ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Félszáz dühös ember indult váratlanul Záhonyba (VIDEÓ)

  23 августа 2019 пятница
  Аватар пользователя uzhgorod

  Kisvárda, Záhony Előre nem bejelentett tömeg indult pénteken nap közben Kisvárdáról Záhonyba. Az embereket felháborította, a határátkelés szigorítása, ezért indultak Záhonyba, hogy a legújabb helyzetről tájékozódjanak.

  Mint ismeretes hetente egy alkalommal lépheti át az uniós határt autójával minden utazó, a tankban tartott üzemanyag utáni külön díj megfizetése nélkül. Ellenkező esetben megtagadják az átlépést a hatóságok, illetve jövedéki adót és ÁFÁ-t kell fizetni. Ezzel az üzemanyag csempészetnek akartak véget vetni. Mintegy félszáz autós gyűlt össze, Kisvárda egyik áruházi parkolójában, akiket SMS-ben, e-mailban hívtak oda. Az autósok azt akarták megtudni mi ennek a szerintük törvénysértő helyzetnek az oka, az áruház kihívta a rendőröket, de intézkedésre nem volt ok.

  A demonstrálók rövid tanakodás után elindultak Záhonyba. Mező Gábor ezredes VPI regionális főigazgató és Bélteki Ignác őrnagy példás nyugalommal fogadta a spontán szerveződés résztvevőit, akik néhol indulatosan bekiabálva kérdezősködtek, de a parancsnok elmagyarázta, milyen helyzetben mi a követendő eljárás, amit a jogszabályok előírnak. Olyan részleteket kérdeztek meg, hogy konkrétan mi a teendő, ha valaki máshol lakik, mint ahová a lakcím kártyája alapján be van jelentve, mi a helyzet a kiutazni akaró rokonnal, mi van, ha ugyanazzal az autóval egy héten belül ketten utaznának, de más időpontban. A parancsnok így sommázta a választ, fennálltak-e a vámmentesség feltételei, ez a pont dönti el az eljárás menetét. Ezután a közel 50 fő lecsillapodva elhagyta az átkelőhelyet.

  Megtudtuk, hogy egy tiszakanyári személyt idéztek be például meghallgatás céljából a Vám és Pénzügyőr Igazgatóság záhonyi kirendeltségébe, aki alighanem kárvallottja lesz az új szabálynak. Úgy tudjuk a NAV a tankban lévő 10 liter alatti mennyiségű üzemanyaggal nem foglalkozik, azonban a heti egy alkalmon felül behozott üzemanyag után jövedéki adót és ÁFÁ-t kell fizetni, amivel a behozott benzin literjének ára meghaladja az 500 Ft-ot, ennyiért pedig eladhatatlan.

  Рейтинг: