ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ДЕНЬ ОПОРУ Російській ОКУПАЦІЇ: ЯК КРИМЧАНИ БОРОЛИСЬ ПРОТИ АНЕКСІЇ

    25 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Роман Караєв

    День кримського опору російської окупації в Україні відзначається щорічно 26 лютого. У цей день кримські татари і проукраїнські активісти завадили Росії зберегти видимість законності анексії Криму.

     

    Чому саме 26 лютого вважається переломним в сучасній історії українського півострова

     

    Мітинг 26 лютого

     

    25 лютого 2014 року в інформаційному просторі з'явилася інформація про те, що парламент АР Крим планує поставити на порядок денний 26 лютого «Заяву по суспільно-політичній ситуації в Криму».

     

    У зв'язку з цим Меджліс закликав жителів Криму прийти до будівлі Ради АРК в знак протесту проти прийняття сепаратистських рішень. Мітинг був анонсований на 10:00 ранку під гаслом «Збереження територіальної цілісності України і недопущення прийняття Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії».

     

    Проросійські активісти, серед яких були співробітники міліцейських загонів «Беркут», завезені з території РФ провокатори і масовка, так звана «самооборона» Сергія Аксьонова, 26 лютого також зібралися під будівлею кримського парламенту.

     

    Відео - https://youtu.be/I2bQLgVH7yg

     

    У якийсь момент кримська міліція, нібито отримавши команду, припинила захищати обидва мітинги і пішла з-під кримського парламенту. Тут же почалися сутички між проукраїнськими і проросійськими учасниками протестів. Під час зіткнень постраждало 30 осіб, шестеро були госпіталізовані, двоє людей загинули.

     

    Крим - Україна

     

    В кінцевому підсумку кримським татарам і активістам вдалося відтіснити прихильників сепаратизму від будівлі кримського парламенту. Мітинг на підтримку єдиної України продовжився під гаслами «Крим - це Україна», «Я росіянин, але хочу жити в Україні», «Україна - єдина країна», «Геть Росію». Сесія кримського парламенту була зірвана.

     

    Наслідки мітингу 26 лютого

     

    Мітинг за єдину Україну рівно на один день відтягнув анексію Криму. Але найголовніше - він не дав можливості Кремлю заявити, що Крим приєднався до РФ добровільно. 27 лютого, на наступний день після мітингу, «зелені чоловічки» - бійці російських спецпідрозділів - почали захоплення адміністративних будівель в Криму.

     

    Питання по так званому референдуму Рада АР Крим приймала фактично під дулами автоматів. Росія була змушена на весь світ продемонструвати свою неприкриту агресію, на довгі роки перетворившись в країну-ізгоя.

     

    День кримського опору російської окупації

     

    Верховна Рада України своєю постановою №3807 від 2 лютого 2016 року заснувала День кримського опору російській окупації і встановила для нього дату - 26 лютого.

    У цей день по всій країні проходять різні заходи, покликані нагадати - Крим знаходиться в окупації вже шість років.