ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Kereskedelem egyszerűbben és gyorsabban

  12 августа 2022 пятница
  Аватар пользователя uzhgorod

  Záhony - Logisztika, technológiai transzfer és fejlesztési lehetőségeik a magyar-ukrán határtérségben.

  A résztvevőket Dr. Seszták Miklós, országgyűlési képviselő, Prihogykó Vladimir, a Kárpátaljai Regionális Államigazgatás alelnöke és Háda Imre, Záhony polgármestere köszöntötte

  Nagy érdekelődés kíséri a magyar-ukrán határtérségben működő kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységeinek ösztönözést célzó képzéssorozatot. A záhonyi logisztikai központban megrendezett képzési napon a határmenti együttműködés aktualitásáról és tervezett fejlesztéseiről is hallhatott előadást a több mint hatvan résztvevő április 19-én, csütörtökön.

  A résztvevőket Dr. Seszták Miklós, országgyűlési képviselő, Prihogykó Vladimir, a Kárpátaljai Regionális Államigazgatás alelnöke és Háda Imre, Záhony polgármestere köszöntötte. Bacskai József és Bogáti János beszámoltak a kormányközi tárgyalások aktuális eredményeiről, amely több eleme közvetlen hatással bír majd a gazdaságfejlesztés és a logisztika területére, egyszerűsíti a határon átívelő kereskedelmet és utasforgalmat.

  A délelőtti előadások során a résztvevők Fenyuk Vasyl, az ukrajnai Állami Beruházásügyi Ügynökség és Nemzeti Projekt Irányítás Állami Beruházási Politikáért felelős igazgatója az ipari parkok szabályozásának tervezetéről tájékoztatta a térség vállalkozásait. A program további részében logisztikai témában hangzottak el előadások, amelyeket a Nyíregyházi Főiskola és Donecky Állami Egyetem képviselői tartottak. A résztvevők a környék jelentősebb logisztikai vállalkozásainak munkájában is betekinthettek egy szervezett térséglátogatás során.

  Záhony már sok ilyen rendezvénynek adott otthont eddig is – mondta el köszöntőjében Háda Imre polgármester, aki fontosnak tartotta a város és a térség logisztikai potenciáljának erősítését célzó kezdeményezések támogatását.

  A programsorozatot az Innovációs és Technológiai Transzfer Irodák létesítését célzó projekt részeként szervezték meg. A partnerek a képzések szervezésével a határtérségben működő vállalkozások innovációs és technológiafejlesztési képességeinek javulását, valamint kutatási eredményeik gazdasági hasznosítását kívánják elősegíteni – mondta el Széles András, az eseményt szervező Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. ügyvezetője. További képzéseket Ungváron és Záhonyban felváltva rendeznek, ezzel is ösztönözve a határ menti gazdasági szereplők közötti kapcsolatépítést.

  Az uniós támogatással, a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI határon átnyúló együttműködési program keretében megvalósuló 2012. szeptemberig tartó projekt hosszú távon is hídképző kapcsot jelenthet a működő vállalkozások és a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző intézmények között.