ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО-2» оголосив переможців

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя SEVEN

    Уже другий рік поспіль Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» проводить всеукраїнський конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО», за результатами якого за сценаріями переможців Конкурсу знімаються короткометражні фільми, які в подальшому виходять на широкі екрани українських кінотеатрів.

    За підсумками першого конкурсу сценаріїв, завдяки фінансовій підтримці Фонду Ігоря Янковського, який виступив Генеральним партнером першого сезону проекту «Дивись українське - твори своє майбутнє!», вже відзнято 18 фільмів (з 20-ти) та готові фільми проекту - а це 8 картин: «Паперове серце» (режисер Олесь Санін), «Двері» (режисер Наталія Давиденко), «На своїй землі» та «Прощена неділя» (режисер Саша Кирієнко), «Голос» та «Ліфт» (режисер Михайло Іллєнко), «Моно» (режисер Андрій Дончик), «На краю» (режисер Олександр Ітигілов) вже побачило близько 1 000 000 глядачів українських кінотеатрів (фільми проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» демонструються перед основними фільмами сеансів у блоці тизерів).

    «Я вважаю що цей проект, який продовжується довгий час та має конкретні результати, дуже важливий. Зазначу, що ідея такого формату прийшла в голову Андрію Різолю та його однодумців у дискусіях про те, як можна скоротити відстань між українським кіно та українським кіноглядачем. І такі прості форми, які пропонує проект «Дивись українське!», вони завжди є найбільш ефективними. І за той короткий проміжок часу фільми цього проекту охопили аудиторію навіть більшу ніж можуть зібрати найкращі повнометражні фільми. Це дуже важливий показник- Це дає глядачу відчуття причетності й до українського кінематографу й можливість побачити його наочно. І, зрештою, безпосередньо взяти участь у створенні кінопродукту, надіславши свої сценарні ідеї або сценарії на конкурс. Після чого вже досвідчені режисери можуть їх екранізувати. Ми підтримуємо цей проект більше морально ніж матеріально, що є для нас непритаманним. Але насправді коло друзів та партнерів проекту настільки розрослося, що я не виключаю того факту, що цей проект може переродитися в більшу форму, в якусь інституціональність, яка буде і далі сприяти реалізації поставлених цілей та завдань проекту». – Коментує актуальність проекту Пилип Іллєнко, Голова Державного агентства України з питань кіно.

    Особливістю конкурсних робіт для «СВОЄ КІНО-2» є врахування учасниками конкурсу хронометражу майбутньої картини у 3-ри (три) хвилини екранного часу. Як і минулого сезону, всі екранізовані короткометражні фільми проекту будуть демонструватися у кінотеатрах перед основними фільмами сеансів. Саме тому, при оцінюванні робіт учасники журі конкурсу спиралися на драматургічну завершеність історії та можливість екранізації сюжету в ультракороткий метр. До складу журі конкурсу увійшли, як знані та талановиті режисери, так і представники кіномереж та дистриб’юторів, які власне і формують тенденції розвитку кіноіндустрії в Україні. Також до складу журі входили письменники, актори, представники соціально-відповідального корпоративного бізнесу. Такий широкий спектр учасників проекту, надає можливість ініціаторам отримати історії, які стануть цікавими для найбільш ширшої аудиторії, зрозуміти, які теми та сюжети найбільш актуальні у сьогоденні. Учасники подавали свої конкурсні роботи за трьома темами: «Партнерство заради майбутнього», «Майбутнє творять люди» та «Моє місто». За тематикою цього сезону, автори надавали перевагу історіям, що висвітлювали суспільну проблематику, історії з самореалізації, пошуку вирішення суспільних проблем, на відміну від минулорічного сезону, де переважна більшість історій була подана про АТО та військові дії на Сході нашої країни.

    «Нам приємно бути партнером такого потужного комунікаційного проекту вже другий рік поспіль, — розповідає Володимир Лавренчук, голова правління Райффайзен Банку Аваль. — Тішить, що приватні ініціативи, спрямовані на розвиток української культури, знаходять таку масову підтримку. Більше мільйона глядачів уже подивилися ці короткометражні фільми, і це свідчить про успіх проекту та популяризацію українського кіно. Одним із найважливіших пріоритетів для банківських установ є відновлення довіри у нашому суспільстві, і цей проект має дуже великий ефект на збереження загальнолюдських цінностей».

    На відміну від минулого року, ініціатори Конкурсу обрали 10 кращих сценаріїв (минулого року обиралось 20 переможців), які отримують авторську винагороду у розмірі 10 000 гривень та можливість екранізації фільму за їх сценаріями.

    «Фонд Ігоря Янковського приєднався до конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО» понад рік тому, ще на першій стадії його розробки. Рішення профінансувати проведення першого конкурсу та зйомки фільмів за його підсумками було зумовлено сподіванням на те, що ця робота притягне до себе широке коло як професіоналів у сфері кіно, так і аматорів. Як ми бачимо, ці надії повністю виправдалися, тому ми з радістю підтримали конкурс «СВОЄ КІНО-2». Мій благодійний фонд ось вже шостий рік підтримує талановиту українську молодь, зокрема і в царині кіномистецтва. І кожен рік нам вдається відкрити нові таланти, залучити до наших проектів нових митців. Українське кіно розвивається, воно знаходить свого глядача, як в країні, так і за кордоном. І ми віримо що за підсумками другого конкурсу сценаріїв будуть зняті нові яскраві фільми, які подивиться ще більша глядацька аудиторія», - зазначив бізнесмен та меценат Ігор Янковський.

    Одразу після оголошення переможців другого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО», з червня 2018 року розпочнеться підготовка до екранізації фільмів добірки проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» нового сезону.

    «Цього року на конкурс надійшло 448 робіт з України а також Італії, Чехії, Ізраїлю. Цей показник демонструє вірно обраний вектор розвитку та комунікації з аудиторією в рамках нашого комплексного проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» (минулого року на конкурс надійшло 501 робота). – підбиває підсумки другого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО» Андрій Різоль, Голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!», ініціатора та реалізатора проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» - співвідношення професійних та непрофесійних авторів, що надавали свої роботи для участі у конкурсі становив 23% на 73% відповідно. І це говорить про зацікавленість українців в такому форматі розвитку українського кінематографу як наш проект. Результати першого сезону надають нам впевненість у тому, що проект актуальний, українці зацікавлені в участі у розвитку українського кіно, а глядач готовий приймати та дивитись українське кіно у кінотеатрах».

    Ініціаторами та розробниками проекту виступають компанія «ВАВІЛОН» та Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!». Генеральний партнер другого сезону проекту «Райффайзен Банк Аваль», офіційний партнер конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО-2» - Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього»

    Проект реалізується за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

    ПЕРЕМОЖЦІ КОНКУРСУ СЦЕНАРІЇВ «СВОЄ КІНО-2»

    «ГОРА ПЕНЗЛІВ» автор ТРАЧ ЮРІЙ АНДРІЙОВИЧ
    «ДЕСЬ ПОРЯД. ІСТОРІЯ ОДНІЄЇ ПЕРЕРВИ» авторська група ДАНИЛО КІТ, ЛЕРА ВІГО
    «ДЗВІНОК» автор СМІРНОВА АННА ЛЕОНІДІВНА
    «ДОМОВИНА» автор ІЩЕНКО ІРИНА ВІТАЛІЇВНА
    «ЗА МИТЬ ДО ВІЧНОСТІ» автор ГОРДЄЄВ АНДРІЙ БОРИСОВИЧ
    «МОНСТР» автор ЧЕРНЯВСЬКА ЮЛІЯ СЕРГІЇВНА
    «НОБОДІК» автор БОНСЕВИЧ ЮРІЙ КОСТЯНТИНОВИЧ
    «ОБ’ЄКТИВНО» автор ХОХОЛКІН АНДРІЙ СЕРГІЙОВИЧ
    «ПІДВІШЕНА КАВА» автор МАКЕЄНКОВА РАТХА РАХМАНКУЛІВНА
    «ШНУРОЧКИ» автор ТАМТУРА ЮЛІЯ ОЛЕКСАНДРІВНА

    Тел.: +380 44 459 0304;
    Факс: +380 44 459 0305;
    E-mail: [email protected]
    ВБФ ІГОРЯ ЯНКОВСЬКОГО «ІНІЦІАТИВА ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО»
    БЦ «Горизонт Парк» корп. 1, 5 поверх
    вул. Амосова, 12, м. Київ, 03680, Україна