунігатори та спреї, які б мали їх відганяти та знищувати, — не допомагають. Таке відчуття, що «кровососи» пристосувалися до хімікатів, які для них мали би бути отрутою.
    Укуси комах супроводжуються набряками, гіперемією, токсикодермією.
    Додам, що на початку та в першій половині червня до нас зверталося досить багато батьків, чадо яких мало алергічні реакції через вживання ранніх овочів, фруктів — полуниця, картопля, огірки, помідори, що вирощувалися швидкими темпами за допомогою різних хімікатів.
    — То що саме Ви б порадили дорослим для того, щоб вберегти здоров’я їхньої дітвори у літній час?
    — Однозначно, не займатися самолікуванням. Уникати кондиціонерів, які у наш час полюбляють встановлювати в машинах, домівках, супермаркетах… Вкотре наголошую на тому, що у цих пристроях накопичується інфекція, яка під час роботи техніки розпилюється у приміщенні. Потрібно також остерігатися місць великого скупчення людей, відвідин супермаркетів, вживати вітаміни, пити натуральні соки, загартовуватись…
    З метою недопущення поширення інфекції та не ускладнення хворобливого стану малюка, пам’ятати і про ізоляцію дитини, якщо вона все таки захворіла.
    Слідкувати потрібно і за особистою гігієною. Не забувати мити руки, овочі, фрукти. Вживати продукти харчування, придбані тільки у визначених місцях торгівлі, а не на території стихійних ринків, яких на сьогодні в місті розвелось багато. Наприклад, і сьогодні в районі пл. Корятовича можна побачити бабусь, які на тротуарах торгують сиром, молоком, сметаною, творогом тощо. Вживати такі продукти — категорично заборонено. Адже для зберігання та реалізації харчової продукції необхідно дотримуватись визначеного температурного режиму — холодильники та морозильні камери.
    — Дякуємо за розмову.
    В. Попович,
    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору