ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кредити для України стали хитким піском

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Умови, які Україні висунули в Євросоюзі для отримання чергового кредиту в 1,2 мільярда євро-дуже нав'язливі і, по суті, колоніальні. В цілому, так часто відбувається з фінансовою "допомогою" від західних країн, коли значна її частина йде на консультаційні послуги радників і тим самим перетворює її в інструмент зовнішнього управління.
    В даний час Європа видала Україні тільки половину від усієї суми, 600 мільйонів євро, в обмін на подальші реформи – судову, податкову, митну і реформу держзакупівель ліків. І, щоб отримати решту грошей, ці реформи ще належить схвалити Верховній Раді. Але так як такі умови від ЄС в суспільстві вкрай непопулярні, то, напевно, навіть у президентській фракції це створить серйозні проблеми.
    Чого тільки вартий пункт про зарплати членів наглядових рад, згідно з яким фактично зобов'язані за свій рахунок утримувати їх. Наприклад, той же голова Нафтогазу Андрій Коболєв, чию захмарну зарплату теж можуть повернути за нових умов ЄС, вже давно для суспільства став реінкарнацією мальчиша-плохиша – про його любов до мами, який він переводить свої премії, знають навіть бабусі біля під'їзду і це дуже потужний подразник для виборців. На тлі виборів, якщо якісь моменти і виглядають абстрактно, то зарплати в 300-400 тисяч гривень люди приміряють на свій побут і такі цифри розривають свідомість.
    Але інших варіантів, крім як влазити в чергові кредити, в України немає, так як гроші, особливо напередодні виборів, країні потрібні. Тим більше, що в Україні склалася критична фінансова ситуація – до жовтня-листопада ми усвідомлюємо розміри дірки в бюджеті, так як саме тоді у всій красі проявляться наслідки коронавірусу. Але умови, на яких нам їх дають - це той випадок, коли ліки можуть виявитися гірше самої хвороби. Тому не виключаю, що надалі можливе коригування цих умов, так як дефолт України Заходу теж не потрібен.
    Однак якщо всі ці умови вдасться провести через парламент, це може призвести до обвалення рейтингів підтримки влади. І найбільше це буде бити по електоральному ядру Зеленського, який на початку свого падіння засуджував жорстокі вимоги кредиторів, а тепер, під тиском обставин, і сам змушений на них погоджуватися.
    Тому, враховуючи політичну кризу, що загрожує восени, влада може піти на запасний план - всі наслідки від кредитної кабали можуть повісити на прем'єра Шмигаля, який їх підписав, зробити з нього цапа-відбувайла і відправити його у відставку. Така схема вже спрацювала з главою НБУ Смолієм. Але розраховувати на те, що Прем'єр вбере в себе весь негатив, керівництву України не слід. Всім доведеться платити за рахунками.