ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Маліжан зачарували Міжгірські трембіти на Закарпатті

    29 березня 2024 п'ятниця
    73 переглядів
    На фестивалі "Рекітське сузір’я-2010 в Міжгір’ї"

    Учасників та гостей Міжнародного фестивалю обдарованої юні «Рекітське сузір’я-2010 в Міжгір’ї» вітає Народний хор «Молоді Галичани» Львівського бюро технічної інвентаризації.


    На фестиваль прибуло понад 200 учасників та гостей із 8 областей України: Закарпатської, Львівської, Київської, Полтавської, Рівненської, Одеської, Хмельницької та Автономної Республіки Крим, а також закордонні гості та учасники: Володимир КОВАЛИК м. Чикаго та Ольга ЦАРИЦАНСЬКА з м. Чикаго США, Вільям ЛАМПЕЛЬ, м. Акра Гана. Були представлені для оцінювання твори дітей із Польщі, Росії, Франції, Литви і США. Серед конкурсантів фестивалю у різних вікових учнівських групах 75 поетів, 43 прозаїки, 18 журналістів, 14 митців фото, 31 художник, 26 виконавців сценічних жанрів та 10 авторської пісні.
    Всьоме на Срібній Землі мальовничої Міжгірщини проходив Міжнародний фестиваль «Рекітське сузір’я», який започатковано у райському куточку Верховини – селі Рекіти, але за певних обставин, здебільшого фінансових, немає можливості традиційно проводити його на «Коваликовому полі». Але попри всі труднощі та економічні негаразди керівникам і організаторам фестивалю вдалося зібрати на Міжнародне літературно-мистецьке свято талановиту юнь із багатьох областей України та зарубіжних країн у Міжгір”ї, зокрема, в Міжгірському професійному ліцеї.

    На фестивальній сцені юні таланти сонячно долинці із АР Крим, які вибороли перше місце у сценічному виконанні.

    На фестиваль прибуло понад 200 учасників та гостей із 8 областей України: Закарпатської, Львівської, Київської, Полтавської, Рівненської, Одеської, Хмельницької та Автономної Республіки Крим, а також закордонні гості та учасники: Володимир КОВАЛИК м. Чикаго та Ольга ЦАРИЦАНСЬКА з м. Чикаго США, Вільям ЛАМПЕЛЬ, м. Акра Гана. Були представлені для оцінювання твори дітей із Польщі, Росії, Франції, Литви і США. Серед конкурсантів фестивалю у різних вікових учнівських групах 75 поетів, 43 прозаїки, 18 журналістів, 14 митців фото, 31 художник, 26 виконавців сценічних жанрів та 10 авторської пісні.

    Конкурсанти були розподілені на три вікові групи: учні 3-5, 6-8, 9-11 класів.
    Цьогорічний фестиваль проходив під девізом: «Створимо разом із дорослими і дітьми планету «Добра!». Про добре ставлення дорослих до творчості дітей йдеться у Гімні МАЛіЖ, слова до якого написав почесний професор МАЛіЖ, Президент нашого фестивалю, Герой Козацтва України, двомовний поет, член Національної спілки письменників України, Володимир КОВАЛИК, музику створив композитор Ярослав БОДНАР.

    Жоден захід, що проводиться з ініціативи Головного офісу МАЛіЖ, у наших відділеннях чи осередках, не відбувається без Божого благословення. Молитва за успішне проведення фестивалю полинула перед його відкриттям, а потім маліжани вийшли на сцену і внесли Хоругву МАЛіЖ, яка минуло року, у День Святого Іллі була освячена у Рекітській православній Церкві, спорудженій ще у XVI ст. і знайшла у ній своє місце на батьківщині Малої Академії літератури і журналістки.

    Володимир Ковалик –Герой Козацтва України

    У перший день урочистого відкриття фестивалю ректор МАЛіЖ , генерал-майор Козацтва України Василь ТАРЧИНЕЦЬ вручив почесному президенту фестивалю та почесному жителю села Рекіти Володимиру КОВАЛИКУ найвищу козацьку відзнаку – Героя Козацтва України, а керівникові літературно-мистецького Центру МАЛіЖ Василю МАРИНЦЮ виписку із наказу Верховного Отамана Міжнародної Асоціації Козацтва України щодо присвоєння звання – полковник Козацтва України. Завітав до маліжан на фестини Народний Хор «Молоді Галичани» Львівського бюро технічної інвентаризації Міжнародної Асоціації Козацтва лауреат багатьох Міжнародних козацьких конкурсів та фестивалів.

    Тішимося, що всі фестивальні дні разом із маліжанами був керівник літературно-мистецького осередку МАЛіЖ у Полтавському ліцеї № 1, Герой України Тетяна Іванівна БАЛАГУРА.

    Конкурсанти фестивалю, особливо художники, мали можливість безпосередньо поспілкуватися з ректором Львівської Національної Академії мистецтв України, лауреатом Державної премії імені Т.Г.Шевченка, нашим славетним земляком Андрієм Андрійовичем БОКОТЕЄМ.

    У своєму вірші, написаному з нагоди нашого фестивалю, конкурсантка з Парижу Наталія БОДНАРЧУК, яка жодного разу не була у Карпатах, але марить ними, так оспівує цей чарівний край:



    Карпати, краю смерековий,
    І звуком сповнений трембіт,
    Величний, скупаний в любові,
    Ти полонив дитячий світ.

    Тут ясні зорі й сни багаті,
    І час вповільнює свій плин,
    Бо кожен, хто пізнав Карпати,
    Тут своє серце залишив.

    Це справді так, бо хто хоч раз побував у смерековому, високому гірському краї, той хоче приїхати сюди знову.

    На фестивалі, як і завжди, палала ватра, яку запалили наші високошановані гості: Герой України Тетяна Іванівна БАЛАГУРА, ректор Львівської Національної Академії мистецтв України, лауреат Державної премії імені Т.Г.Шевченка, наш славетний земляк Андрій Андрійович БОКОТЕЙ, Герой Козацтва України, Почесний

    Президент фестивалю і почесний житель села Рекіти Володимир Михайлович КОВАЛИК. Гостей вітали вихованці Міжгірського професійного ліцею квартет «Голосні трембіти».

    Чотири дні в закарпатському Міжгір’ї змагалися юні таланти. Зачарували наших гостей театралізовані виступи конкурсантів на великому мистецькому святі у Соймах « Ой на Івана та й на Купала». Талановита маліжанка, лауреат багатьох наших фестивалів Тетяна ПОЛУБКО жалкує, що цього разу не змогла взяти участь у нашому фестивалі, але надіслала свій
    великий і вагомий творчий доробок. Ось один з її віршів:

    КУПАЛЬСЬКА НІЧ У СОЙМАХ

    Гей на Івана та на
    Купала
    Дівчина красна долю
    виглядала.
    Палало багаття, і хлопці
    стрибали,
    Здавалось, усі вони – мужні
    Купали.
    А подружки милі
    вінки посплітали,
    На воду, на річку щасливі
    пускали:
    Ой пливи, віночку, та й
    зачепися,
    де живе мій ладо,
    там ти зупинися,
    Юні українки свято
    відродили,
    Бо Йвана Купала, то є справжнє диво…



    Троїсті музики Міжгірського професійного ліцею зачарували усіх конкурсантів фестивалю і гостей.

    На Купальське поле нас покликала голосиста трембіта, троїсті музики. І попливли по гірській річці Ріка сплетені дівчатами віночки, кинуті ними на воду. Маліжани знайшли підтримку у Голови Верховної Ради України Володимира Михайловича ЛИТВИНА, який виділив три подарунки для відзначення переможців фестивалю, а екс-президент України, голова благодійного Фонду Президента України «Україна» Леонід Данилович КУЧМА передав до призового Фонду чимало книг відомих українських особистостей. Є серед подарунків обдарованим дітям – поетичні збірки від поетеси Лідії Шевело, ілюстровані альбоми від львівського фотомитця, лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка Василя ПИЛИПЮКА, його колеги – Петра Меленя, справжні шедеври у шклі – від ректора Львівської Національної Академії мистецтв України, лауреата Державної премії імені Т.Г.Шевченка, нашого земляка Андрія Андрійовича БОКОТЕЯ, Закарпатської держадміністрації, Міжгірської райради, інших наших партнерів.


    Прес-служба Малої Академії літератури і журналістики

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору