ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

24 вагони з з угорським "Преміксом" досі знаходяться на Закарпатті

    19 апреля 2024 пятница
    64 переглядів

    Як повідомив перший інспектор Центру пропаганди головного управління МНС України у Закарпатській області Федір Філіп, частина вагонів знаходиться у Берегові, а 16 вагонів - у селі Боржава Берегівського району. Загальна кількість речовини у всіх вагонах - 650 тонн. За словами Філіпа, вагони ці відкриті, “але небезпеку для місцевих мешканців вони не становлять, оскільки вже кілька років простояли на одному з майданчиків Берегівщини”. Минулого тижня голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші заявив, що для вивезення “Преміксу” за межі області потрібно провести ще кілька експертиз на рівень небезпеки цієї речовини. За словами губернатора, вартість таких досліджень становить 340 тис. грн. і до остаточних результатів експертизи “Премікс” знаходитиметься на території Закарпатської області.

    Водночас працівник залізничної станції у Боржаві Іван Шаркаді повідомив, що спеціалісти з МНС працюють із речовиною, складеною у вагонах, як із небезпечними хімічними відходами. Рятувальники відвантажують речовину у спецкостюмах.

    Речовину „Премікс” під виглядом „теплостійкого наповнювача”, що використовується у виробництві автомобільних шин та гальм, незаконно складувала на території Закарпаття з 1998 року фірма “Озон”. Перевірки за цим фактом почалися у лютому 2005 року. У березні генеральною прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом забруднення земель та атмосферного повітря хімічними відходами 1 (найвищого) класу небезпеки, частину з яких було розміщено у мішках на відкритих майданчиках на території Закарпатської області.

    Згідно з наявними документами, речовину „Премікс” завозили в Україну з Угорщини через угорську фірму „Елтекс”. Усього було ввезено майже півтори тисячі тонн речовини, з яких 412 тонн збуто на підприємства у Дніпропетровську, Білій Церкві Київської та Калуші Івано-Франківської областей. Нереалізована суміш дотепер зберігається у восьми місцях у Берегівському районі, в тому числі на території комбінату хлібопродуктів, цегельного заводу, Закарпатського інституту агропромислового виробництва.

    Президент України кілька раз доручав Кабінету Міністрів України вжити заходів до ліквідації екологічної загрози та встановлення місця знаходження відходів. Крім того, Генеральна прокуратура України двічі зверталася до Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Давида Жванії з вимогою вжити заходів щодо вивезення небезпечної речовини з місць її складування та забезпечення належних умов її подальшого зберігання.

    Наприкінці жовтня 2005 року Генпрокуратура також внесла подання прем'єр-міністру Юрію Єханурову з вимогою вжити невідкладних заходів до усунення порушень і притягнути до відповідальності винних, повідомляє "УНІАН".
    Закарпаття: 10 завантажених "Преміксом" залізничних вагонів все ще стоять у Берегові
    Куди усе ж повезуть угорський "Премікс" із Закарпаття?
    Закарпаття: Скандальний "Премікс" "захоронять" на території ВАТ "Ужгородський механічний завод"?
    Закарпаття: Батьки не пускають дітей до школи, де зберігалися хімвідходи

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору