ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фонд Янковського успішно провів у Миколаєві 5-й кінофестиваль "Громадський проектор"

    24 апреля 2024 среда
    Аватар пользователя SEVEN

    П'ятий ювілейний фестиваль короткометражних фільмів "Громадський проектор", який щорічно відбувається завдяки фінансовій та організаційній підтримці Благодійного фонду Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього", пройшов у Миколаєві.
    Подія викликала справжній ажіотаж в Миколаєві, який на два дні став кіностолицею півдня України. Залу Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру всі дні було заповнено публікою. Відкривали кінофестиваль Глава Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко, голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко, мер міста Олександр Сєнкевич, меценат і бізнесмен Ігор Янковський.
    Головний партнер і друг фестивалю, засновник благодійного фонду "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський зазначив, що пишається тим, що є частиною "Громадського проектора" і надалі буде його підтримувати, адже фестиваль став важливою культурною подією не тільки для Миколаєва, а й в масштабах всієї України.
    "П'ять років тому, коли ми вперше проводили цей кінофестиваль, на показ прийшло 50-70 осіб. Деякі з фільмів тоді було знято на телефон. А зараз ми бачимо переповнену залу театру. Це дійсно серйозний кінофестиваль, який викликає інтерес не тільки в Україні, але і за кордоном. Те, що він загальнонаціональний – це вже 100%. Я радий, що “Громадський проектор” динамічно розвивається, і надалі його підтримуватиму", – заявив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.
    Фестиваль тривав два дні, під час яких відбулися покази 18 фільмів, відібраних для участі в конкурсній програмі. Всього ж цьогоріч миколаївський кінофестиваль отримав більше 70 фільмів, які надіслали не тільки з різних областей України, а й з-за кордону – США, Білорусі, Росії
    "Дякую всім, хто підтримує проведення фестивалю. Це неймовірно важливо і свідчить про те, що українське кіно відроджується. Хочу зазначити, що зараз практично щотижня відбувається прем'єра нового українського фільму. Найголовніше, що ці фільми створюють молоді режисери. Сьогодні молоді люди отримали можливість знімати і короткий, і повний метр ще до того, як їм виповнилося 30 років. А такі фестивалі – це важлива форма спілкування творців стрічок з вами, глядачами, тому що саме для вас ми і знімаємо кіно", – сказав Пилип Іллєнко.
    Цьогоріч до складу Колегії журі увійшли відомий український актор, каскадер, режисер і продюсер, головний "Довгоносик" Віктор Андрієнко, актор театру і кіно, режисер фільмів "Хайтарма", "Чужа молитва" та "Кіборги" Ахтем Сеітаблаєв, кіно- і телережисер, Андрій Дончик, сценарист, режисер і продюсер Олег Павлюченков і український продюсер кіно і телебачення Микола Корчага.
    Спеціальною подією кінофестивалю стала прем'єра документального фільму "Миколаїв. Хроніки протесту", автори якого протягом 1,5 років збирали документальні кадри і спогади учасників миколаївського Євромайдану, трагічних подій осені 2013 – весни 2014 років. За словами генерального продюсера фільму Оксани Янішевської, фільм намагається знайти відповіді на питання, яким чином миколаївській громаді вдалося захистити місто від російської агресії, чи збереглася б Україна в її нинішніх кордонах, якби Миколаїв не дав відсіч сепаратистам.
    Також член Колегії журі Віктор Андрієнко та кінознавець Леся Левченко провели майстер класи, на яких розповіли молодим учасникам фестивалю секрети кіномистецтва та "Що таке хороше кіно?".
    На закритті, окрім інших, традиційно була вручена премія Миколаївського міського голови. Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, оголошуючи щасливого володаря нагороди, побажав, щоб в українському кінематографі було ще більше любові, надії, і більше таких речей, заради яких хотілося б жити. І саме такій стрічці, яку переповнює оптимізм, вручив свою премію мер Миколаєва.
    Матеріальну підтримку, починаючи з наступного року, пообіцяв "Громадському проектору" глава Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко, який також заснував свою нагороду на фестивалі. Він нагадав про боротьбу незаконно ув'язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова.
    Після вручення нагород переможці кінофестивалю та гості змогли поспілкуватися у невимушеній атмосфері під звуки джазової музики.

    Список переможців фестивалю:
    ПРЕМІЯ МИКОЛАЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ
    Фільм “Три лате і круасан”, реж. Артемій Кірсанов, Сергій Дзюба, м. Київ

    ПРЕМІЯ ГОЛОВИ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
    Фільм “Gambit”, реж. Андрій Сніцарчук та Роман Мартин, м. Львів

    НОМІНАЦІЯ “РЕГІОНАЛЬНЕ КІНО”
    Фільм “Сильні духом”, реж. В'ячеслав Бігун, м. Тячів Закарпатської області

    НОМІНАЦІЯ "НАЙКРАЩИЙ ЗАРУБІЖНИЙ ФІЛЬМ"
    Фільм "Зворотній відлік", реж. Катерина Меркулова, м. Москва

    НОМІНАЦІЯ "ДОКУМЕНТАЛЬНЕ КІНО"
    3 місце – фільм "Щасливі роки", реж. Світлана Шимко та Галина Ярманова, м. Київ
    2 місце – фільм "Мій друг Дон Кіхот", реж. Станіслава Доронченко, м. Київ
    1 місце – фільм "Сильні духом", реж. В'ячеслав Бігун, м. Тячів Закарпатської області

    НОМІНАЦІЯ "ІГРОВЕ КІНО"
    3 місце – фільм "Цвяхи", реж. Ахмеді-Ернес Сарихаліл, м. Київ
    2 місце – фільм "Монах", реж. Олександр Даниленко, м. Нью-Йорк
    1 місце – фільм "На своїй землі", реж. Олександр Кірієнко, м. Київ

    НОМІНАЦІЯ "ГЛЯДАЦЬКІ СИМПАТІЇ"
    Фільм "Сеанс", реж. Олексій Тараненко, м. Дніпро