ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Az ukránok megosztottak a NATO-csatlakozás kérdésében

  22 июля 2019 понедельник
  Аватар пользователя uzhgorod

  Az ukrán társadalom jelenleg nagyjából fele-fele arányban megosztott az ország esetleges NATO-csatlakozását illetően, miközben az utóbbi egy évben jelentős mértékben nőtt a lépést támogatók aránya.

  Az AFP francia hírügynökség által szerdán ismertetett, november első felében lefolytatott közvélemény-kutatás szerint az ukránok 51 százaléka van az atlanti szövetséghez történő csatlakozás mellett. Egy éve még csak 20 százalékuk helyeselte.
  Az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok koalíciós szerződésükben rögzítették a múlt héten, hogy céljuk a NATO-csatlakozás elérése. E cél eléréséhez pedig első lépésként fel akarják adni Ukrajna el nem kötelezett nemzetközi státusát. Ukrajna az ország hatályos alkotmánya szerint semleges állam, tagsága katonai szövetségben megengedhetetlen.
  Petro Porosenko ukrán államfő vasárnap azt mondta, hogy az ország NATO-hoz fűződő viszonyáról csakis az ukrán nép dönthet népszavazáson. Hétfőn viszont arra figyelmeztetett, hogy hosszú évekbe fog telni, mire Ukrajna egyáltalán szóba kerülhet NATO-tagjelöltként. Porosenko egyébként egy évtizeddel ezelőtt azt mondta, hogy a nyugati katonai tömbhöz való csatlakozás reménye "a fény az alagút végén" országának.
  Az AFP által megkérdezett szakértők szerint az Oroszországtól való félelem áll a NATO-csatlakozás támogatottságának gyors és nagyarányú növekedése mögött. Az elemzők egyúttal arra figyelmeztettek, hogy vajmi kevés esélye van Ukrajna NATO-csatlakozásának a közeljövőben

  Рейтинг: