ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В епіцентр стихійного лиха на Закарпатті приїхали журналісти (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    84 переглядів
    На Закарпаттті затопило поля, дороги, жилі будинки

    Кореспонденти "Голосу України" побували у зоні стихійного лиха в Закарпатській області. "Те, що я вчора спостерігав у селі Сільце передобідньої пори, — напевне вже нагадувало жахливу картину осені 1999-го і весни 2001 року: дороги, будинки, городи, теплиці, двори — все залито водою і брудом".


    Загалом Сільце — це дорожня розв’язка чи не всіх міст низинного Закарпаття: ліворуч — на Іршаву і Сваляву та Львів, посередині — на Хуст, Тячів і Рахів, а праворуч — на Виноградів. Але легковиком уже на жоден з цих напрямків поїхати було неможливо — скрізь вода, яка й далі повільно прибувала. Міліцейські пости зупиняють увесь транспорт і не радять водіям жартувати зі стихією, а повертають у зворотному напрямку — на Мукачеве. До Іршави могли їхати хіба що рейсові автобуси і вантажівки.

    — Вода піднімається уже не так швидко, як у ніч із середи на четвер, — розповідає «Голосу України» 39-річний житель сусіднього села Заріччя, що зрослося з Сільцем, Іван Бабич. — Затопило все подвір’я. Хату від повені відділяють три сходинки...

    Під’їжджаємо, попередньо попросивши дозволу в капітана міліції, до села Вільхівка цього ж Іршавського району. Там суцільне море — вийшла з берегів річка Боржава. Село наполовину відрізане від світу. З нього ще можна виїхати до сусіднього Виноградівського району через Великі Ком’яти. Цілу ніч сільські хлопчаки вартують за водою — сторожать і спостерігають за всім, кажуть, що вода прибуває, але не так інтенсивно, як після опівночі та зранку.

    Справді, це наслідок сильних дощів, які по-літньому лили і в горах — у верхів’ях річок Ужа, Латориці, Боржави, Ріки, Тереблі, Тересви й Тиси, і на низині. Такі зливи вочевидь не притаманні першому зимовому місяцеві. Як повідомили «Голосу України» учора в обід у облМНС, на території 11 населених пунктів Виноградівського, Воловецького, Міжгірського, Хустського, Тячівського, Іршавського та Мукачівського районів підтоплено майже 230 дворогосподарств, близько 31 гектара сільгоспугідь, пошкоджено 215 метрів берегоукріплень, кріплення пішохідного тросового переходу, бетонний автомобільний та недобудований дерев’яний мости.

    Зокрема, у гірському Тячівському районі — на річці Тересва підмито 80 метрів дамби, існує небезпека її прориву вздовж 50 метрів; прийнято також рішення відселити 1200 осіб із с. Вільхівка; без струму залишилося чотири населені пункти; у низинному Виноградівському районі через вихід на заплаву р. Боржава підтоплені понад 30 гектарів сільгоспугідь між селами Боржавське та Великі Ком’яти; у селах Брід, Сільце, Заріччя Іршавського району річка Іршавка підтопила десятки великих приватних теплиць, до 5 гектарів городів; у Хустському районі біля с. Сокирниця вода з Тиси переливається через автодорогу Мукачеве—Рогатин, рух автотранспорту тимчасово призупинено; у Хусті підтопленими залишаються близько 130 приватних дворогосподарств...

    Для ліквідації наслідків лиха залучено всі наявні в області служби життєзабезпечення та спецтехніку. На місцях працюють оперативні групи рятувальників. Синоптики прогнозують, що вже вночі різко похолодає — до 2—7 градусів морозу, а в горах — 7—12 градусів нижче нуля. Сильні вітри й снігопади змінять не по-зимовому теплу погоду. На дорогах буде сильна ожеледиця.

    На знімку: ось якою вчора була картина в селах Сільце, Заріччя, Вільхівка на низині Іршавського району.

    Василь НИТКА, Голос України



    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg
    5.jpg
    6.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача ЙОВШКО.

    Коментар: 

    біда у чиляди.шкода іх.
    най ім Бог помагат.
    сись кореспондент котрий там быв вшитко файно написав.нараз витко ош майстер свого діла.