ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Бізнес на горі затопленого Прикарпаття

    25 апреля 2024 четверг
    44 переглядів

    Ціна за картоплю на Івано-Франківщині зросла у кілька разів. Значного підвищення цін на інші основні продовольчі товари майже нема, хоча й були деякі спроби це зробити. Водночас ціни у різних населених пунктах досить різняться.

    Моніторинг здійснює Держінспекція цін і правоохоронці. У населені пункти, що відрізані стихією, хліб, питну воду доставляють безкоштовно.

    Мікрорайон Пасічна в Івано-Франківську кілька днів після початку повені минулого тижня був відрізаний від центру. Кому біда, а кому можливість на ній робити бізнес. Крім цього, було зафіксоване підняття ціни на хліб на 50 копійок у селі Побережжі Тисменицького району, та в той же день підприємець змушений був її повернути до попереднього рівня. І буквально сьогоднішній випадок: на 10 копійок дорожчий хліб в одній із крамниць Івано-Франківська.

    Велика розбіжність цін у різних селах: на макарони, приміром, від 3 гривень 40 копійок за 1 кілограм до 7 гривень 95 копійок; на гречку – від 4 гривень 68 копійок до 7 гривень 11 копійок; на манку – від 2 гривень 80 копійок до 4 гривень 29 копійок. Піднялися ціни на городину: буряк, морква – по 4 гривні на ринку в мікрорайоні Пасічна, 2 гривні за кілограм капусти, тоді як на центральному ринку ці овочі дешевші. А картопля, яку до стихії можна було купити і за гривню, в перші дні піднялася до 4, а то і 6 гривень. Правда, зараз ціни почали падати. Між тим овочева продукція не підпадає під державне регулювання. Тобто, на ці продукти не можуть впливати посадовці.

    Що робить влада для стримування цін?

    В області проводять моніторинг цін на основні продовольчі товари: хліб, крупи, борошно, олію та макаронні вироби. Що чекатиме порушників, розповів начальник Держінспекції з контролю за цінами Михайло Стульківський: «Якщо це приватний підприємець, то матеріали передамо в управління у справах захисту прав споживачів для притягнення до адміністративної відповідальності. Якщо це буде юридична особа, то ми будемо самі виносити рішення і накладати адміністративний штраф на особу, яка допустила завищення цін».

    В Івано-Франківському комбінаті хлібопродуктів є в достатній кількості, борошно вищого і житнього ґатунків, крупи манної власного виробництва за оптово-відпускними цінами, які значно нижчі від цін, які пропонують посередники, стверджують представники влади.

    Як забезпечуються продуктами постраждалі у відрізаних селах?

    На Прикарпатті все ще залишаються відрізаними 36 населених пунктів, в основному, це гірський Верховинський район. Сюди продукти харчування, воду доставляють безкоштовно, здебільшого гелікоптерами, буває, що і тракторами чи навіть кіньми. Саме цим селам приділяється більша увага, наголошує голова ОДА Микола Палійчук: «По Верховинському району населені пункти Довгополе, Пробійнівка, Білоберезка, Ясенів вертольотом по 1350 кілограмів, у тому числі 600 кілограмів хліба, 300 пакетів, де по пляшці води в кожному пакеті. Там, де люди мають можливість піти в магазин купити хліб, там допомога не піде. Допомога йде, коли 10 кілометрів від центральної траси, де люди сидять на острові і кораблем не доплисти».

    А ще на Прикарпатті є випадки, коли бізнесмени безкоштовно дають продукти. Приміром, на Рогатинщині місцевий підприємець у перші дні стихійного лиха в магазини селища Букачівці, сіл Козари, Журавеньки давав безкоштовно хліб, а зараз продає його за собівартістю.

    Галина Добош, Радіо Свобода

    UA-reporter.com
    Продовольственные "бизнесмены" хотят нажиться на пострадавших от стихии
    Милиция в подтопленных регионах усиленно противостоит мародерству
    Покинутые дома в Прикарпатье сторожат ...три "птицы"
    Семь мародеров пойманы в Черновцах

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору