ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Félszáz dühös ember indult váratlanul Záhonyba (VIDEÓ)

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя uzhgorod
    Kisvárda, Záhony Előre nem bejelentett tömeg indult pénteken nap közben Kisvárdáról Záhonyba. Az embereket felháborította, a határátkelés szigorítása, ezért indultak Záhonyba, hogy a legújabb helyzetről tájékozódjanak. Mint ismeretes hetente egy alkalommal lépheti át az uniós határt autójával minden utazó, a tankban tartott üzemanyag utáni külön díj megfizetése nélkül. Ellenkező esetben megtagadják az átlépést a hatóságok, illetve jövedéki adót és ÁFÁ-t kell fizetni. Ezzel az üzemanyag csempészetnek akartak véget vetni. Mintegy félszáz autós gyűlt össze, Kisvárda egyik áruházi parkolójában, akiket SMS-ben, e-mailban hívtak oda. Az autósok azt akarták megtudni mi ennek a szerintük törvénysértő helyzetnek az oka, az áruház kihívta a rendőröket, de intézkedésre nem volt ok.
    A demonstrálók rövid tanakodás után elindultak Záhonyba. Mező Gábor ezredes VPI regionális főigazgató és Bélteki Ignác őrnagy példás nyugalommal fogadta a spontán szerveződés résztvevőit, akik néhol indulatosan bekiabálva kérdezősködtek, de a parancsnok elmagyarázta, milyen helyzetben mi a követendő eljárás, amit a jogszabályok előírnak. Olyan részleteket kérdeztek meg, hogy konkrétan mi a teendő, ha valaki máshol lakik, mint ahová a lakcím kártyája alapján be van jelentve, mi a helyzet a kiutazni akaró rokonnal, mi van, ha ugyanazzal az autóval egy héten belül ketten utaznának, de más időpontban. A parancsnok így sommázta a választ, fennálltak-e a vámmentesség feltételei, ez a pont dönti el az eljárás menetét. Ezután a közel 50 fő lecsillapodva elhagyta az átkelőhelyet.
    Megtudtuk, hogy egy tiszakanyári személyt idéztek be például meghallgatás céljából a Vám és Pénzügyőr Igazgatóság záhonyi kirendeltségébe, aki alighanem kárvallottja lesz az új szabálynak. Úgy tudjuk a NAV a tankban lévő 10 liter alatti mennyiségű üzemanyaggal nem foglalkozik, azonban a heti egy alkalmon felül behozott üzemanyag után jövedéki adót és ÁFÁ-t kell fizetni, amivel a behozott benzin literjének ára meghaladja az 500 Ft-ot, ennyiért pedig eladhatatlan.