ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Євросоюз навчатиме Закарпаття управляти побутовими відходами

    23 квітня 2024 вівторок
    72 переглядів
    Закарпаття отримає стратегію управління своїми побутовими відходами

    Сортувати сміття, розробити стратегію його збору та утилізації, а відтак знизити загальний рівень забруднення довкілля – таку мету має проект, що нині стартував у Закарпатській області.

    Найзахідніший регіон України стане пілотною областю, в якій Євросоюз за власний кошт реалізує програму щодо управління відходами. Європейці кажуть, що для вибору саме цього регіону мали низку причин. Місцева влада не може натішитися – несанкціонованих смітників у області сотні, впоратися з ними не можуть.
    Закарпаття першим із-поміж усіх регіонів України отримає стратегію управління своїми побутовими відходами. Допоможе в цьому Євросоюз у рамках потужного проекту під назвою «Управління відходами – Східний регіон».

    Охочих стати пілотним регіоном в Україні було чимало, але перевагу віддали Закарпаттю, бо воно – «ворота до Європи». А ще, кажуть експерти, тут існує низка проблем, пов’язаних із відходами, у тому числі й промисловими.

    Іще одну причину обрання Закарпаття назвав національний координатор проекту Олексій Ярошевич: специфіка Закарпаття – проблеми з пластиковими пляшками.

    «Так, безперечно, ця проблема існує і в інших регіонах України, але там ті пляшки лежать на одному місці. З гірського ж Закарпаття пластмасовий непотріб потрапляє до Європейського Союзу. З цього приводу скарги до різних європейських інстанцій від Угорщини та Словаччини надходять практично щомісяця», – каже він, пригадуючи, скільки пластикового сміття несуть карпатські річки.

    Для Закарпаття розроблять стратегію управління відходами на 15 років

    Проблема сміття надзвичайно актуальна для Закарпаття
    У рамках проекту, що діятиме три роки, в Закарпатті складуть повний перелік сміттєзвалищ, у тому числі несанкціонованих. Відтак спеціалісти вивчать їхній склад, чого більше – скла, паперу, металу чи побутових відходів.

    Крім інспектування відходів, для Закарпаття розроблять й інтегровану систему управління сміттям на найближчі 15 років. Уже на основі цього можна буде розробляти інвестиційні пропозиції для підприємств, що займаються переробкою сміття, каже керівник проекту «Управління відходами – Схід» Саймон Поу.

    До того, як починати роботу з залучення інвестицій, треба оцінити нинішню ситуацію, здійснити її аналіз, провести підготовчу роботу, каже він про найближчі плани.

    «Бо коли приходить в регіон інвестор, то він мусить побачити: якщо є така стратегія, то інвестор розуміє, що вкладає гроші не в порожні проекти, а в конкретну роботу», – каже керівник проекту.

    Закарпатську стратегію сподіваються адаптувати до інших регіонів

    Європейські спеціалісти уточнюють: Євросоюз допомагає Україні боротися з проблемою відходів давно. За останні два десятиріччя з різних фондів на охорону довкілля України витратили понад сто мільйонів євро. Зараз, каже представник Делегації Європейського Союзу в Україні Ганс Райн, на цю програму надають іще майже 6 мільйонів.

    Роблять це, уточнює Райн, із єдиною метою: «Ми сподіваємося, що в Україні також будуть адаптовані ті практики, що існують в ЄС щодо управління відходами. А там існує доволі сувора практика щодо управління відходами».

    Українські фахівці не можуть надякуватися Євросоюзові. І екологи, і комунальники зізнаються: Україна захлинається у смітті.

    І уточнюють: лише півсотні міст наразі долучилися до роздільного сортування сміття, а цього недостатньо. Розроблену ж стратегію для Закарпаття можна буде застосувати й для інших областей й так бодай частково полегшити глобальну проблему сміття.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    1. Проблемы словаков после ихнего хамского закрытия границ - мало должны нас касаться до изменения официального отношения. Украинские погранцы отлавливают всю черноту которая к ним прет с Европы. В ответ лишь - упрек что украина не Европа и никогда не будет. Что не мешает везти продукты, сигареты и топливо к себе с Украины, закупать электроэнергию и транзитом закупать газ который тоже идет через территорию Украины.
    2. Нет вразумительной и доведенной до населения позиции власти, ни центральной, ни регионлальной.
    Ну не могут понять наши дяди-начальники на S-классах что нету у нормлаьного инвестора несколько десятков миллионов евро для охвата всей области. ДА, безусловно, монополия по переработке мусора на всю область - шикарный кусок бизнеса, однако пока его никак не поделят, а закарпатье утопает в пластиковом и полиэтиленовом позоре.
    3. Прямая причина загрязнения - отсутствие мусорников, да-да, есть такой контейнер который пройдясь по Ужгороду или другом городку (селу, тропе, берегу реки) трудно найти. -"Бывает идешь с пустой бутылкой 100, 200, 300 метров и уже не знаешь зачем мне эта политкоректность - брошу я как все на землю, авось унесет в Европу, они там такие умные, пусть перерабатывают." В области огромная скрытая безработица - откройте пункт приема пластика, только не по 50 гривен двум нищим за 2 фуры полные бутылок для переработки на гранулы, а нормлаьную оплату, сец-одежду, спец места и наконец мини-печи для сжигания того что недосортировалось с Био-фильтрацией всех CO, CO2 и прочих ыеществ которые био-фильтры прекрасно усваивают и используют как кормовую базу.
    4. Откройте youtube и введите recycling wastes, recycling PET и еще пару кейвордов в том же духе. Почему на английском - ну так сами знаете, у нас кто знает английский - явно думает как выжить и че сьесть, а не как лишнюю бутылку не туда бросить.
    5.
    НУжна политика местных властей на развите индивидуального и малого бизнеса по переработке отходов. Малый бизнес всегда рентабелен, конкурентен и от него вы быстро получите нормальный отклик по состоянию дел в отрасли.
    Частник не будет платить взятку до последнего, если это возможно, владелец дорогих печей и прессов и антисантарного же полигона(ов) - всегда будет искать лазейки и возможность "подмазать" в службах контроля за экологией, трудовым зак-вом,
    электронадзором, газонадзором.
    6.
    Кредитно-финансовая поддержка альтернативной энергетики и переработки.
    Эти две вещи неразрывно связаны. Ест ькредиты на биогазовые установки - есть снижение потребления неорганических (зачастую импортных) удобрений.
    Есть вразумительные процентные ставки и понятные налоговые механизмы от ленивых банкиров в сторону малого бизнеса, семейного бизнеса, агро-хозяйств и переработчиков мусора - есть и развите в этих отраслях.
    7. Чисто не всегда там где не сорят, но всегда чисто там где регулярно убирают.
    Может пора прибрать сор в нашей хате?