ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи візьмуть Україну в ЄС замість Британії

    25 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Тему взаємозв'язку "Брексіта" і України в іронічній манері підняв під час свого виступу в Давосі Володимир Зеленський. Він сказав, що раз Британія виходить з ЄС, то Євросоюз повинен когось туди прийняти для заміни. Наприклад, Україну. "Якщо є ексит (вихід), то повинен бути і Ентер (вхід)", - сказав Зеленський.

    Втім, з урахуванням того, що ця фраза не особливо обговорювалася, її сприйняли як жарт. Тим більше, що така "заміна" була б явно нерівнозначною.

    Якщо говорити серйозно, то потенційне членство України в ЄС і членство Британії порівнювати неможливо, оскільки тільки пряма участь Лондона в бюджеті ЄС щорічно оцінювалася в 12-13 млрд євро.

    Саме односторонній дотаційний характер цих відносин з ЄС і був однією з причин "Брексіту". Британські еліти, скориставшись громадською думкою, намагаються повернути ці гроші додому і повернути політичні права, тому що значна частина суверенітету теж обмежується Європейським союзом.

    Все це нехарактерно і незвично для Британії, яка перебувала в ЄС фактично з 1975 року. Саме фінансова причина-великі внески до європейського бюджету, і втрата частини політичних прав в частині державного суверенітету, і є причинами виходу з ЄС.
    Інша історія-це Україна, яка, звичайно, не зможе що-небудь запропонувати для бюджету ЄС, і в кращому випадку зможе претендувати на роль Польщі під час вступу цієї країни в ЄС в 2004 році.

    Однак, в ті роки, підтягування рівня життя Польщі до рівня найближчих країн-сусідів по ЄС коштувало, за різними оцінками, від 80 млрд євро європейських інвестицій, значна частина яких була безповоротною.

    Тому слова про те, що Україна замінить Британію в ЄС - це несерйозна риторика, яка, напевно, викликає у західних партнерів тільки гірку посмішку. ЄС і так буде переживати бюджетну кризу через вихід Британії. А для інтеграції України потрібні будуть десятки, можливо, навіть сотні мільярдів євро, яких у бюджеті Брюсселя, безумовно, немає.