ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Виставка у Львові для Світлани Кремінь – не перша

    29 березня 2024 п'ятниця
    76 переглядів
    Мистецтво Світлани Кремінь – це явище направду унікальне

    За сприяння Львівського товариства шанувальників мистецтва у виставковій залі ресторанчика “Де Манджаро” на вулиці Галицькій своїм доробком тішить сьогодні відвідувачів художниця з Ужгорода Світлана Кремінь. Щойно успішно відбулася її виставка в Ужгороді.

    Йдеться про нове ім’я у мистецтві, попри те, що виставка у Львові для Світлани Кремінь – не перша. Але за пензель жінка взялася відносно недавно – кілька років тому, вже в зрілому віці. І як то іноді буває – випадково. Як розповіла, разом із чоловіком і його братом – відомим українським поетом, лауреатом Шевченківської премії Дмитром Кременем тоді робили ремонт оселі. Самі білили-фарбували. Залишилися матеріали. І поки чоловіки готували сяку-таку вечерю на “квітку”, Світлані закортіло щось розмалювати. Думки снували самі собою, вели вправно руку. Чоловіки аж роти пороззявляли... Бо не тільки гарно, а й глибоко творився сюжет.

    – Це явище направду унікальне, – розмірковує про мистецтво Світлани Кремінь голова Львівської національної спілки Олег Микита. – Рідко можна надибати таке тонке поєднання традиційного примітивізму та високої професійності. А тому треба йти і дивитися. І по-своєму відкривати філософський світ художниці.

    Вона працює на межі двох течій. Але від своїх попередниць, наприклад Катерини Білокур, різниться глибоким осмисленням навколишньої дійсності. Візьмімо кілька штрихів-картин. “Заміж на чуже село”. Жіночки-молодиці відпроваджують свою товарку у заміжжя. Вони всі повернуті спинами, але як майстерно передає автор їхню тугу. Це ж переплітається із сучасними мотивами, коли багато наших краянок змушені у пошуку кусня хліба гарувати за кордоном.

    Олесь Ганущак

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору