ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Администрация и облрада Закарпатья просят Кабмин не объединять ВУЗы

    25 апреля 2024 четверг
    75 переглядів
    В Ужгороде студенты Ужгородского национального университета провели митинг

    Председатель Закарпатской облгосадминистрации Александр Ледида и председатель областного совета Иван Балога посетили сегодня собрание трудового коллектива УжНУ, на которое их пригласил ректор Николай Вегеш.

    На встрече оба руководителя Закарпатской области высказались за сохранение УжНУ в нынешнем виде. Глава облгосадминистрации и председатель облрады обещали отправить в адрес Николая Азарова телеграмму с просьбой отменить распоряжение Кабмина от 10 августа прошлого года о создании государственного высшего учебного заведения "Закарпатский университет" на базе Ужгородского национального университета, Закарпатского государственного университета, Мукачевского государственного университета и Закарпатского художественного института , которые хотели реорганизовать путем слияния.

    Сегодня же, 28 февраля, председатель Закарпатского облсовета Иван Балога внес изменения в распоряжение от 21 февраля 2012, которым дополнил повестку дня очередной сессии совета одним вопросом: "О поддержке решения трудового коллектива Государственного высшего учебного заведения" Ужгородский национальный университет ".

    Сегодня возле здания Закарпатской облгосадминистрации прошел митинг студентов Ужгородского национального университета.

    Напомним, что 1 марта Закарпатскую область с рабочим визитом посетит премьер-министр Украины Николай Азаров, а очередная сессия Закарпатского облсовета VI созыва должна пройти в пятницу, 2 марта.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Авторов обеднная братьев Андреевых Багдана и Андрюшку(Галицких пидерков) а также Адамчуков Игорька и Алежика ,а также Ващука Федбку на ПАЛЮ!!

    Аватар пользователя uzhgorod

    Комментарий: 

    У вівторок, 28 лютого, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида надіслали телеграму Прем'єр-міністру України Миколі Азарову.

    «Виходячи із ситуації, що склалася навколо закарпатських вищих навчальних закладів, переконливо просимо Вас на черговому засіданні Кабінету Міністрів України відмінити розпорядження КМУ № 760-р від 10.08.2011 року, що стосується об'єднання державних університетів Закарпатської області.

    Це усуне негативні настрої і процеси, що виникли із-за прийняття зазначеного розпорядження, та дасть можливість стабілізувати роботу вищих навчальних закладів регіону», – йдеться в телеграмі.

    Сьогодні ж, 28 лютого, студенти Ужгородського національного університету протестували на площі Народній. Причина – численні порушення під час останньої перевірки, що його у виші організувало міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Студенти та викладачі закладу виступали також проти псевдореорганізації вищих навчальних закладів Закарпаття під виглядом освітніх реформ.

    Цього ж дня відбулися збори трудового колективу УжНУ, куди запросили й голову обласної ради Івана Балогу та голову облдержадміністрації Олександра Ледиду.

    Ректор УжНУ поінформував присутніх, що останнім часом міносвіти проявляє «неабияку увагу» до УжНУ. За останні 3 роки заклад пережив 12 перевірок Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та 44 перевірки – з боку інших установ та організацій, що контролюють діяльність вишів. Останню, яка проходила в лютому, ректор називає «найбільш юридично неграмотною». На думку колективу УжНУ робота інспекції вищих навчальних закладів відбувалася з численними грубими порушеннями. Зокрема, проводилося анонімне опитування студентів, не передбаченого програмою інспектування, не погоджували зміст завдань контрольних робіт із викладачами відповідних дисциплін, було необґрунтовано змінено шкалу оцінювання контрольних робіт, що призводило до штучного заниження комісією рейтингових балів і найголовніше – голова комісії категорично відмовився від процедури узгодження акту перевірки з керівництвом університету в присутності всіх членів комісії.

    «УжНУ – це бренд, який не ми створювали, і повірте, ми не будемо його «могильниками». Ми все робитимемо, що заклад й далі стабільно працював і не потерпав від таких безпідставних перевірок» , – зазначив Микола Вегеш.

    Також ректор торкнувся теми реорганізації вищих навчальних закладів краю. Керівник вишу вважає: якщо в краї відбуватиметься процес реорганізації вишів, то він обов'язково повинен бути виваженим, публічним та добровільним.

    Також Микола Вегеш запропонував голові облради та голові облдержадміністрації звернутися до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова пропозицією відмінити урядове розпорядження від 10 серпня минулого року про злиття закарпатських вишів.

    Голова обласної ради Іван Балога та голова облдержадміністрації Олександр Ледида підтримали пропозицію й підписали проект телеграми.

    Голова обласної ради зауважив: «Сьогодні УжНУ – самодостатній заклад, центр наукової діяльності, обличчя Закарпатської області. Тому обласна рада буде відстоювати інтереси цього закладу. Як відомо, 2 березня відбудеться чергова сесія обласної ради. Я сьогодні ж внесу зміни до розпорядження про скликання сесії і першим питанням порядку денного буде саме питання про підтримку колективу Ужгородського національного університету. Ми, депутати обласної ради станемо на захист Ужгородського національного університету. Також впевнений, в цій ситуації і громада Закарпаття – підтримує УжНУ».

    Олександр Ледида відзначив, що нині наявні проблеми з реорганізацією вишів загалом по країні. « Є доручення глави держави, відповідного до якого до прийняття закону «Про вищу освіту в Україні» об'єднання закладів проводитися не буде. Саме законом має регулювати всі ці процеси і ставити крапки над «і», – вважає голова облдержадміністрації.

    Також колектив УжНУ просив керівництво області організувати зустріч з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим, який у четвер відвідає область з робочим візитом.