ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фіскальна мафія України: схеми та “дахувальники”

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Викривач Корупції

    Фіскальна мафія України: схеми та “дахувальники”

    В керівництві Державної фіскальної служби продовжують працювати на керівних посадах чиновники, що збагачувалися за рахунок незаконних схем, покривали схеми уникнення від оподаткування та відшкодування фіктивного ПДВ. Чиновники ДФС, які використовували своє службове становище для особистого збагачення досі займають свої посади:

    1. Халковський Олександр - директор департаменту запобігання та виявлення корупції ДФС;
    2. Шкурат Ігор - начальник департаменту внутрішньої безпеки ДФС,
    3. Шепетін Ігор заступник начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС;
    4. Станіслав Худар - керівник відділу аналітичної роботи та ведення баз даних Департаменту боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Державної фіскальної служби.

    Керівники департаментів організували незаконну схему збагачення, забезпечуючи існування цієї схеми.

    Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальне провадження (внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань17 жовтня 2017 року під № 42017100000001297, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України), в якому встановлено ряд компаній, що займались протиправною діяльністю направлену на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Прокурори вважають, що чиновники ДФС покривали членів злочинного угрупування, яке займалося незаконною конвертацією грошей за допомогою зернових культур, що відправляються на експорт, а також створення фіктивного податкового кредиту.

    Кожен з вищезгаданих чиновників ДФС відповідав за свій напрямок, забезпечуючи цим самим існування схеми.

    Старші партнери схеми: Халковський, Шепетін, Шкурат забезпечували протекцію на верхах та вирішення проблем з СБУ, а Худар безпосередньо контактував з виконавцями схеми.

    Зокрема Олександр Халковський відповідав за протидію корупції в фіскальній службі, але фактично очолив її. Раніше ЗМІ пов’язували Халковського з Власовим, саме вони завоювали довіру колишнього прем’єр-мінстра та його людини в податковій - Мирослава Продана, «боротьбою» з контрабандою в зоні АТО. Як відомо, контрабанда в зоні АТО йде фурами, але її не могли помітити у фіскальній службі за часів Продана. Далі Халковський пішов по кар’єрній сходинці вгору, ставши заступником начальника Одеської митниці. Він там напряму працював з імпортерами. Саме в цей час підприємці скаржились на роботу Одеської митниці, що розмитнення контейнера займало мінімум два тижні.

    Журналісти писали про масштабні побори на Одеській митниці, так для прикладу розмитнення одного контейнеру могло коштувати 1500-2000 доларів. В цій суммі вже враховані «інтереси» для всіх відомств: силовики, митники, прикордонники.

    Вже в кінці 2018 року Халковський знову пішов на підвищення, цього разу в Київ. Під нього спеціально був створений департамент з питань запобігання та виявлення корупції. Але замість того, щоб боротись з корупцією, Халковський вирішив очолити корупцію.

    Панорама котеджного містечка, де розташований будинок Олександра Халковського в селі Вишеньки поблизу Києва

     

    Результатом такої діяльності в чиновника податкової Халковського з’явився елітний будинок в садовому товаристві «Острів» в селі Вишеньки поблизу Києва та земельна ділянка, із закритим в’їздом на територію та цілодобовою охороною. За оцінками експертів ринку нерухомості, ціна такого будинку стартує від 200 тисяч доларів. Де міг заробити простий чиновник податкової служби такі кошти на нерухомість - не відомо. Можна тільки здогадуватись, що це завдяки його схемам на державній службі.

    Питання з правоохоронцями вирішувало керівництво департаменту внутрішньо безпеки ДФС. Головне завдання даного відділу - виявляти посадові злочини. Проте керівник департаменту Ігор Шепетін, а до цього його попередник Ігор Шкурат, вирішили не викривати схему роботи їхніх колег, а взяли безпосередню участь в ній.

    Шкурат і Шепетін раніше працювали в СБУ, після чого перейшли на роботу в ДФС. Ігор Шкурат очолював Вінницьке управління СБУ. Проте, коли головою ДФС став інший виходець з Вінниці Мирослав Продан, Шкурат теж переїхав до Києва. Зв’язки з силовиками та керівництвом забезпечували існування конвертаційних центрів, які безпосередньо курував Станіслав Худар.

    «Халковський, Шкурат, Шепетін, Худар покривали членів організованого злочинного угруповання, яке займалося незаконною конвертацією грошей за допомогою зернових культур, що відправляються на експорт, а також створення фіктивного податкового кредиту. Використовуючи службове становище, вирішували питання з розблокування податкових накладних. Зокрема Станіслав Худар давав безпосередньо вказівки членам ОЗГ з кадрових, фінансових та юридичних питань» – йдеться в рішенні суду.

    З повідомлення випливає, що серед компаній, які брали участь в схемі, було ТОВ «Фермерське господарство «Нескінченний обрій». В судовому рішенні зазначено, що компанія здійснювала прикриття незаконної діяльності пов`язаної з формування штучного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки, а також експорту сільськогосподарської продукції за межі митної території України по трьохстороннім договорам з підприємствами нерезидентами, які зареєстровані на офшорних, з порушенням митного та податкового законодавства України, що призвело до неповернення валютної виручки на територію України.

    Станіслав Худар в декларації за 2017 рік в розділі фінансові зобов’язання вказав, що він позичив у ФГ «Нескінченний обрій» 2 800 000 гривень. В 2018 році він знову задекларував ту ж саму суму, тобто за календарний рік він нічого не виплатив компанії. Це може свідчити про дуже вигідні умови позики з боку компанії, яка підозрюється в ухиленні оподаткування. Очевидний конфлікт інтересів.

    Витяг з декларації Станіслава Худара за 2018 рік

     

    Фермерське господарство «Нескінченний обрій», в липні 2019 року змінила місце реєстрації на Київ (перед цим була в Миколаївській області, потім в Одеській). Компанія в Києві зареєстрована за адресою масової реєстрації компаній.

    Дані аналітичної системи Youcontrol

     

    Фермерське господарство «НЕСКІНЧЕННИЙ ОБРІЙ» знаходиться на податковому обліку в місті Києві та створене для транзиту «фіктивного податкового кредиту».

    За період 2018 – 09.2019 господарством здійснено придбання соняшника на суму 58 324 800 грн та реалізовало на суму 58 880 000 і в одночас, в цей же період, здійснило експорт соняшника на суму 26 513 100 грн. У зв’язку з цим, можна дійти висновку, що реалізація соняшника здійснювалась лише на папері без фактичної наявності товару.

    Постачальником соняшнику для господарства «Нескінченний обрій» було «Торг Експо», що здійснював транзит «схемного податкового кредиту» створеного підприємством «Трейд Брок» (код єдрпоу 38895528) шляхом підміни номенклатури придбаного та реалізованого товару, а саме придбання «Транспортні засоби в асортименті» та продажу «Насіння соняшника».

    Схема транзиту фіктивного податкового кредиту компанією «Нескінченний обрій»

     

    Підприємство АГРОСНАБТРЕЙД створене для транзиту «фіктивного податкового кредиту», а саме товару «КАС, нітроамофоска» для підприємств реального сектору економіки. За 2018 – 09.2019 року реалізовали товару на 20 839 200 грн. Основними постачальниками «фіктивного податкового кредиту» були:

    • ВЕРЕТЕНО (Київ) що здійснював придбання «набір ковшиків, решітка для грилю, ваги товарні, сковорідки та інше..», а реалізовував «Нітроамофоску, КАС»; 

    • ІФШТАМП (Київ) що здійснював придбання «сковорідки, сита, м’ясорубки, самокати, дсп, плінтуса та інше..», а реалізовував « КАС»; 

    • ТОПНАПСЕРВІС (Миколаїв) що здійснював придбання «сушені 
фрукти», а реалізовував « КАС, Гербіциди Гардо Голд»; 

    • ТРИТОН ІФ (Київ) що здійснював придбання «набір ковшиків, решітки, ваги, меблі, кондиціонери та інше..», а реалізовував 
« Нітроамофоску». 


    Робітників, приміщень та складів у даних підприємств не виявлено, що говорить про фіктивну господарську діяльність. 


    Схема створення фіктивного податкового кредиту компанією «Агроснабтрейд»

     

    Підприємство ФГ КАЗКОВА ДОЛИНА створене для транзиту «фіктивного податкового кредиту», а саме товару «Кукурудза, насіння соняшника» для підприємств реального сектору економіки.

    За 2018 – 09.2019 року було реалізовано товару на 91 629 600 грн. Основними постачальниками «фіктивного податкового кредиту» були:

    • ФГ РІДНИЙ КРАЙ (Миколаїв), що здійснював придбання «апельсини, лимони, мандарини, кукурудзу та інше..», а реалізовував «Кукурудзу, арахіс»;
    • АС-ИНВЕСТ ГРУП (Київ) що здійснював транзит «схемного пк» сформованого «скрутчиком» ГРАНДЕЙЛ (Київ). Здійснював придбання «вантажних автомобілів», а реалізовував «Насіння соняшника»;
    • ЄВРО-БІЛДІНГ ГРУП (Дніпро), що здійснював придбання «втулки, автомати перекоса, послуг будівельних в асортименті», а реалізовував «Кукурудза»; 

    • КАПІТАЛ ПЛЮС СЕРВІС (Одеса) - здійснював придбання «виливки мідні, соняшник, будівельні роботи, роботи з модернізації та інше..», а реалізовував «Кукурудза».
    • ЛИМЕРЗ (Миколаїв) - здійснював транзит «схемного пк» сформованого «скрутчиком» ФГ РІДНИЙ КРАЙ (МИКОЛАЇВ). Здійснював придбання «апельсини, лимони, мандарини, кукурудзу та інше..», а реалізовував «Кукурудзу, арахіс». 


    Ні робітників, ні приміщень, ні складів у даних підприємств не виявлено.

    У всіх підприємствах задіяних в даній схемі відсутні працівники та матеріальні активи для ведення операційної діяльності.

    Схема для транзиту «фіктивного податкового кредиту» ФГ «Казкова долина»

     

    Підприємство ОПТИМА ГРУП ПІВДЕНЬ створене для транзиту «фіктивного податкового кредиту», а саме товару «КАС, нітроамофоска» для підприємств реального сектору економіки. За період 2018 – вересень 2019 року реалізовало товару на 21 954 000 грн. Основними постачальниками «фіктивного податкового кредиту» були:

    • ЕКСПЕРТ ТРЕЙД ПЛЮС (Одеса) - здійснював придбання «Банани, мандарини, лимони, ляльки в асортименті, іграшки, штучні квіти та інше..», а реалізовував « Нітроамофоску, КАС, Гербіциди». 

    • ТОПНАПСЕРВІС (Миколаїв) що здійснював придбання «абрикоси сушені, посуд, світильники, сигарети та інше..», а реалізовував « Нітроамофоску, КАС». 

    • Ні робітників, ні приміщень, ні складів у даних підприємств не виявлено.

    Схема для транзиту «фіктивного податкового кредиту» «Оптима груп південь» 


     

    Всі вищеперераховані компанії фігурують в кримінальному провадженні. В ході досудового розслідування встановлено, що вони займались протиправною діяльністю направленою на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, формуванням фіктивного податкового кредиту та поверненням ПДВ з бюджету. Компанії зареєстровані на місцях масової реєстрації компаній в Миколаєві, Одесі, Києві, постійно змінюють керівників компаній та власників, мають “голі” баланси юридичних осіб і не мають працевлаштованих працівників. Все це свідчить про фіктивний характер їхньої діяльності.

    Внаслідок протизаконних дій ділків з фіскальної служби, бюджет щорічно не доотримував мільйони гривень. За оцінками експертів бюджет України внаслідок ухилення від оподаткування, існування «конвертаційних центрів» недоотримує 100-150 млрд гривень щорічно.

    Оборот вищезазначеної схеми 1,2 млрд. гривень. Щорічний прибуток - 400 мільйонів гривень, осідав в кишенях чиновників, що покривали схему .

    Правоохоронні органи продовжують розслідувати кримінальне провадження проти чиновників Державної фіскальної служби, але чим це закінчиться невідомо. Незважаючи на підозру в зловживанні службовим становищем, вони продовжують займати свої посади.

    Хочеться вірити, що при новій владі, нам не доведеться довго чекати на тюремні вироки корупціонерам. Громадськість буде й надалі слідкувати за перебігом даної справи.